Μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου; Τι δείχνουν οι προβλέψεις για τη ζήτηση

Ο Βρασίδας Νεοφύτου αναλύει την κίνηση των τιμών του πετρελαίου και πώς επηρεάζονται από τις προβλέψεις σχετικά με την ζήτηση του "μαύρου χρυσού"

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent και WTI είχαν περαιτέρω απώλειες σήμερα Πέμπτη φτάνοντας στα επίπεδα των $92 το βαρέλι και $87 το βαρέλι αντίστοιχα.

Οι πτωτικές προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων τόσο από τον ΟΠΕΚ όσο και από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ τη στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μια παγκόσμια ύφεση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Μιλώντας στο Economy Today ο Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Έρευνας στην Exclusive Capital αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει περισσότερα από τα μισά κέρδη της προηγούμενης βδομάδας.

Σημειώνει ότι την προηγούμενη βδομάδα η συμμαχία ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο του 2022 έως το τέλος του 2023.

Η τεράστια μείωση της παραγωγής προκάλεσε ένα μίνι ράλι στην αγορά ενέργειας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με το Brent και το WTI να σκαρφαλώνουν έως και $98 το βαρέλι και $93 το βαρέλι πριν υποχωρήσουν στα τρέχοντα επίπεδα, μειωμένα σχεδόν κατά 7% από τα πρόσφατα ψηλά τους.

Η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ σε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων μετά την επιθετική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου υπό πίεση.

Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου που εκφράζονται σε δολάρια καθιστώντας τα πιο ακριβά για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα, αναφέρει ο Βρασίδας Νεοφύτου.

Μειώνεται η ζήτηση καυσίμων;

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη έχει αντιστρέψει το κλίμα της αγοράς, καθώς ο όμιλος μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ζήτησης τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

Για το υπόλοιπο του 2022, ο ΟΠΕΚ+ προβλέπει μείωση της αναμενόμενης ζήτησης για πετρέλαιο κατά 460.000 βαρέλια ανά μέρα, ενώ για το 2023, οι προβλέψεις είναι μειωμένες κατά περίπου 360.000 βαρέλια ανά μέρα.

Ως εκ τούτου προβλέπουν τη ζήτηση στα 2,34 εκατομμύρια βαρέλια ανά μέρα για το 2023 αντί των 2,64 εκατομμυρίων που είχαν αρχικά προβλεφθεί λόγω των φόβων για την ύφεση ιδιαίτερα στην Ευρώπη, την αναβίωση των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19 στην Κίνα, το ισχυρότερο δολάριο και τον υψηλό πληθωρισμό.

Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚ βλέπει επίσης τη ζήτηση για το αργό πετρέλαιο στα 29,4 εκατομμύρια βαρέλια ανά μέρα, που είναι κάτω από τα επίπεδα παραγωγής του Σεπτεμβρίου όταν και ανερχόταν στα 29,8 εκατομμύρια βαρέλια ανά μέρα.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τα μέτρα κατά της πανδημίας σε μεγάλους οικονομικούς κόμβους όπως η Σαγκάη και το Σενζέν, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων από τον Covid-19 εκεί ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου εξηγεί ότι παράλληλα με τις μειώσεις των προβλέψεων από τον ΟΠΕΚ, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ μείωσε τις προσδοκίες του τόσο για την παραγωγή όσο και για τη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως. Βλέπει τώρα αύξηση μόλις 0,9% στην κατανάλωση στις ΗΠΑ το 2023, κάτω από προηγούμενη πρόβλεψη για άνοδο 1,7%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το υπουργείο βλέπει την κατανάλωση να αυξάνεται μόλις 1,5%, χαμηλότερα από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 2%.

Σημειώνεται επιπλέον ότι η πίεση πώλησης στις τιμές του πετρελαίου επιταχύνθηκε την Τρίτη αφού η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησαν τις αγορές τη Δευτέρα για τον αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό ως ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ