ΕΚΤ: Η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

«Πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»

Η δημοσιονομική πολιτική δεν θα πρέπει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στη Φραγκφούρτη, ο κ. ντε Γκίντος υπογράμμισε πως τη στιγμή που η ΕΚΤ άρχισε την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, το εύρος των δημοσιονομικών μέτρων θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από το αντίστοιχο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Για να καταπολεμήσουμε τον σταθερά αυξανόμενο πληθωρισμό, τον Δεκέμβριο του 2021 ξεκινήσαμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, ανακοινώνοντας το τέλος των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ταυτόχρονα με στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα που στόχευαν στον μετριασμό των δυσκολιών και των αυξανόμενων τιμών για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «το εύρος των δημοσιονομικών μέτρων χρειάζεται να είναι διαφορετικό τώρα απ’ ό,τι ήταν στο απόγειο της πανδημίας, μετά από μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλού πληθωρισμού».

«Η δημοσιονομική πολιτική», τόνισε, «δεν θα πρέπει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί το μεγαλύτερο κτύπημα από τον υψηλό πληθωρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική: Στήριξε με €900 εκ. σε νέο δανεισμό τους βιώσιμους πελάτες της

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ