Τούρκος κρυπτο-απατεώνας καταδικάστηκε σε 11.196 χρόνια φυλάκισης

Έκλεψε εκατομμύρια δολάρια

Ο Faruk Fatih Ozer διέφυγε στην Αλβανία το 2021 με τα χρήματα των επενδυτών του, όταν κατέρρευσε ξαφνικά το ανταλλακτήριο crypto, Thodex. Τον Ιούνιο εκδόθηκε πίσω στην Τουρκία και στη δίκη του βρέθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και οργανωμένο έγκλημα, με ποινή 11.196 ετών φυλάκισης. Η σύντομη δίκη έκρινε ένοχους και τα αδέρφια του Serap και Guven.

Τα τρία άτομα καταδικάστηκαν ξεχωριστά για πολλαπλά εγκλήματα κατά των 2.027 θυμάτων τους, οδηγώντας τελικά σε αυτό το εξωφρενικό νούμερο ετών φυλάκισης. Τέτοιου είδους ποινές είναι συνηθισμένες στην Τουρκία μετά την απόσυρση της θανατικής ποινής το 2004. Μάλιστα οι εισαγγελείς ζήτησαν την καταδίκη του Ozer για 40.562 έτη φυλάκισης.

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα ως μία άμυνα ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση της τουρκικής λίρας η οποία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Η Thodex ιδρύθηκε το 2017 και έγινε γρήγορα το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της χώρας.

Ωστόσο η πλατφόρμα κατέρρευσε ξαφνικά τον Απρίλιο του 2021. Τα χρήματα των επενδυτών εξαφανίστηκαν μαζί με τον Ozer. Πέρυσι συνελήφθη στην Αλβανία λόγω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Interpol και μετά από μία χρονοβόρα νομική διαδικασία εκδόθηκε στην Τουρκία. Τα τουρκικά media εκτιμούν την αξία των κλοπιμαίων στα $2 δισεκατομμύρια, ωστόσο οι εισαγγελείς αποτίμησαν τις απώλειες των επενδυτών της Thodex στα $43 εκατομμύρια. Ποσό το οποίο τώρα κατρακύλησε στα $13 εκατομμύρια λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας στις διεθνείς αγορές.

Unboxholics.com
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O DBRS έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ