Κ. Ταλλατίνης: Προσεκτικά βήματα για αγορά ακινήτου

Επιτόκια και υλικά οικοδομής εκτοξεύουν το κόστος. Ίσως θα ήταν καλύτερα κάποιος να αναμένει για κάποιο διάστημα

Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι τα βήματα όσων επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο αυτή την περίοδο, καθώς πρέπει να προσμετρηθούν διάφοροι παράγοντες. Όπως ανέφερε στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Κυριάκος Ταλλατίνης ίσως θα ήταν καλύτερα για κάποιον να περιμένει για κάποιο διάστημα να προχωρήσει σε αγορά μέχρι να δει κατά πόσο θα σταθεροποιηθούν οι τιμές των υλικών οικοδομής, αν και όπως είπε, δεν αναμένει οι τιμές να επανέλθουν στα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ταλλατίνης σημείωσε πως αν και υπήρξε μια ελαφριά μείωση στην τιμή του σιδήρου το τελευταίο διάστημα, εντούτοις η αύξηση που προϋπήρξε ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να αγγίζει σχεδόν το 100%. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ενώ το Δεκέμβριο του ’21 η τιμή του σιδήρου ανερχόταν στα 550 ευρώ τον τόνο, σήμερα η τιμή έχει εκτοξευτεί στα 900 ευρώ τον τόνο. Παράλληλα, αύξηση υπήρξε και σε άλλα υλικά οικοδομής, όπως είναι το αλουμίνιο, το γυαλί και η ξυλεία, καθώς και στο κόστος μεταφοράς, γεγονότα που συντείνουν στην συνολική αύξηση του κόστους κατασκευής ενός ακινήτου.

Ο κ. Ταλλατίνης έδωσε και μια άλλη παράμετρο στο θέμα των αυξήσεων και της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για οικοδομικά υλικά, επισημαίνοντας ότι εκτός από τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και το θέμα της πανδημίας έχει επηρεάσει, αφού αρκετά εργοστάσια είχαν κλείσει, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή για κάποιο διάστημα και τώρα άρχισαν σιγά – σιγά να επαναλειτουργούν. Ωστόσο μέχρι να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση αναμένεται να παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα.

Πέραν αυτών, ο κ. Ταλλατίνης αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων που θα πρέπει να λάβει υπόψη κάποιος, ο οποίος επιθυμεί να προχωρήσει σε αγορά ακινήτου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το κόστος του χρήματος αυξάνεται και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς αναμένονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Επομένως, τα επιτόκια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη προτού προχωρήσει σε αγορά ακινήτου.

Όσον αφορά στο θέμα της αύξησης των ενοικίων, ο κ. Ταλλατίνης σημείωσε πως αυτά όντως έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα πρέπει ανέφερε να δοθούν τόσο φορολογικά όσο και πολεοδομικά κίνητρα για να αυξηθούν οι μονάδες κυρίως αυτές που προορίζονται για φοιτητές ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση. Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση όλων των παραμέτρων του brexit αναμένεται να προκύψει  ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση για φοιτητική στέγη που θα πρέπει να ικανοποιηθεί.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκλεισε deal εκατομμυρίων για κτήριο στην είσοδο της Πάφου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ