Η ΕΚΤ ετοιμάζει προτάσεις για «κεφαλαιακά ουδέτερες» αλλαγές έως το τέλος του 2025

Η πρωτοβουλία αφορά κρίσιμα πεδία, όπως η κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών, η εφαρμογή του τελικού πακέτου μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας (Basel III), οι υποχρεώσεις αναφορών και η εποπτεία

Μια νέα, φιλόδοξη προσπάθεια απλοποίησης του τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου της Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως ενημερώθηκαν αυτή την εβδομάδα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, μια ειδική ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου θα προτείνει έως το τέλος του 2025 ένα σύνολο «κεφαλαιακά ουδέτερων» ρυθμιστικών αλλαγών.

Η πρωτοβουλία αφορά κρίσιμα πεδία, όπως η κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών, η εφαρμογή του τελικού πακέτου μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας (Basel III), οι υποχρεώσεις αναφορών και η εποπτεία. Την εργασία συντονίζουν κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης σε συνεργασία με την Σάρον Ντόνερι, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το χρονοδιάγραμμα και τα πολιτικά διλήμματα

Οι προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, ώστε να κατατεθούν στους νομοθέτες στις αρχές του 2026 — λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώσει την αναθεώρηση του πλαισίου χρηματοπιστωτικής ρύθμισης, η οποία επισπεύστηκε για τα τέλη του ίδιου έτους.

Η επιλογή της ΕΚΤ να προτείνει αλλαγές χωρίς να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις αναμένεται να απογοητεύσει χώρες και τράπεζες που ήλπιζαν σε χαλάρωση των αποθεματικών. Τέτοιες προσδοκίες συνδέονται με στόχους ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης και στήριξης της κερδοφορίας των τραπεζών σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης.

Απάντηση στις επικρίσεις Μακρόν – Προσοχή στις υπεραπλουστεύσεις

Η εξέλιξη ενδέχεται να απαντά στις πρόσφατες αιχμές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με άλλες δικαιοδοσίες που προχωρούν ταχύτερα σε μεταρρυθμίσεις. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προχωρήσει σε αναστολές κανονισμών και μείωση προσωπικού στις εποπτικές αρχές, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε φιλικές προς τον κλάδο αλλαγές.

Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα των Ευρωπαίων αξιωματούχων παραμένει σαφές: απλοποίηση δεν σημαίνει απορρύθμιση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, προειδοποίησε ότι η υπεραπλούστευση ενέχει σοβαρούς κινδύνους, θυμίζοντας πως κατά την κρίση του 2008 οι αδιαφανείς αξιολογήσεις κινδύνου επιδείνωσαν τη συστημική αστάθεια.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και τις Αγορές Κεφαλαίου, Τζον Μπέριγκαν, παραδέχτηκε δημόσια ότι η Κομισιόν έχει συμβάλει στην υπερβολική πολυπλοκότητα των κανόνων. Όπως έγραψε σε ανάρτηση στο LinkedIn, η απλοποίηση «δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την Επιτροπή» και απαιτεί υπέρβαση των «μακροχρόνιων εθνικών προτιμήσεων» των κρατών-μελών.

Η πρόκληση για την ΕΚΤ και την Κομισιόν δεν είναι μόνο τεχνική αλλά και πολιτική: πώς να απλουστεύσουν ένα περίπλοκο πλαίσιο χωρίς να δώσουν την εντύπωση ότι θυσιάζουν την εποπτική αυστηρότητα για λόγους ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: newmoney.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ