Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου στοχεύουν στις καθαρές αρνητικές εκπομπές

Παρά το κύμα αντιδράσεων σε ευρωπαϊκές χώρες γνωστό ως «greenlash» για την επιβράδυνση των «πράσινων» πρακτικών

Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, σκοτάδι έως και 50 ημέρες, υψηλό κόστος ζωής, αλλά παρ' όλα αυτά η Φινλανδία κατακτά εδώ και επτά χρόνια την πρώτη θέση στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών αφού στη χώρα των χιλίων λιμνών ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη. Ακολουθούν η Δανία, η Ισλανδία κι η Σουηδία.

Η «βασίλισσα» της ευτυχίας με το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τη κοινωνική μέριμνα, την απουσία διαφθοράς, το μεγάλο προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία επιλογών ζωής, τη γενναιοδωρία, αλλά και τις 3 εκατομμύρια… σάουνες και τα πυκνά δάση, δε προβλέπεται σύντομα να χάνει το στέμμα της. Εξάλλου, οι Φινλανδοί αναγνωρίζουν ότι η επαφή τους με τη φύση ευνοεί τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο του σεβασμού στο περιβάλλον, λοιπόν, η Φινλανδία αλλά και οι υπόλοιπες «χαρούμενες» σκανδιναβικές χώρες θέτουν ως απόλυτη προτεραιότητα την επίτευξη του στόχου για «καθαρές αρνητικές εκπομπές ρύπων».

Όλα αυτά, παρά το έντονο κύμα αντιδράσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, γνωστό ως «greenlash» -από τις λέξεις green και backlash- το οποίο αποτυπώνει τις διαμαρτυρίες αγροτών και πολιτών στις πολιτικές γύρω από την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, που ζητούν να τεθεί σε παύση η «πράσινη» ατζέντα.

Η Φινλανδία και η Δανία κλείνουν τα αυτιά τους στις… Σειρήνες και βάζουν ψηλά τον πήχη σχετικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με σκοπό η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από την ατμόσφαιρα να είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που εκπέμπεται, δηλαδή να επιτευχθούν οι «καθαρές αρνητικές εκπομπές ρύπων».

Αν αυτό συμβεί, επισημαίνει το δίκτυο CNBC, τότε οι δύο σκανδιναβικές χώρες όχι μόνο δε θα επιβαρύνουν τον πλανήτη, αλλά θα συμβάλλουν ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της υπερθέρμανσης.

Σκοπός, μάλιστα, της Φινλανδίας είναι να γίνει η πρώτη χώρα υψηλού εισοδήματος που θα επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2035 και καθαρές αρνητικές μέχρι το 2040, ενώ η Δανία στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές ως το 2045 και καθαρές αρνητικές μέχρι το 2050.

Ο Δανός υπουργός Περιβάλλοντος, Λαρς Άγκααρντ, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε ότι η ανάγκη για αρνητικές εκπομπές είναι σαφής και κάλεσε όσους επικρίνουν το στόχο της χώρας να το ξανασκεφτούν.

«Χρειάζονται αρνητικές εκπομπές και δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις μας για το κλίμα χωρίς αυτές. Πρέπει να το συζητήσουμε τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε», πρόσθεσε ο Άγκααρντ, συμπληρώνοντας ότι αν η χώρα επιτύχει τις καθαρές αρνητικές εκπομπές θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια.

Ο Φινλανδός υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κάι Μυκάνεν, είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αυξήσει το λεγόμενο «κλιματικό αποτύπωμα χεριού», το οποίο σε αντίθεση με την αποτύπωμα άνθρακα που αυξάνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυτό συμβάλλει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

«Τονίζω ήδη για περισσότερο από μια δεκαετία ότι, για παράδειγμα, αν μάθουμε πώς να θερμαίνουμε την περιοχή του Ελσίνκι με περίπου 1,5 εκατομμύρια κατοίκους χωρίς να καίμε καύσιμα, τότε σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δημιουργούμε μια δοκιμαστική βάση για μια μεγάλη κλίμακας μέθοδο θέρμανσης ή συστήματα αποθήκευσης περίσσειας θερμότητας που στη συνέχεια μπορούμε να επεκτείνουμε σε άλλες χώρες», εξήγησε.

Βέβαια, όπως είπε η χώρα είναι ένας μικρός παίκτης, αφού το μερίδιο στις παγκόσμιες εκπομπές αγγίζει μόλις το 0,1%, «επομένως δεν μπορούμε να αλλάξουμε μόνοι μας την κατεύθυνση της κλιματικής αλλαγής». Εντούτοις, τόνισε ότι «αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια καινοτομία, την οποία μπορούμε να προσφέρουμε, ας πούμε, στο Μόντρεαλ, το Πεκίνο και ελπίζουμε κάποια μέρα στη Μόσχα… τότε το αποτύπωμα του χεριού μας γίνεται αρκετές φορές μεγαλύτερο από το αποτύπωμα άνθρακα».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Oλοκληρώθηκε η κατασκευή της αμερικανικής προβλήτας στη Γάζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ