Γιατί τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο ισχυρότερος άνθρωπος του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, Τζιάνπενγκ Ζάο, είναι στο στόχαστρο - Η νομική διαμάχη του κρυπτο-βασιλιά, οι παρεμβάσεις των ρυθμιστικών Αρχών ΕΕ και ΗΠΑ και οι μεγάλες ανατροπές που έρχονται

Τις τελευταίες μέρες, στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων μοιάζει να μη… συμβαίνει σχεδόν τίποτα. Θα πει κανείς, πως μετά τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί, τα cryptos είναι… βετεράνοι. Μετά το meltdown των stablecoins Terra/Luna, ήρθε ένα ντόμινο καταρρεύσεων, από το 3AC ως την FTX. Όμως κάτι σαν αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν έχει ξαναγίνει.

Ο ισχυρότερος άνθρωπος του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, Τζιάνπενγκ Ζάο, είναι στο στόχαστρο. Και η έκβαση της υπόθεσής του θα κρίνει, εν πολλοίς το μέλλον των cryptos. Γιατί η Επιτροπή Συναλλαγών Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFΤC) των ΗΠΑ, μήνυσε τον Ζάο και το ανταλλακτήριό του, Binance για παραβιάσεις των κανονισμών περί παραγώγων. Και όλοι αναρωτιούνται εάν ο κόσμος των cryptos θα επιλέξει μια μάχη μέχρι τέλους ενάντια στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που αποζητά τον έλεγχο, ή θα συνεργαστεί, προσπαθώντας επιβιώσει στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ξεχάστε το αφήγημα περί αποκεντρωμένου συστήματος που θα καταργούσε τις τράπεζες. Ίσα-ίσα που, τώρα που τα κρυπτονομίσματα έχασαν τη σύνδεσή τους -εν πολλοίς- με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Silvergate, το στοίχημα της επιβίωσης είναι μεγαλύτερο, σοβαρότερο, δυσκολότερο. Άλλωστε τώρα θα κριθεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

«4». Αυτό ήταν το μόνο που τούιταρε ο Ζάο, ως σχόλιο στη μήνυση του CFTC. Και αναφερόταν σε παλιότερο tweet του, στο οποίο έδινε 4 απλές συμβουλές στους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων. Και η νούμερο 4 συμβουλή, για την οποία είχε πει «κρατήστε τη για μελλοντική χρήση», ήταν το «4. Αγνοήστε το FUD, τις ψεύτικες ειδήσεις, τις επιθέσεις κ.λπ.».

Βέβαια, ορθώς το Bloomberg σημειώνει με νόημα ότι για τον Ζάο, το να ξεπεράσει μια αγωγή από την CFTC θα είναι πιο δύσκολο από το να αγνοήσετε το «FUD», το ακρωνύμιο του «φόβου, αβεβαιότητας και αμφιβολίας» (fear, uncertainty, doubt) που τόσο συχνά απαντάται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Γιατί, με τον Σαμ Μπάνκμαν Φριντ να κατηγορείται και για απόπειρα δωροδοκίας στην Κίνα, ο Ζάο έχει απομείνει μόνος ως η ισχυρότερη προσωπικότητα των cryptos. Και τώρα κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων.

Στην καταρρακωμένη αξιοπιστία του οικοσυστήματος έρχεται αυτό να προστεθεί. Και στην έλλειψη εμπιστοσύνης, θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε τις αυξανόμενες προσπάθειες ρυθμιστικού ελέγχου των κρυπτονομισμάτων από τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ, που θα αφαιρέσουν αρκετούς χιλιάδες πελάτες ή χρήστες. Κι αυτό γιατί μετά τη μήνυση, το πιθανότερο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ειδικό Τίμοθι Κρέιντλ της Blockchain Intelligence Group, «η Binance θα καταλήξει να πληρώσει εκατοντάδες εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και θα αποτραπεί από το να δημιουργεί ανταλλακτήρια παραγώγων στο μέλλον. Και από αυτό, θα χάσει οριστικά τους χρήστες της που παίζουν παράγωγα στις ΗΠΑ και θα δεχθεί ένα σημαντικό χτύπημα στα έσοδά της, καθώς οι Αμερικανοί χρήστες αποφέρουν περίπου το 16% των εσόδων στις ΗΠΑ».

Σε αυτά, προσθέστε την έρευνα της SEC και του IRS στη Bloomberg, αλλά και τη νομολογία της ΕΕ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στην οποία εμπεριέχονται, φυσικά, τα κρυπτονομίσματα. Εν τέλει, ο Ζάο είτε θα βοηθήσει στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης…

newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Real Estate: Το κλίμα στην διεθνή αγορά ακινήτων θυμίζει έντονα 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ