Επαναρχίζουν οι συνομιλίες για πυρηνική συμφωνία με Ιράν

«Είχαμε μία μεγάλη αλλά θετική συζήτηση για την παγκόσμια συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν και την ΕΕ»

Η επανέναρξη των συνομιλιών για πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία καθυστέρησε για τρεις μήνες, θα ξεκινήσει εντός ημερών, είπε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ το Σάββατο, κατά τη διάρκεια έκτακτης επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

"Θα επαναρχίσουμε τις συνομιλίες για το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA) τις προσεχείς μέρες... Θέλω να πω γρήγορα, άμεσα", είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ο Μπορέλ έκανε την ανακοίνωση μετά από μία δίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian, τη δεύτερη μέρα μιας επίσκεψης στο Ιράν που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Ο Amir-Abdollahian επιβεβαίωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

"Είχαμε μία μεγάλη αλλά θετική συζήτηση για την παγκόσμια συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν και την ΕΕ", είπε ο Amir-Abdollahian. "Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μέσα από τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα".

Η ιρανική πυρηνική συμφωνία κρέμεται από μία κλωστή από το 2018, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία και ξεκίνησε να επιβάλλει εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Η διακυβέρνηση του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να επιστρέψει στη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ήταν ο καλύτερος δρόμος.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν πέρσι τον Απρίλη, αλλά έμειναν στάσιμες από τον Μάρτιο, εξαιτίας διαφορών της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον, για την απαίτηση του Ιράν να αφαιρεθούν οι Φρουροί της Επανάστασης από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του Μπορέλ, η πρώτη του στην Τεχεράνη από τον Φεβρουάριο του 2020, μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας στην επίτευξη της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημαντική αύξηση στις τιμές αργού πετρελαίου

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ