Κέρδη $5 τρισ. για μετοχές - Το πιο δυναμικό ράλι από το 1997 για τα ομόλογα

Ο Νοέμβριος αποδείχθηκε μήνας ισχυρών κερδών για τους επενδυτές

Της Νατάσας Στασινού 

Ένας παραμυθένιος μήνας για τα διεθνή χρηματιστήρια έφτασε στο τέλος. Μετοχές και ομόλογα επιδόθηκαν σε ένα θεαματικό ράλι τον Νοέμβριο, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες – φοβούμενες στο εξής περισσότερο την οικονομική επιβράδυνση από τον πληθωρισμό – θα ξεχάσουν κάθε σκέψη για άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μάλλον δεν θα έρθει πριν από τα μέσα του επόμενους έτους, αλλά το κόστος του χρήματος θα σταματήσει να αυξάνεται.

Έτσι κόντρα σε γεωπολιτικές εντάσεις, σενάρια για νέους εμπορικούς πολέμους και διαρκούς ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής μετάβασης, οι επενδυτές ψήφισαν ρίσκο.

Έστειλαν τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI World Index σε άνοδο 9% τον Νοέμβριο, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Νοέμβριο του 2020, όταν οι αγορές πανηγύριζαν την άφιξη των εμβολίων κατά της Covid-19. Η άνοδος αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της αξίας των μετοχών κατά 5 τρισ. δολάρια σε έναν μήνα.

Στις ΗΠΑ ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, αποχαιρετά τον μήνα με κέρδη άνω του 11%. Στην Ευρώπη ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 6%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη άνω του 7% τον τελευταίο μήνα.

Το πάρτι των ομολόγων

Πάρτι στήθηκε και στην αγορά των ομολόγων με τον παγκόσμιο δείκτη ICE BofA Global Investment Grade Bonds να ενισχύεται περίπου 4% – στην καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από το 1997. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (που ακολουθούν αντίθετη πορεία από τις τιμές) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008.

Άκρως δυναμικό και το ράλι των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να έχει υποχωρήσει στο 3,69% την ώρα που του αντίστοιχου ιταλικού είναι στο 4,16%.

Να σημειωθεί ότι χάρη στο ράλι του Νοεμβρίου, που αντιστάθμισε το sell off των προηγούμενων μηνών, τα κρατικά ομόλογα δίνουν κέρδος 1,2% από τις αρχές του έτους, ενώ συνολικά τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των εταιρικών) προσφέρουν κέρδος 1,6% για το 2023.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Δεν μας φτάνει η ακρίβεια, πληρώνουμε και ακριβότερους δημόσιους υπαλλήλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ