Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat, τα οποία κατέδειξαν ότι η Κύπρος κατείχε τη δεύτερη θέση στις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, όπου και παρείχε συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, συζήτησε θέματα σχετικά με τα φωτοβολταϊκά και την ορθή αξιοποίησή τους, καθώς και για τους έξυπνους μετρητές.
3 κύριες πηγές σπατάλης ενέργειας που κοστίζουν €80 τη διμηνία
Ο κ. Γεωργίου σχολίασε την αδικαιολόγητα «παράλογη» υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που αποτυπώνεται σε λογαριασμούς ύψους 800 ευρώ. Υποστήριξε δε ότι, για νοικοκυριά χωρίς φωτοβολταϊκά συστήματα, ένας λογικός λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος κατά την παρούσα περίοδο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 80 - 100 ευρώ.
Ο κ. Γεωργίου εστίασε στις τρις κυριότερες πηγές σπατάλης ενέργειας στα οικιακά περιβάλλοντα, τις οποίες χαρακτήρισε μεταφορικά ως «δούρειο ίππο», «φάντασμα» και «τζιβίτσι». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αφαίρεση των τριών αυτών παραγόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% έως 60%. Εκτίμησε, επίσης ότι η αθροιστική κατανάλωση από το «φάντασμα» και το «τζιβίτσι» μπορεί να μας στοιχίζουν 80 ευρώ την διμηνία.
Αποσύνδεση συσκευής από την πρίζα
Ως «φάντασμα» ορίστηκαν οι ηλεκτρικές συσκευές που παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ο κ. Γεωργίου τόνισε την απλή αλλά ουσιαστική πρακτική της αποσύνδεσης μιας συσκευής αμέσως μετά τη χρήση της, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του φορτιστή κινητού τηλεφώνου που συχνά παραμένει στην πρίζα μετά την αποσύνδεση της συσκευής. Επιπροσθέτως, επισήμανε τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς που μπορεί να προκληθεί από την αλόγιστη χρήση ηλεκτρικών πριζών. Για λόγους ασφαλείας, συνέστησε την αποφυγή χρήσης μετατροπέων (από διπολικές σε τριπολικές πρίζες), λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την δύναμη των συσκευών.
Αφαίρεση της φίσας από την πρίζα
Αναφορικά με το «τζιβίτσι», ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι ακόμη και μετά την απενεργοποίηση μιας συσκευής και την αποσύνδεσή της, είναι προτιμότερη η αφαίρεση της φίσας από την πρίζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο είναι ηλικίας 30 ετών και άνω, με τις πρίζες να έχουν ενδεχομένως υποστεί αλλοιώσεις που οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση ρεύματος. Ως εκ τούτου, η ολοκληρωμένη πρακτική περιλαμβάνει την απενεργοποίηση της συσκευής, το κλείσιμο του διακόπτη της πρίζας (εάν υπάρχει) και την αφαίρεση του φις.
Έξυπνες συσκευές - Συντήρηση και καθαρισμός
Ο «δούρειος ίππος» αναφέρεται στις έξυπνες οικιακές συσκευές, όπως τα κλιματιστικά και τα ψυγεία, τα οποία λειτουργούν αυτόνομα. Ενόψει του καλοκαιριού και της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών, ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε την ανάγκη για τακτικό καθαρισμό και συντήρησή τους πριν από τη χρήση. Επιπλέον, τόνισε ότι η σύνδεση των κλιματιστικών σε πολύπριζα είναι ακατάλληλη και συνέστησε την απευθείας σύνδεσή τους σε πρίζα, ιδανικά από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο. Όσον αφορά την αποδοτική λειτουργία των κλιματιστικών, πρότεινε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας όχι χαμηλότερα από τους 25 βαθμούς Κελσίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της Κύπρου και την συχνά ανεπαρκή θερμομόνωση των κατοικιών. Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της ρύθμισης των περσίδων προς τα πάνω για την αποτελεσματικότερη ψύξη του χώρου, αφού ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται προς τα άνω.
Έξυπνοι μετρητές - θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ρεύματος
Σχετικά με τους έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την θετική του άποψη. Ανέφερε ότι σε χώρες της Ευρώπης που έχουν ήδη εφαρμοστεί, παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους σε πραγματικό χρόνο και, μελλοντικά με την απελευθέρωση της αγοράς, να επιλέγουν φθηνότερο ρεύμα. Θεώρησε ότι η έγκαιρη εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
«Σύνδρομο των φωτοβολταϊκών» - Τι είναι και γιατί να το αποφεύγουμε
Τέλος, αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά συστήματα, ο κ. Γεωργίου τόνισε την αξία τους, υπό την προϋπόθεση της ορθής διαχείρισης της ενέργειας που παράγεται. Αναφέρθηκε στο λεγόμενο «σύνδρομο των φωτοβολταϊκών», όπου ορισμένοι καταναλωτές, θεωρώντας την ενέργεια ανεξάντλητη, κάνουν αλόγιστη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, οδηγώντας σε υψηλούς λογαριασμούς. Αντίθετα,υπογράμμισε ότι η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να γίνεται κατά τις ώρες παραγωγής από το φωτοβολταϊκό σύστημα. Σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, την χαρακτήρισε ως λύση σε σημαντικά προβλήματα, όπως τα προβλήματα αποκοπών, με το να υπάρξουν σχετικές νομοθετικές αποφάσεις. Σημείωσε, επιπλέον ότι σε περιπτώσεις διακοπών, προτεραιότητα δίνεται στην διακοπή της ενέργειας στις επιχειρήσεις που παράγουν ενέργεια από πάρκα και στη συνέχεια προς τα νοικοκυριά, αν και αυτό αποτελεί μικρό ποσοστό.
Διαβάστε επίσης: Άνοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2024 - Τι πρέπει να γνωρίζετε