Αισιόδοξοι τουριστικοί πράκτορες και Υφυπουργός για 2024 - Το στοίχημα της νέας χρονιάς

Μέτρα για ενίσχυση του εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση - Για επικαιροποιημένη στρατηγική και πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κουμής

Αισιοδοξία  για τη νέα τουριστική χρονιά του 2024, εκφράζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) κ. Βασίλης Σταματάρης, τον Υφυπουργό Τουρισμού, Κώστα Κουμή να κάνει λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία». 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σταματάρης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ACTA ανέφερε ότι λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη, ο Σύνδεσμος είναι αισιόδοξος για τη νέα χρονιά, προσθέτοντας πως τα μηνύματα που ήδη λαμβάνουν από τώρα είναι θετικά. Ωστόσο, επισήμανε, χρειάζεται σκληρή εργασία για να μετατραπεί το ενδιαφέρον σε πράξη. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Υφυπουργός Τουρισμός, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του στη συνέλευση, ανέφερε ότι «μετά τις επαφές του Υφυπουργείου στις Βόρειες Χώρες, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Πολωνία την περασμένη βδομάδα και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά που μεταδίδονται από τους ανά τον κόσμο συνεργάτες μας, αλλά και  από εσάς, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Από την πλευρά του ο κ. Σταματάρης είπε πως ο ACTA, θα αναλάβει, όπως πάντα, όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στο έργο του. Τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να έχουμε μια επιτυχημένη χρονιά και το 2024, ανέφερε ο κ. Σταματάρης.  

Ρευστότητα λόγω πολέμων 

Συνεχίζοντας είπε ότι  η μάχη για τη νέα τουριστική χρονιά, θα γίνει σ’ ένα ρευστό και ακανθώδες περιβάλλον, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στο Ισραήλ, που προκαλούν αναταράξεις στις οικονομίες.  Και δυστυχώς, τόνισε, αυτό το σκηνικό δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη και ίσως όλο τον πλανήτη, αφού οι κρίσεις και οι επιπτώσεις τους έχουν σαρωτικές διαστάσεις. 

Κατά τη γνώμη μου, είπε ο κ. Σταματάρης, από τώρα, θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια πάνω και  να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για το 2024. 

Συμπλήρωσε δε, πως το Υφυπουργείο Τουρισμού και οι επαγγελματικοί φορείς του τουρισμού, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, θα πρέπει να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση για ενίσχυση του τουρισμού μας. 

Επιβάλλεται να προβάλουμε την Κύπρο περισσότερο, τόσο στην παραδοσιακή αγορά της Βρετανίας, όσο και σε άλλες αγορές όπως των Σκανδιναβικών χωρών και της Ευρώπης, σημείωσε. 

Το στοίχημα για το 2024 και οι προτάσεις ACTA 

Στόχος του 2024 επισήμανε, θα πρέπει να είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης, σε σχέση με το 2023. 

Στα πλαίσια αυτού του στόχου, ο κ. Σταματάρης κατέθεσε τις εξής προτάσεις: 

-Νέες ενέργειες για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. 

-Νέα έργα υποδομής και τουριστικής ανάπτυξης. 

-Αύξηση των διαφημιστικών κονδυλίων για προβολή της Κύπρου και σε νέες αγορές. 

-Επίλυση του πάγιου  προβλήματος  εποχικότητας. 

-Αύξηση αεροπορικής συνδεσιμότητας Κύπρου με υφιστάμενες και νέες αγορές. 

-Ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων. 

-Νέα κίνητρα σε τουριστικές επιχειρήσεις και τουριστικούς πράκτορες. 

-Επίλυση δομικών  και διαρθρωτικών προβλημάτων του τουριστικού τομέα. 

-Περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

-Αύξηση ανταγωνιστικότητας κυπριακού τουρισμού. 

-Προώθηση κοινών πακέτων με άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, για τουρισμό από μακρινές χώρες, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία. 

-Καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών 

Για την χρονιά που φεύγει, ο κ. Σταματάρης είπε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβρη του 2023 οι αφίξεις τουριστών κινήθηκαν πέραν του αναμενομένου, φτάνοντας στα 3.562.41, σημειώνοντας αύξηση κατά 21.1% σε σχέση με το 2022 που ήταν 2.941.182. 

Αναφερόμενος στην τρέχουσα χρονιά, ο κ. Κουμής είπε πως με βάση τα στοιχεία η χρονιά από πλευράς αφίξεων θα κλείσει κοντά στις επιδόσεις του 2019, του έτους ρεκόρ δηλαδή για τον τουρισμό της χώρας μας, με 21% άνοδο σε σύγκριση με το 2022, ενώ «από πλευράς εσόδων, κατά πάσα πιθανότητα, οδεύουμε προς νέο ρεκόρ».

Ο κ. Σταματάρης συμπλήρωσε πως οι χώρες που οι τουρίστες τους προτίμησαν την Κύπρο για διακοπές ήταν η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, οι Σκανδιναβικές χώρες, άλλες χώρες της Ευρώπης, το Ισραήλ κ.λ.π.  Ανάλογα αυξημένα για την ίδια περίοδο ήταν και τα έσοδα από τις αφίξεις τουριστών, που ανήλθαν σε 2.027,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25.4%. 

Όσον αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό είπε ότι και πάλι οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Τον Οκτώβρη του 2023 ο αριθμός ταξιδιωτών από την Κύπρο προς το εξωτερικό ανήλθε σε 131.327 άτομα, σημειώνοντας άνοδο 9.9%. Πρώτη χώρα προορισμού των ταξιδιωτών από την Κύπρο ήταν και πάλι η Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν οι χώρες τις Ευρώπης. Αύξηση παρουσίασαν και τα μακρινά ταξίδια για διακοπές προς άλλες ηπείρους, όπως Αμερική και Αφρική. 

Τέλος, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του, έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι του Συνδέσμου, και την αποχώρηση του από την Προεδρία του ACTA, είπε πως αποχωρεί με αισθήματα συγκίνησης, αλλά και ικανοποίησης.

"Παραδίδω στον επόμενο Πρόεδρο έναν ACTA πιο ισχυρό από πριν. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Προσωπικά, θα είμαι δίπλα σας ότι κι αν χρειαστείτε. Ο ACTA θα είναι πάντα στην έγνοια μου", είπε, καταλήγοντας ο κ. Σταματάρης. 

Σύντομα επικαιροποιημένη στρατηγική

Παράλληλα, ο κ. Κουμής ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επικαιροποιηση της στρατηγικής με ορίζοντα το 2035, υπογραμμίζοντας πως αυτή δίνει ιδιαίτερη έμφαση πλέον στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών προσβασιμότητας.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε ένα χρόνιο πρόβλημα του κυπριακού τουρισμού, την εποχικότητα, τονίζοντας πως «εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού, όσο και η κυβέρνηση στο σύνολο της έχουμε εστιαστεί σ’ αυτή την προσπάθεια, που όπως έχω αναφέρει αποτελεί δυστυχώς διαχρονικό πρόβλημα, αλλά και διαχρονικό στόχο της πολιτείας».

Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για εύκολο στόχο, ούτε πρόκειται για πρόβλημα που δύναται να επιλυθεί εντός ολίγων ημερών και αναφέρθηκε σε δράσεις όπως τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του τουρισμού, τη βελτίωση και ενδυνάμωση της αεροπορικής σύνδεσης κατά τους χειμερινούς μήνες, ή έστω τους μήνες στην αρχή και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, τη λειτουργία των τουριστικών μας θερέτρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απαλλαγή από την εργασιακή εποχιακή κουλτούρα, την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με το εργασιακό κεφάλαιο και τη βελτίωση της διασύνδεσης από πόλη σε πόλη.

Στα σκαριά πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Αναφέρθηκε σε πρόταση που υπέβαλε το Υφυπουργείο κατά της Συνόδου Υπουργών Τουρισμού Μεσογειακών Κρατών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύξει πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, σύμφωνα με το οποίο, θα δίνεται η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, να επισκέπτονται άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε περιόδους χαμηλής ζήτηση, μια πρόταση, που, όπως είπε, χαιρετίστηκε από όλους τους συνέδρους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμής είπε ότι τα οφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολυδιάστατα, αφού θα επωφελούνται προορισμοί, εφόσον αναφερόμαστε σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της εποχικότητας.

Εξάλλου, ο κ. Κουμής είπε ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης», ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και πολύ σύντομα θα κατατεθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, ενώ ήδη έχει κατατεθεί για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο  με τίτλο «Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος» που αφορά τη λειτουργία και αδειοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Value for money πλέον η Κύπρος για τους Κυπρίους λένε οι ξενοδόχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ