Binance: «Δεν είμαστε… FTX» λέει ο CEO της

Ο... τελευταίος crypto-billionaire, Τσάνπενγκ Ζάο, ξορκίζει τις φήμες κατάρρευσης για το ανταλλακτήριό του- Οι μυστηριώδεις αποχωρήσεις και η "απομόνωση" από το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Εάν υπάρχει κάποιος που βρίσκεται σε distressed κατάσταση αυτό το διάστημα στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, δεν είναι άλλος από την Binance. Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του πλανήτη βρίσκεται στο επίκεντρο φημών που το θέλουν να ακολουθεί την τύχη του FTX, ενώ βάλλεται πανταχώθεν: Κορυφαία στελέχη της αποχωρούν, οι ρυθμιστικές Αρχές στις ΗΠΑ την “ξεψαχνίζουν”, οι ευρωπαϊκές Αρχές του κλείνουν την πόρτα, ενώ οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Visa, Mastercard) σπεύδουν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτή; Είναι το αύριο τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, για τη Binance;

Ο CEO του ανταλλακτηρίου, Τσάνπενγκ Ζάο, έκανε χθες την πολυαναμενόμενη εμφάνιση και έδωσε τις ακόμα πιο… ποθητές απαντήσεις σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα του οικοσυστήματος των cryptos και κυρίως της Binance, σε ένα “Ask me anything” (Ρωτήστε με οτιδήποτε) session στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Ο, γνωστότερος ως CZ διευθύνων σύμβουλος της Binance, απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τον χώρο συναλλαγών Bitcoin (BTC) που διευθύνει και το μέλλον του εν μέσω των συνεχιζόμενων ρυθμιστικών προκλήσεων.

Ξεκινώντας τις ερωταπαντήσεις, ο Ζάο μίλησε για το όργιο φημών που θέλουν τη Binance να ετοιμάζεται να ρίξει “κανόνι”. “Οι αρνητικές ειδήσεις, συνήθως διαδίδονται ταχύτερα από την αλήθεια στον κόσμο των cryptos”, είπε, αναγνωρίζοντας ότι τα κυριότερα συναισθήματα που επικρατούν σήμερα είναι το λεγόμενο FUD (Fear, Uncertaincy, Doubt- δηλαδή φόβος, αβεβαιότητα, αμφιβολία).

Τόνισε πάντως ότι αυτό είναι μάλλον άδικο για τη Binance και αυτό γιατί η Binance είναι θεμελιωδώς διαφορετική από την FTX του… ατιμασμένου Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ, ο οποίος ετοιμάζεται για την πολύκροτη δίκη του, τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ζάο εξηγεί ότι η βασική διαφορά της Binance σε σχέση με την FTX έγκειται στη χρηματοοικονομική δομή της, καθώς, όπως λέει, το μεγαλύτερο συγκεντρωτικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο λειτουργεί χωρίς κανένα χρέος, εξασφαλίζοντας την οικονομική του σταθερότητα. Πάντως τα “σκούρα” που έχει βρει το τελευταίο διάστημα μπροστά της η Binance, όπως οι φήμες, το FUD, η πίεση των ρυθμιστικών αρχών κ.α. αποτελούν, για τον Ζαο, “μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πλατφόρμα, ώστε να αποδείξει την ανθεκτικότητά της”.

Σε ό,τι αφορά την πίεση των ρυθμιστικών αρχών και τη σωρεία ελέγχων, ο Ζάο δε μπορούσε να κρυφτεί. “Δεν ήταν ένα εύκολο ταξίδι για τη Binance”, παραδέχτηκε. Διευκρίνησε, ωστόσο, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους ως προς το μέλλον της πλατφόρμας, ότι θεωρεί πως αυτοί ο έλεγχοι -κυρίως της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, SEC- έχουν κάνει το ανταλλακτήριο ισχυρότερο ως επιχείρηση. Σημείωσε ότι η Binance βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο.

Τα… δύσκολα (ή, για την ακρίβεια τα πιο δύσκολα) ήρθαν όταν ο Ζάο ρωτήθηκε γιατί η BNB Chain έχει τόσο υποτονική δυναμική το τελευταίο διάστημα. Εκεί μάλλον αποφάσισε να υπεκφύγει, λέγοντας ότι δεν επιβλέπει άμεσα τις τεχνικές πτυχές του οικοσυστήματος DeFi της Binance, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η BNB Chain λειτουργεί ανεξάρτητα, καθοδηγούμενη από μια κοινότητα προγραμματιστών και επικυρωτών.

Δύσκολη ζωή
Όσο ωραιοποιημένα και αν τα παρουσιάζει ο Ζαο πάντως, η πικρή αλήθεια είναι ότι η ζωή για τη Binance, τους τελευταίους μήνες, είναι πολύ δύσκολη. Εν πρώτοις, είναι η σύγκρουση με τη SEC που της έχει ήδη κοστίσει πολλά. Μόνο με την είδηση ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε μήνυση εις βάρος της Binance και του αφεντικού της, Τσιάνπενγκ Ζαο, για παραβίαση κανονισμών, απαγέλλοντας 13 κατηγορίες κατά του ανταλλακτηρίου και του επικεφαλής του, υποστηρίζοντας ότι μετέφεραν κεφάλαια χρηστών σε μία ευρωπαϊκή εταιρεία, που ελέγχεται από τον Ζάο, κόστισε την “αιμορραγία” δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερικές μέρες. Οι κατηγορίες, άλλωστε, ότι ότι στόχος του Ζάο ήταν να επιτρέψει σε εύπορους Αμερικανούς επενδυτές και πελάτες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται στο μη ρυθμιζόμενο διεθνές ανταλλακτήριο της Binance, χωρίς να υπακούουν στους κανόνες της SEC, ανοίγουν θέμα για ολόκληρο το οικοσύστημα, ως προς το αν θα αναγνωρίζονται τα προϊοντα αυτά ως securities.

Συνεπεία αυτού, η Binance αναγκάστηκε να αναστείλει τις καταθέσεις σε δολάρια και να προειδοποιήσει τους πελάτες της ότι οι τραπεζικοί της συνεργάτες θα ανέστειλαν τα κανάλια ανάληψης δολαρίων.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ρυθμιστικές αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ανταλλακτηρίου Binance και, είτε της κλείνουν την πόρτα (πχ στην Ολλανδία), είτε την παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη. Όπως έκαναν οι γαλλικές Αρχές, οι οποίες παραπέμπουν το ανταλλακτήριο με την κατηγορία “πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες” και “προσφορά παρανόμων υπηρεσιών διαπραγμάτευσης στους Γάλλους χρήστες του”.

Και ενώ η ηγετική ομάδα της Binance καταγράφει αρκετές αποχωρήσεις υψηλού επιπέδου τους τελευταίους μήνες, με πιο πρόσφατη αυτή του επικεφαλής της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Λέον Φουνγκ, η Visa τερμάτισε τη συνεργασία της με το ανταλλακτήριο, ενώ τον τρέχοντα μήνα (στις 22) τη συνεργασία της με τη Binance διακόπτει και η Mastercard σε τέσσερις χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία και Μπαχρέιν, χωρίς να διευκρινίζεται αν η διακοπή της συνεργασίας θα περιλάβει και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον).

Τέλος, η Binance ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον το σταθερό νόμισμα BUSD που έχει εκδοθεί από την Paxos στις αρχές του 2024, υποδηλώντας μια ακόμα αλλαγή στις λειτουργίες της Binance, πιθανώς λόγω των συνεχιζόμενων νομικών διαμάχης και των ρυθμιστικών πιέσεων. Το κύριο ερώτημα, ωστόσο, είναι το πού και πώς θα σταματήσει η θύελλα για τη Binance και τον Ζάο…

newmoney

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μειώθηκε στο 5,6% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022 - Η συμβολή κάθε τομέα στο ΑΕΠ (INFOGRAPHIC)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ