Τι σηματοδοτεί για τα κρυπτονομίσματα η καταδίκη του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών, με πολλούς να ελπίζουν σε βελτίωση των συνθηκών και άλλους να καταδικάζουν ολόκληρο τον κλάδο των crypto

Η καταδίκη του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ για την τεράστια απάτη της FTX εγείρει ένα πολύ απλό ερώτημα: τί μέλλει γενέσθαι για τα κρυπτονομίσματα;

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος ήταν κάποτε φανατικός υποστηρικτής του τομέα των crypto, αλλά τώρα πια βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκαετίες φυλάκισης. Πρόκειται για μία κατάρρευση η οποία είναι αντιπροσωπευτική της αντίστοιχης ανόδου και πτώσης της αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων δυόμιση ετών.

Για ορισμένους επενδυτές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η ενοχή του Μπάνκμαν-Φριντ υποδεικνύει την περασμένη εποχή των παράνομων και επικίνδυνων πρακτικών η οποία επικρατούσε στον τομέα των blockchain.

Άλλοι, εκτός του τομέα, υιοθετούν μία πολύ πιο αυστηρή γραμμή, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει το γεγονός πως τα κρυπτονομίσματα αποτελούν κλάδο ο οποίος προσελκύει εγκληματίες, χάκερς, παράνομες και τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων κατέγραψαν πτώση μετά από την ετυμηγορία, αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν, ως επί το πλείστον. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, τo bitcoin έχει καταγράψει άνοδο άνω του 100% φέτος μετά από τις περσινές απώλειες των $1,5 τρισ., ενώ κατέγραψε πτώση της τάξης του 1% το πρωί της Παρασκευής στα $34.660. 

Οι αντιδράσεις
«Η ενοχή του Μπάνκμαν-Φριντ στην υπόθεση της FTX σηματοδοτεί τέλος εποχής», ανέφερε ο CEO της Ether Capital Corp, Μπράιαν Μόσοφ, προσθέτοντας πως «η εποχή της απάτης και των κρυφών συναλλαγών για παράνομες ενέργειες έχει πια τελειώσει. Η επιτυχία, η φήμη και τα χρήματα μπορεί να χαρακτήρισαν την άνοδο του Μπάνκμαν-Φριντ αλλά την πτώση του χαρακτήρισαν η απάτη και η δικαίωση των κατήγορων».

Σύμφωνα, παράλληλα με την CEO της Stratford Finance Ltd., Αντζελίνα Κουάν, «πρόκειται για μία ιστορική στιγμή η οποία ενισχύει το γεγονός πως οι ένοχοι τιμωρούνται στον τομέα αυτό και υπάρχει εποπτεία, κάτι το οποίο θα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα θεωρήσουμε αυτή τη στιγμή ως σημαδιακή».

Ο συνιδρυτής της Better Markets, Ντένις Κέλεχερ, τόνισε πως «η FTX και η περίπτωση του Μπάνκμαν-Φριντ δεν είναι μοναδική στον κλάδο. Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί καταδίκη ολόκληρου του τομέα των κρυπτονομισμάτων και του επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο βασίζεται στην παρανομία και ένα προϊόν το οποίο δεν έχει καμία κοινωνική χρησιμότητα. Αντιθέτως, τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την φοροδιαφυγή, για την εξαπάτηση πελατών, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το ransomware, τον τζόγο και την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς, ή κρατών όπως η Νότια Κορέα και το Ιράν».

Τέλος, ο καθηγητής οικονομικών του Duke University, Κάμπελ Χάρβεϊ, υποστήριξε πως «το blockchain και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μία σημαντική αλλαγή του παραδοσιακού μας χρηματοοικονομικού συστήματος. Μέρος της εξέλιξής του είναι και το πάθημα το οποίο γίνεται μάθημα. Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα ενισχύεται μετά από κάθε τέτοια αποτυχία, αφού εφαρμόζονται κανονισμοί οι οποίοι το βελτιώνουν και οδηγούν σε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη».

newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξετάζει το ενδεχόμενο νέας παράτασης για Chevron η Κυπριακή Δημοκρατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ