Βρετανία: Ετοιμάζει ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Τι αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών για τους ειδικούς νόμους που αναμένεται να εισαχθούν για τα κρυπτονομίσματα

Η Βρετανία θα μπορούσε να εισαγάγει ειδικούς νόμους με στόχο τη ρύθμιση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το CNBC CNBC.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε τον Φεβρουάριο σχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και παρουσίασε τις προτάσεις της προς διαβούλευση, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου.

Ο Άντριου Γκρίφιθ, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ εντός ενός έτους περίπου.

«Έχουμε επανακτήσει τον έλεγχο των κανόνων, κάτι που δεν είχε το Ηνωμένο Βασίλειο για δεκαετίες», δήλωσε ο Γκρίφιθ στο CNBC, αναφερόμενος στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με ευέλικτο και αναλογικό τρόπο. Και είμαι σίγουρα πρόθυμος να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Χώρες σε όλο τον κόσμο, από το Ντουμπάι έως τη Σιγκαπούρη, προσπαθούν να σταθούν φιλικά προς την αγορά αυτή, προκειμένου να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν εκεί.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, με τις ρυθμιστικές αρχές τους να εντείνουν τα μέτρα  κατά των εταιρειών.

Προσέλκυση επενδύσεων
Η Βρετανία, ωστόσο, θέλει να καταστεί τόπος για να προσελκύσει εταιρείς κρυπτονομισμάτων. Πέρυσι, ο Ρίσι Σουνάκ, τότε υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και νυν πρωθυπουργός, δήλωσε ότι φιλοδοξία του είναι να καταστήσει τη Βρετανία «παγκόσμιο κόμβο για την τεχνολογία κρυπτονομισμάτων».

Εταιρείες κρυπτονομισμάτων τόνισαν στο CNBC ότι επιζητούν σαφήνεια σχετικά με τους κανόνες και πιέζουν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει χρησιμοποιήσει τους υφιστάμενους κανόνες για τις κινητές αξίες προκειμένουν να στοχοποιήσει τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Ο Γκρίφιθ δήλωσε ότι η ρυθμιστική προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνδυάσει τόσο τους υφιστάμενους όσο και τους νέους κανονισμούς.

Ο Γκρίφιθ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και αγορές, το οποίο επί του παρόντος είναι προς επεξεργασία, περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με τα κρυπτονομίσματα. Ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, αποσκοπεί στο να εντάξει τα σταθερά νομίσματα που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία στη ρυθμιστική βάση.

Τα stablecoins είναι ένα είδος κρυπτονομίσματος που έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, όπως το δολάριο ΗΠΑ. Συχνά υποστηρίζονται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο 65% οι πληρότητες ξενοδοχείων της Πάφου τις γιορτές του Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ