Την ώρα που η Wagner πλησίαζε στη Μόσχα, οι Ρώσοι έτρεχαν στο Tether

Πώς η αγορά των κρυπτονομισμάτων και ειδικά το γνωστό stablecoin Tether μετατράπηκαν σε καταφύγιο

Ο όγκος των συναλλαγών ανάμεσα στο ρωσικό ρούβλι και το μεγαλύτερο συνδεόμενο με το αμερικανικό δολάριο κρυπτονόμισμα, το Tether, εκτινάχθηκε στα ύψη στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν η Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν επιχείρησε ένα ιδιότυπο πραξικόπημα κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι Ρώσοι φοβήθηκαν ότι το εθνικό νόμισμα θα καταρρεύσει και αναζήτησαν εναλλακτικές στον «απαλλαγμένο» απο κυρώσεις, ελέγχους και ρύθμιση, κόσμο των cryptos.

Για πρώτη φορά σε διάστημα τριών δεκαετιών φάνηκε να απειλείται η εξουσία του Πούτιν – και μάλιστα από μία ομάδα μισθοφόρων που ο ίδιος είχε φροντίσει να ισχυροποιηθεί στον μέγιστο βαθμό με καθοριστικό ρόλο σε μέτωπα, όπως αυτά της Ουκρανίας και της Συρίας, αλλά και παρουσία σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Στις 24 Ιουνίου ο Πριγκόζιν άρχισε να κινεί τα στρατεύματά του προς τη Μόσχα Εκείνη την ημέρα σύμφωνα με στοιχεία της CCData, που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times, το Tether έγινε το καταφύγιο των Ρώσων. Πρόκειται για ένα stablecoin, που συνδέεται με το δολάριο και επιτρέπει στους traders να μεταφέρουν ενεργητικό μέσα και έξω από την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

H εκτίναξη στις συναλλαγές
Ο όγκος συναλλαγών ανάμεσα στο Tether και στο ρούβλι ήταν 14,7 εκατ. δολ. στις 24 Ιουνίου – αυξημένος κατά 277% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέρα. Την επομένη, καθώς ο Πριγκόζιν έδωσε εντολή για αναστροφή στους μισθοφόρους του, ο όγκος συναλλαγών επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα των 3 εκατ. δολαρίων.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ των FT οι Ρώσοι απέσυραν εκείνες τις ημέρες περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από τις τοπικές τράπεζες.

Ο όγκος στις συναλλαγές ανάμεσα σε ρούβλι και Tether, που καταγράφηκε στις 24 Ιουνίου αντιπροσώπευε το υψηλότερο σημείο μεταξύ των δύο περιουσιακών στοιχείων από τον Ιούλιο του 2022, όταν έφτασε σε περισσότερα από 21 εκατομμύρια δολάρια. Τις εβδομάδες αμέσως μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο όγκος αυξήθηκε επίσης στα 37,9 εκατομμύρια δολάρια.

Η σκοτεινή πλευρά των cryptos
«Τα cryptos χρησιμοποιoύνται για την αγορά hostings. για την αγορά domains, για την αγορά servers και άλλων υλικών στο dark web – για ό,τι χρειάζεστε προκειμένου να αντιμετωπίσετε ένα ισχυρό σύστημα κυβερνοεπθέσεων» δήλωσε στους FT η Έριν Πλάντε, αντιπρόεδρος ερευνών στην εταιρεία Chainalysis.

«Είναι επίσης ένα μέσο για κάποιους προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις και να πραγματοποιήσουν αγορές, που δεν μπορούν να τους αποδοθούν» πρόσθεσε.

Μία παραστρατιωτική ομάδα που συνδέεται με τη Wagner, η Rusich, επιβεβαιώθηκε ότι προσπαθούσε να εκβιάσει τις οικογένειες θυμάτων του πολέμου, υποσχόμενη συντεταγμένες των νεκρών συγγενών τους με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καραδοκεί το Κατάρ μετά το πράσινο της UEFA για πολυϊδιοκτησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ