Πράσινη Φορολογία: Χαράτσι €121 θα πληρώνουν οι Κύπριοι

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Παν. Κύπρου - Χρονικά υπολογίζεται πως το νέο "χαράτσι" θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Μάιο. 

Απώλειες ύψους €121 ετησίως υπολογίζεται πως θα έχει κάθε πολίτης στο πλαίσιο της εφαρμογής της πράσινης φορολογίας που θα επιβληθεί, ως μέρος της γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης. 

Πρόκειται για τις μέσες εκτιμήσεις ανά πολίτη ετησίως, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Χρονικά υπολογίζεται πως το νέο "χαράτσι" θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Μάιο. 

Συγκεκριμένα, σήμερα παρουσιάστηκε, κατά τη δεύτερη συνάντηση του έργου για τον φορολογικό μετασχηματισμό της Κύπρου, η δεύτερη φάση της μελέτης του Κέντρου που αφορά τις επιπτώσεις από την πράσινη φορολογία. 

€52 εκατομμύρια τα έσοδα για το κράτος 

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν και μετέδωσε η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, σε πρώτη φάση υπολογίζεται πως σε ό,τι αφορά τα καύσιμα θα επιβληθούν 5 σεντ ανα λίτρο (συν ΦΠΑ), ποσό που θα επιφέρει στο κράτος έσοδα της τάξεως των €52 εκατομμυρίων, με τα €19 εκατομμύρια εξ αυτών να προέρχονται από επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα €33 εκατομμύρια από νοικοκυριά. Ειδικότερα, τα ποσά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την επιβολή φόρου άνθρακα στα καύσιμα κίνησης, καθώς και στο νερό. 

Την ίδια ώρα, όπως καταδεικνύεται μέσα από τη μελέτη, η μέση απώλεια ευημερίας θα κυμαίνεται μεταξύ 84 μέχρι 159 τον χρόνο, τοποθετώντας τον μέσο όρο της απώλειας σε περίπου €121 ετησίως. 

Αναζητούν αντισταθμιστικά

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο οικονομολόγος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του έργου Γιώργος Συρίχας, ανέφερε πως εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη πως το κόστος της ενέργειας είναι ήδη πολύ ψηλό στην Κύπρο και οι καταναλωτές θα δυσκολευτούν αρκετά. 

Όπως σημειώνεται, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, αποτρέποντας τους να κινούνται προς ρυπογόνες επιλογές. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα απορρόφησης νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας στην Κύπρο, ενώ το όλο εγχείρημα θα πρέπει να διασφαλίζει τη δημοσιονομική ουδετερότητα. 

Ο φορολογικός σχεδιασμός δεν κινείται στο κενό

Στη συνάντηση συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη παρουσίαση του έργου έγιναν πάρα πολλές, ενώ υπήρξαν πολλές συναντήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως σημείωσε, «η διαδικασία θα είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της φορολογικής μεταρρύθμισης». Υπογράμμισε ακόμη, πως ο φορολογικός μετασχηματισμός δεν κινείται στο κενό, ούτε ψάχνει να βρει δρόμους και στόχους για την κατάληξη του. 

Παράλληλα, ο κ. Κεραυνός εστίασε στο πλαίσιο που έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, υποδεικνύοντας πως μέσα σε αυτό θα κινηθεί η φιλοσοφία του μετασχηματισμού του φορολογικού συστήματος.

Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να παρουσιαστεί το έργο που έχει πραγματοποιηθεί σήμερα και να ακουστούν απόψεις απο όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να διαμορφωθεί ένα εκσυγχρονιστικό φορολογικό πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης: «Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ