Πτώση στη Wall Street μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed

Τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική εν μέσω ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος ή ενδεχομένως και να αυξηθεί

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπάθησαν να αξιολογήσουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το βράδυ, χωρίς ωστόσο να δώσουν κάποια ένδειξη για επιτοκιακές μειώσεις.

Ο Dow Jones υποχώρησε 62,75 μονάδες ή 0,18% στις 35.088,29 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,2% κλείνοντας στις 4.538,19, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,59% στις 14.199,98 μονάδες. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq διέκοψαν την ανοδική πορεία των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων.

Τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική εν μέσω ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος ή ενδεχομένως και να αυξηθεί. Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 5,25% και 5,5% στη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου-1ης Νοεμβρίου.

«Αποτιμώντας τις προοπτικές, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι η στάση τους για τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επαρκώς περιοριστική για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2% σε εύθετο χρόνο», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Η αγορά προθεσμιακών υποδηλώνει ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και προεξοφλεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν το Μάιο.

«Είναι πιθανόν να βρισκόμαστε στο μέσον μίας αθόρυβης αλλά σημαντικής αλλαγής. Όμως είναι εξίσου πιθανόν να μην επιστρέψουμε στα μηδενικά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται ή θα μειώνονται αναλόγως σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι είχαμε δει στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρει ο Jon Burkett-St. Laurent, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Exencial Wealth Advisors.

Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τα πρακτικά της Fed θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση το ράλι της αγοράς.

Καθώς όμως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα στοιχεία για τις πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ δείχνουν σαφώς ότι η αγορά κατοικίας έχει γίνει δύσκολη για τους Αμερικανούς. Οι πωλήσεις ανήλθαν τον προηγούμενο μήνα στα 3,79 εκατ. κατοικίες, που σηματοδοτεί το βραδύτερο ρυθμό πώλησης από τον Αύγουστο του 2010, μειωμένος κατά 14,6% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon υποχώρησε 1,5% εν μέσω φημολογιών ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Μπέζος μπορεί να πωλήσει περισσότερες μετοχές, αφού ήδη διέθεσε 1,67 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. Το βλέμμα των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο στα αποτέλεσμα των Nvidia και HP που ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Wall Street.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Τηλεργασία και στο δημόσιο με ορόσημο την 1.1.2025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ