Crypto: Οι 3 λόγοι της κατάρρευσης της FTX

Τις βαθύτερες αιτίες αποτέλεσαν «η ύβρις, η ανικανότητα και η απληστία»

Η ύβρις, η ανικανότητα και η απληστία» οδήγησαν στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, σύμφωνα με την έκθεση των οφειλετών.

Σε μια ισχυρά διατυπωμένη έκθεση 39 σελίδων που κατατέθηκε στο Δικαστήριο Πτώχευσης των ΗΠΑ στην Περιφέρεια του Ντέλαγουερ, οι οφειλέτες — που περιλαμβάνει την FTX Trading και τις θυγατρικές τους — ισχυρίστηκαν ότι η FTX δεν είχε βασικούς λογιστικούς και οικονομικούς ελέγχους και βρισκόταν υπό τη διοίκηση μιας μικρής ομάδας ατόμων, όπως αναφέρει το Business Insider.

«Αυτά τα άτομα έκαναν κατάχρηση εταιρικών κεφαλαίων και κεφαλαίων πελατών, είπαν ψέματα σε τρίτους για την επιχείρησή τους, αστειεύονταν εσωτερικά για την τάση τους να χάνουν τα ίχνη των εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία και έτσι προκάλεσαν την κατάρρευση του Ομίλου FTX όσο γρήγορα είχε μεγαλώσει»,ανέφεραν οι οφειλέτες στην πρώτη έκθεσή τους μετά την κατάρρευση της εταιρείας τον Νοέμβριο.

«Υβρις – Ανικανότητα – Απληστία»
«Ενώ η αποτυχία του Ομίλου FTX προκάλεσε τεράστια ζημιά σε μια αναδυόμενη βιομηχανία, τις βαθύτερες αιτίες αποτέλεσαν «η ύβρις, η ανικανότητα και η απληστία».

Η έκρηξη της FTX ήταν γρήγορη. Το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης — αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του 2022 — υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για το Κεφάλαιο 11 στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου έτους

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ,  συνιδρυτής  και πρώην διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε αθώος στην ποινική διώξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον του και έχει προγραμματιστεί για δίκη τον Οκτώβριο. Ο Gary Wang, ένας άλλος συνιδρυτής, και η Caroline Ellison, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της θυγατρικής της FTX Alameda Research, παραδέχθηκαν την ενοχή τους και συνεργάζονται με τους εισαγγελείς. Ο πρώην επικεφαλής μηχανικός Nishad Singh ομολόγησε επίσης την ενοχή του.

Η έκθεση κατατέθηκε από τον John J. Ray III, τον τρέχοντα CEO και επικεφαλής αναδιάρθρωσης της FTX, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Κυριακής. Η κατάθεση του οφειλέτη δημοσιεύτηκε «στο πνεύμα της διαφάνειας που υποσχεθήκαμε από την αρχή της διαδικασίας του Κεφαλαίου 11», είπε ο Ρέι, σε μια αναφορά που κάνει λόγο για τους τρεις κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση και αναλύονται παρακάτω.

Οι 3 κυριότερες αιτίες
1. Έλλειψη ελέγχων διαχείρισης και διακυβέρνησης

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι η διαχείριση και η διακυβέρνηση της FTX περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στους Μπάνκμαν-Φριντ, Singh και Wang.

Ως επί το πλείστον, η FTX δεν είχε επίσης ανεξάρτητο ή έμπειρο προσωπικό στα οικονομικά, τη λογιστική, το ανθρώπινο δυναμικό και την ασφάλεια των πληροφοριών και «στερούνταν οποιασδήποτε λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου», δήλωσαν οι οφειλέτες στην κατάθεση. Η εποπτεία του διοικητικού συμβουλίου ήταν «ουσιαστικά ανύπαρκτη», πρόσθεσαν.

Η εταιρεία επίσης δεν διέθετε οργανωτική δομή και κατά τη στιγμή της πτώχευσής της δεν διέθετε καν πλήρη κατάλογο των υπαλλήλων της, σύμφωνα με την κατάθεση.

2. Έλλειψη οικονομικών και λογιστικών ελέγχων

Η έκθεση αναφέρει ότι η FTX βασιζόταν σε μια μικρή ανώνυμη εξωτερική λογιστική εταιρεία για σχεδόν όλες τις βασικές λογιστικές της λειτουργίες — και η λογιστική εταιρεία φαινόταν να μην έχει εξειδικευμένες γνώσεις για κρυπτογράφηση ή διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Όμιλος FTX πραγματοποίησε ποτέ αξιολόγηση του κατά πόσον οι εξωτερικοί λογιστές του ήταν κατάλληλοι για τον ρόλο τους, δεδομένης της κλίμακας και της πολυπλοκότητας των εργασιών του Ομίλου FTX ή εάν διέθεταν επαρκή τεχνογνωσία για το ευρύ φάσμα προϊόντων στα οποία ο Όμιλος FTX πραγματοποιούσε συναλλαγές».

Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε στην έκθεση ήταν η υποβολή δαπανών και τιμολογίων στο Slack, τα οποία στη συνέχεια εγκρίθηκαν με emoji. «Αυτά τα άτυπα, εφήμερα συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση εγκρίσεων για μεταφορές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας μόνο άτυπα αρχεία τέτοιων μεταφορών ή καθόλου αρχεία», σύμφωνα με την έκθεση.

3. Έλλειψη ελέγχων διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ασφάλειας πληροφοριών και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

Η έκθεση ισχυρίστηκε επίσης ότι η FTX απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή «βασικούς, ευρέως αποδεκτούς» ελέγχους ασφαλείας για τη διασφάλιση των κρυπτογραφικών της περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, δεν επέβαλε αποτελεσματικά τη χρήση ελέγχου ταυτότητας, ή MFA, μεταξύ του προσωπικού και της εταιρικής υποδομής του. Το MFA απαιτεί από τους χρήστες να παρέχουν δύο ή περισσότερες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας — όπως η χρήση ενός κωδικού πρόσβασης και ενός κωδικού πρόσβασης μίας χρήσης σε ένα κινητό τηλέφωνο — για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σύστημα, σύμφωνα με την αναφορά. Συγκεκριμένα, δεν επέβαλε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για το Google Workspace και το πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

Οι οφειλέτες της FTX δήλωσαν ότι «ανέκτησαν και εξασφάλισαν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και εντόπισαν επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε διαδικασία ανάκτησης».

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαλήθευση ιδιωτικού χρέους: Το μεγάλο ζήτημα και ενδεχόμενος μηχανισμός επίλυσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ