Μεγάλη πτώση στη Wall Street - Στο «κόκκινο» ο Nasdaq

Η αγορά δεν φάνηκε να βρίσκει κανένα απολύτως στήριγμα από τα άκρως θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ, που αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση, παρότι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 4,7%.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε και σήμερα η Wall Street, με το δείκτη Nasdaq να διολισθαίνει ακόμη πιο βαθιά στο «κόκκινο», καθώς η Meta είναι η τελευταία μεγάλη τεχνολογική της οποίας οι προβλέψεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επενδυτών.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας απώλεσε 1,76% της αξίας του, για να κλείσει στις 12.595 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από το μέσο όρο διακύμανσης του μέσου όρου των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Μάρτιο. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,2% κλείνοντας στις 4.137,23 μονάδες, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 251,63 μονάδες ή 0,76% στις 32.784,30 μονάδες. Με τη σημερινή πτώση, ο δείκτης S&P 500 ήρθε πιο κοντά σε περιοχή διόρθωσης στο χαμηλό της συνεδρίασης και έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση περίπου 10% από το υψηλό του Ιουλίου.

Μετά την πτώση 2,4% της Τετάρτης, ο Nasdaq πλέον έχει οδηγηθεί και επισήμως σε περιοχή διόρθωσης, καταγράφοντας επίσης πτώση 10% από το υψηλό έτους που είχε αγγίξει τον Ιούλιο.

Η Wall Street δεν έχει εντυπωσιαστεί από τα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου, ενώ τα δύο μεγάλα ονόματα, Amazon και Apple, που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, πιθανόν θα δυσκολευθούν λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η ισχυρή ζήτηση στη σημερινή δημοπρασία αμερικανικών επταετών κρατικών ομολόγων καταδεικνύει τους φόβους των επενδυτών μέσα στο σημερινό κρίσιμο γεωπολιτικό περιβάλλον», αναφέρει ο Εντ Μόια, αναλυτής της OANDA.

O μητρικός όμιλος του Facebook, Meta, ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων στο τρίτο τρίμηνο, όμως η εταιρεία επεσήμανε ότι διακρίνει εξασθένηση στο μέτωπο των διαφημίσεων μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο. Η μετοχή της Meta υποχώρησε 3,7%.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε προηγηθεί η πτώση 9,5% της μετοχής του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet, στην χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο του 2020, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε στο τμήμα cloud της Google έσοδα κατώτερα των προβλέψεων.

Και ο Nasdaq γνώρισε την Τετάρτη την χειρότερη συνεδρίαση από τις 21 Φεβρουαρίου. Η διόρθωση που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι καθοδηγείται από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να ξεπερνά το φράγμα του 5%. Σήμερα, υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, στο 4,84%.

Η αγορά δεν φάνηκε να βρίσκει κανένα απολύτως στήριγμα από τα άκρως θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ, που αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση, παρότι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 4,7%.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Στοίβες οι πολεοδομικές αιτήσεις λόγω της αλλαγής του ΦΠΑ για πρώτη κατοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ