Στο «κόκκινο» οι αγορές στη Μέση Ανατολή -Στο χαμηλό εφτά χρονών το σέκελ

Στο -7% ο δείκτης αναφοράς TA-35 του χρηματιστηρίου του Ισραήλ- Η Παλαιστίνη ανέστειλε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριό της

Στο κόκκινο, ως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές , μετα την αιφνιδιαστική επιχείρηση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο ενώ εκτιμάται ευρέως ότι η εβδομάδα που έρχεται θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια.

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν. Ο δείκτης αναφοράς TA-35 του χρηματιστηρίου του Ισραήλ καταγράφει  τη μεγαλύτερη απώλειά του εδώ και τρία και πλέον χρόνια, καθώς βρέθηκε στο -7%/ Ο δείκτης Tadawul All Share Index στο Ριάντ υποχώρησε κατά 1,2%, ενώ οι μετοχές στο Κατάρ και το Κουβέιτ επίσης αποδυναμώθηκαν. Ο δείκτης EGX30 της Αιγύπτου υποχώρησε έως και 5,4%.

Οι επιθέσεις της Χαμάς είναι η πιο θανατηφόρα επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.  Το Ισραήλ ξεκινάει έναν «μακρόχρονο και δύσκολο πόλεμο», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτηση που έκανε πριν από λίγη ώρα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Η σύγκρουση ήλθε σε μια περίοδο διπλωματικής ευαισθησίας και επίσης σε μια στιγμή ιστορικού διχασμού εντός του Ισραήλ σχετικά με τον συνασπισμό του Νετανιάχου με την ακροδεξιά του Ισραήλ και τις προσπάθειές τους να αναθεωρήσουν το δικαστικό σώμα της χώρας. Το ισραηλινό σέκελ έχει υποχωρήσει προς το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της προγραμματισμένης επαναλειτουργίας του ισραηλινού κοινοβουλίου αργότερα αυτό το μήνα.

Δυσοίωνες προοπτικές

«Οι διαιρέσεις στην πολιτική και τη δομή ασφαλείας του Ισραήλ θα επικαλυφθούν με χαρτί όσο διαρκεί η στρατιωτική αντίδραση στη Γάζα, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν», εξηγεί στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της Tellimer, με έδρα το Ντουμπάι, Χασαβάει Μαλίκ, η οποία παρέχει έρευνα και δεδομένα για τις αναδυόμενες αγορές σε επενδυτές. «Αυτό θα παραμείνει ένα τρωτό σημείο για όλες τις τιμές των ισραηλινών περιουσιακών στοιχείων».

Οι απότομες απώλειες των ισραηλινών μετοχών έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στους κανόνες αναστολής των συναλλαγών του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ. Μια πτώση κατά 8% στον δείκτη TA-35 θα προκαλέσει μια στάση 30 λεπτών. Πέραν αυτού, οι κανόνες αναφέρουν ότι μια πτώση 12% θα οδηγήσει σε κλείσιμο για την ημέρα, εκτός εάν η διοίκηση αποφασίσει διαφορετικά.

Ο πόλεμος στη Γάζα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στις ισραηλινές αγορές από ό,τι οι προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του επενδυτικού οίκου Psagot, Όρι Γκρίνφιλντ. Εάν οι μάχες επεκταθούν, η οικονομία του Ισραήλ θα πληγεί πιθανότατα από την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, είπε.

Οι επιδρομές της Χαμάς έπληξαν το Ισραήλ σε μια εύθραυστη στιγμή. Οι προσπάθειες του Νετανιάχου να αποδυναμώσει το δικαστικό σύστημα έχουν προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και έχουν εκνευρίσει τους ξένους επενδυτές. Το σέκελ είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους φέτος μεταξύ ενός καλαθιού 31 σημαντικών νομισμάτων που παρακολουθείται από το Bloomberg.

Τα σχέδια του Νετανιάχου για μεγαλύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση με τους Άραβες και μουσουλμάνους γείτονες αντιμετωπίζουν τώρα επίσης μια σοβαρή δοκιμασία. Το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία για μια πολύπλοκη τριμερή συμφωνία, στην οποία η Ουάσιγκτον θα προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ. Οι Σαουδάραβες, από την πλευρά τους, θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Το Ισραήλ συζητά επίσης με την Τουρκία και άλλους για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μαζί με διαδρόμους για το εμπόριο από την Ασία.«Ο περιφερειακός κίνδυνος αυξάνεται για λίγο», δήλωσε ο Μαλίκ της Tellimer.

Οι μάχες έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρούς και στις δύο πλευρές. Η Παλαιστίνη ανέστειλε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριό της την Κυριακή, επικαλούμενη «τις συνθήκες ασφαλείας στα παλαιστινιακά εδάφη», και θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Βουτιά 7% στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ