Τουρισμός: Ποντάρει στους Γερμανούς η Κύπρος – Ο «ανταγωνισμός» του ψευδοκράτους

Ανοιχτή πληγή για τον κυπριακό τουρισμό ο αθέμιτος ανταγωνισμός από το ψευδοκράτος αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης

Με θετικά μηνύματα επέστρεψε από τη Γερμανία ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Θάνος Μιχαηλίδης, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο για την παρουσία του ΠΑΣΥΞΕ στην κορυφαία ταξιδιωτική έκθεση «ITB Berlin» το τριήμερο 5 με 7 Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης και Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, πραγματοποίησαν σειρά επαφών με ταξιδιωτικoύς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν τουριστικά προγράμματα και δρομολόγια από τη Γερμανία προς τη χώρα μας, όπως επίσης και με τουριστικούς εταίρους από άλλες χώρες που επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές. Στο Βερολίνο βρέθηκε και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής. 

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι θετικά, με το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Κύπρο να παραμένει αμείωτο. Ο ίδιος, βέβαια, τόνισε ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η Κύπρος έχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα στη Γερμανία. «Δεν είναι ίδια η δυναμική σε αγορές όπως για παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως υπάρχει ενδιαφέρον για την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ τόνισε ότι οι τουριστικοί πράκτορες διαβεβαίωσαν ότι τώρα ξεκινά να υπάρχει μια καλή κίνηση στην αγορά και ξεκινούν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024 στην Κύπρο.

Μεγάλο «στοίχημα» για την Κύπρο η γερμανική αγορά

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε ότι η γερμανική αγορά είναι «το πιο μεγάλο στοίχημα» για την Κύπρο, καθώς πρόκειται για μια αγορά με σχεδόν 85 εκατομμύρια, εν αντιθέσει, για παράδειγμα με το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η πρώτη αγορά για τη χώρα μας και είναι 68 εκατομμύρια. Το 2023, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, την Κύπρο επισκέφθηκαν 210.000 Γερμανοί Τουρίστες και το ρεκόρ ήταν το 1997, όπου η επισκεψιμότητα από Γερμανούς άγγιξε τις 250.000.

Με ελπίδες για καλύτερο μερίδιο στη γερμανική αγορά

«Η Γερμανία είναι μια χώρα με τρομακτικό potential και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα νούμερα για να είναι μια από τις κύριες αγορές μας γιατί έχει όλα τα φόντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι Γερμανοί ταξιδεύουν ολόχρονα. Ο ίδιος τόνισε την επιτακτική ανάγκη η Κύπρος να επενδύσει στην αγορά για να βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα και αυτό να μετατραπεί σε τουριστικές αφίξεις.

Αθέμιτος ανταγωνισμός από το ψευδοκράτος

Ερωτηθείς αν το ψευδοκράτος είχε περίπτερο στην έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για ιδιωτική εταιρεία που έφερε την επωνυμία «Northern Cyprus», πράγμα που δεν έχει σημασία, καθώς το ζήτημα είναι το τι αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής. «Έχουν μια παρουσία εκεί που σίγουρα μας λυπεί. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι υπάρχει αυξημένη τάση «διαρροής» από την ελεύθερη Κύπρο στα κατεχόμενα. Και αυτές οι προσπάθειες που κάνουν είναι προς στήριξη της άφιξης τουριστών». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ μίλησε για αθέμιτο ανταγωνισμό από το ψευδοκράτος, με τους Τουρκοκυπρίους να ποντάρουν στο πιο φθηνό προϊόν. «Προσφέρουν κάτι παρόμοιο με ό,τι προσφέρουμε εμείς σε φθηνότερη τιμή», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Πόσο κοστίζει η διαμονή σε δημοφιλείς πόλεις τον Μάρτιο 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ