Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο - Πάνω από τα $92 το Brent

Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου - Την Παρασκευή υποχώρησαν μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου. Αν και την Παρασκευή υποχώρησαν μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς ωστόσο το Brent παραμένει πάνω από τα 92 δολλάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 22 σεντς ή 0,2% και διαμορφώθηκαν στα 92,16 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για παράδοση Νοεμβρίου, τα οποία έληξαν μετά τον διακανονισμό της Παρασκευής, υποχώρησαν κατά 62 σεντς ή 0,7% στα 88,75 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο WTI Δεκεμβρίου έκλεισε 29 σεντς χαμηλότερα στα 88,08 δολάρια το βαρέλι.

Η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανούς ομήρους από τη Γάζα -μια μητέρα και την κόρη της- «για ανθρωπιστικούς λόγους» ως απάντηση στις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κατάρ στον πόλεμο με το Ισραήλ, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπός της Αμπού Ουμπάιντα. 

Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant απευθυνόμενος στα στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα είπε ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «από μέσα« και το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναχαίτισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη προς το Ισραήλ.

«Η Μέση Ανατολή παραμένει μεγάλο επίκεντρο της αγοράς λόγω των φόβων για μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή που πιθανότατα θα συνεπάγεται διακοπή των προμηθειών πετρελαίου», εξηγεί στο Reuters ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι διαταραχές του εφοδιασμού μπορεί να είναι λιγότερο πιθανές τώρα, πρόσθεσε ο Kilduff, αλλά «η αγορά δεν μπορεί να το αγνοήσει – ειδικά ενόψει του Σαββατοκύριακου, όταν τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα και δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση».

Επίσης, οι προβλέψεις για σύσφιγξη της αγοράς το τέταρτο τρίμηνο, αφού οι κορυφαίοι παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ρωσία παρέτειναν τις περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, στήριξαν τις τιμές.

Οι μεγάλες μειώσεις αποθεμάτων, κυρίως στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τη θέση για μια αγορά με χαμηλή προσφορά, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Η UBS αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα διαπραγματεύονται στο εύρος των 90 έως 100 δολαρίων το βαρέλι κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, πρόσθεσε ο Staunovo.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Έλλειμμα «μαμούθ» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ