ΠΑΣΥΞΕ: Προειδοποιεί για συνέπειες από πράσινο φόρο στα ξενοδοχεία

Το τέλος των €2,5 που αναμένεται να επιβαρύνει κάθε διαμένοντα στα ξενοδοχειακά καταλύματα ενδεχομένως να επηρεάσει τη ζήτηση και τις κρατήσεις που θα γίνουν στη χώρα μας, τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης

Πονοκέφαλο φαίνεται πως έχει αρχίσει να δημιουργεί στους τουριστικούς κύκλους η απόφαση για δρομολόγηση επιβολής “πράσινου τέλους” στα ξενοδοχεία, όπως προέκυψε από την παρουσίαση την προηγούμενη εβδομάδα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του Έργου για τον ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό που ανέλαβε. 

Όπως αποκαλύφθηκε, ανάμεσα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πρόκειται να επιβαρυνθούν σε πρώτη φάση ως μέρος της πράσινης φορολογίας, είναι, εκτός από τα καύσιμα και το νερό, και η διαμονή στα ξενοδοχεία.  Συγκεκριμένα το πράσινο τέλος υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε €2,5 ανά τουρίστα και ανά διανυκτέρευση. 

Σε παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης Ρουσουνίδης ανέφερε πως ο Σύνδεσμος παρέστη στην παρουσίαση της μελέτης, όπου άκουσε, πέρα από τον περιβαλλοντικό, την τοποθέτηση των αρμοδίων για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων. 

Παζαρεύουν για €1 και €1.5 

“Αυτό που είδαμε και ενδεχομένως να μας ανησυχεί και λίγο είναι ότι η μελέτη αυτή και τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από κάποιες μαθηματικές πράξεις, βάσει των δεδομένων που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και του τουριστικού ιστορικού της χώρας”, σημείωσε.  Όπως είπε, όταν και εφόσον επιβληθούν για παράδειγμα το τέλος των €2,5, τα δεδομένα δεν θα είναι τα ίδια. 

“Σήμερα οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι tour operators, κάνουν παζάρια ακόμα και για €1 και €1,5”, δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη θέση ότι τα αυτά τα πρόσθετα €2,5 ενδεχομένως να επηρεάσουν τη ζήτηση και τις κρατήσεις που θα γίνουν στη χώρα μας. Η εισήγηση, όπως επεσήμανε, είναι να μεταφερθεί το κόστος στον καταναλωτή, δηλαδή στον τουρίστα και όχι απευθείας στην επιχείρηση, οι οποίες όπως έχουμε πολλές φορές πει, ταλανίζονται από άλλες τεράστιες προκλήσεις. 

Παράλληλα, τόνισε πως η βάση των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε και το τι παρουσιάστηκε όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα από αυτό τον φόρο, δεν θα είναι αυτά. “Με λίγα λόγια, εάν για παράδειγμα επηρεαστεί ένα 5% της τουριστικής μας εισροής από αυτό το τέλος, τότε σημαίνει αυτομάτως ότι περίπου 200.000 τουρίστες δεν θα έρθουν στο νησί μας. Αυτό θα σημαίνει σίγουρα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό άρα δεν θα είναι το ίδιο το αποτέλεσμα όπως αυτό που παρουσιάστηκε την Παρασκευή”, υπογράμμισε.  

Πέραν του 80% των ξενοδοχείων είναι ηλικίας 40+

Αναφερόμενος στην ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην Κύπρο, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως ένα ποσοστό κατά 80% με 85% έχουν κτιστεί πριν από 40 και πλέον χρόνια. 

“Κάποιος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί εάν γίνουν κάποιες αναβαθμίσεις, για παράδειγμα στην πρόσοψη των κτιρίων, θα είναι τεράστιο το κόστος. Χρήματα τα οποία θα επενδυθούν και τα οποία δεν θα φέρουν επιπλέον έσοδα άρα θα είναι και πολύ δύσκολο για τα τραπεζικά ιδρύματα να δανείσουν αυτά τα χρήματα στις επιχειρήσεις”, συμπλήρωσε.  

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στα καταλύματα, ο κ. Ρουσουνίδης επεσήμανε πως υπάρχουν περιορισμοί αφού στις οροφές των ξενοδοχείων υπάρχουν τόσα πολλά άλλα πράγματα που δεν επιτρέπουν την ευρεία τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ούτως ώστε να υπάρξει η ανάλογη εξοικονόμηση σε κόστος. 

Ξεκαθάρισε πως η ενεργειακή αναβάθμιση είναι σημαντική, λέγοντας πως σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ήδη έχουν ξεκινήσει αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και πορεύονται προς αυτή την κατεύθυνση. “Είναι άλλωστε αρκετά τα πράγματα που ζητούν και οι ίδιοι οι τουριστικοί μας εταίροι προκειμένου να μεταφέρουν κόσμο στο νησί μας”, ανέφερε, προσθέτοντας πως έχει ξεκινήσει να γίνεται εδώ και αρκετό καιρό.  

Καταλήγοντας, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως έχει καθοριστεί συνάντηση με την αρμόδια επιτροπή του ΚΟΕ προκειμένου να ξαναδούν μαζί τα δεδομένα, να καταγράψουν τις ανησυχίες τους και γενικότερα να διαμορφωθεί μια πιο καλή βάση δεδομένων και υποθέσεων σε περίπτωση που επιβληθεί αυτό το τέλος, το οποίο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο από πότε θα ισχύσει. 

Διαβάστε επίσης: Tripadvisor: 3 κυπριακές παραλίες στις καλύτερες της Ευρώπης για το 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ