Σταθερά ανοδική η αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Κύπρο

«Το πρόβλημα που έχουμε και θα γίνει ακόμα χειρότερο είναι πως οι τιμές και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που οι ντόπιοι δεν μπορούν να νοικιάσουν και το να αγοράσουν είναι ένα σενάριο που πλέον είναι πολύ δύσκολο»

Επιμέλεια Μαρία Νότη

Η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού από άλλες χώρες προς την Κύπρο οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης κατοικιών και κατά συνέπεια στην συνεχή αύξηση των τιμών

«Το πρόβλημα που έχουμε και θα γίνει ακόμα χειρότερο είναι πως οι τιμές και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που οι ντόπιοι δεν μπορούν να νοικιάσουν και το να αγοράσουν είναι ένα σενάριο που πλέον είναι πολύ δύσκολο»

Ο Παύλος Λοΐζου, CEO της Ask WiRE, σχολίασε χθες στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σχετικά με τις τιμές των κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 στις οποίες αναφέρεται ότι οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία λόγω τόσο του αυξημένου κόστους κατασκευής όσο και της αυξημένης ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ετήσια αύξηση των τιμών κατά 7,7% στα διαμερίσματα και κατά 5,6% στα σπίτια σε παγκύπριο επίπεδο. Η αιτία της αύξησης από την μια πλευρά οφείλεται τα τελευταία 2-3 χρόνια στους κατασκευαστές που επωμίζονται το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος και ακολούθως μετακυλούν ως ένα βαθμό αυτό το κόστος πάνω στους αγοραστές.

Από την άλλη πλευρά, η υπερτίμηση οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού στο νησί και κατά συνέπεια στην αυξημένη ζήτηση.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος ο Παύλος Λοΐζου διαχώρισε τους ξένους αγοραστές που υπήρχαν στην Κύπρο το 2004-2008 επειδή εκείνη την περίοδο το αγοραστικό κοινό αποτελείτο κυρίως από Άγγλους που αγόραζαν στην Κύπρο εξοχικές κατοικίες ενώ τώρα «είναι άνθρωποι που μετακομίζουν στο νησί για να ζήσουν και όχι απαραίτητα για να αγοράσουν».

Από τον Φεβρουάριο του 2022 μετακόμισαν στην Κύπρο περίπου 30.000 με 40.000 άτομα, εκ των οποίων οι 14.000 είναι Ουκρανοί, Λιβανέζοι που ήρθαν λόγω της δύσκολης κατάστασης στη χώρα τους, και άτομα από το Ισραήλ που θέλησαν να έχουν μια δεύτερη βάση για τις εταιρείες τους.

Ένας ακόμη λόγος που συνέτεινε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν οι κυρώσεις που ανάγκασαν τις κυπριακές τράπεζες να κλείσουν τους λογαριασμούς των Ρώσων καταθετών, γεγονός που τους οδήγησε στο να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αγορά ακινήτων

Ο κ. Λοΐζου επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε το οποίο θα γίνει ακόμα χειρότερο και αφορά τις τιμές και τα ενοίκια που έχουν αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό έχοντας ως αποτέλεσμα οι ντόπιοι να μην μπορούν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν πλέον ένα σπίτι στον ίδιο τους τον τόπο.

Αναλυτικά οι τιμές για οικίες και διαμερίσματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες, σε τριμηνιαία βάση. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 0,3%, στη Λεμεσό κατά 1,2%, στη Λάρνακα κατά 1,7%, στην Πάφο κατά 2,2% και στην Αμμόχωστο οριακά κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών κατέγραψαν επίσης αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, οι τιμές οικιών στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο αυξήθηκαν κατά 2,9%, 7,1%, 3,3%, 10,4% και 4,2%, αντίστοιχα.

Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες εκτός της Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2%, στη Λεμεσό 3,6%, στη Λάρνακα 2,3%, στην Πάφο 1,4%, ενώ στην Αμμόχωστο κατέγραψαν μείωση 3,7%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,3%, στη Λεμεσό 9,3%, στη Λάρνακα 9,4%, στην Πάφο 8,6% και στην Αμμόχωστο κατά 5,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ