Προς δημιουργία κοινής παγκόσμιας πλατφόρμας για τα crypto των κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ψηφιακά νομίσματα

Προς τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CDBCs) που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μεταξύ των χωρών εργάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε από το Μαρόκο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Τα CBDCs δεν θα πρέπει να είναι κατακερματισμένες εθνικές προτάσεις… Για να έχουμε πιο αποτελεσματικές και πιο δίκαιες συναλλαγές χρειαζόμαστε συστήματα που συνδέουν τις χώρες: χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα», εξήγησε στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν αφρικανικές κεντρικές τράπεζες. Για το λόγο αυτό, στο ΔΝΤ, εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας CBDC, είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι τα CBDC θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της ένταξης, παρέχοντας σε περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πληρωμών και να καταστήσουν τις διασυνοριακές πληρωμές και τα εμβάσματα φθηνότερα και ταχύτερα. Ωστόσο, εάν δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά, τα CBDCs θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σε προκλήσεις όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και τη νομοθεσία, σε κινδύνους χρηματοπιστωτικής ακεραιότητας και κυβερνοχώρου, καθώς και σε λειτουργικούς κινδύνους για τις κεντρικές τράπεζες.

Το ΔΝΤ έχει ως στόχο οι κεντρικές τράπεζες να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ψηφιακά νομίσματα που θα επιτρέπει την παγκόσμια διαλειτουργικότητα. Η αποτυχία να συμφωνηθεί μια κοινή πλατφόρμα θα δημιουργήσει ένα κενό που πιθανότατα θα καλυφθεί από τα κρυπτονομίσματα, προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα. Το CBDC είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα  ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα, ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι σχεδόν πάντα αποκεντρωμένα.

Ήδη 114 κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε κάποιο στάδιο διερεύνησης του CBDC, «με περίπου 10 να έχουν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού», είπε. «Εάν οι χώρες αναπτύσσουν CDBC μόνο για εγχώρια ανάπτυξη, υποαξιοποιούμε τις δυνατότητές τους», πρόσθεσε.

Τα CBDCs θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην προώθηση της χρηματοπιστωτικής ένταξης και να καταστήσουν τα εμβάσματα φθηνότερα, είπε, σημειώνοντας ότι το μέσο κόστος των μεταφορών χρημάτων ανέρχεται στο 6,3% που αντιστοιχεί σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι τα CBDCs θα πρέπει να υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία και πρόσθεσε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν επενδυτική ευκαιρία όταν υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, αλλά όταν δεν υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία αποτελούν «κερδοσκοπική επένδυση».

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επ. Οικονομικών: Αποδέσμευσε πέραν των 1500 θέσεων στον δημόσιο τομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ