Π. Τζιαπούρα: Να προσπαθείς να μπεις στα παπούτσια του άλλου 

Η Head of Operations της PwC, Πόπη Τζιαπούρα, μάς μιλά για τις αξίες με τις οποίες πορεύεται στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή.

«Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να διασφαλίσω ότι η ομάδα μου λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, κάτω από όλες τις συνθήκες, καινοτομώντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας και παρέχοντας υψηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών» σημειώνει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Εconomy Today η head of operations της PwC Πόπη Τζιαπούρα.

Τι περιλαμβάνει το τυπικό πρόγραμμα μιας μέρας στο γραφείο;

Στην PwC καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Κάθε μέρα είναι μια διαφορετική εμπειρία και εμπεριέχει ποικίλες προκλήσεις και εναλλαγές. Η κοινή παράμετρος είναι οι συναντήσεις διά ζώσης και διαδικτυακά, τόσο με τη ομάδα μου όσο και με άλλες ομάδες του Οργανισμού για να συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας, καθώς και για να αξιολογήσουμε την πρόοδο στα έργα που διαχειριζόμαστε. Προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε προνοητικοί, έτσι ώστε να αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται τις …εκπλήξεις!

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε ως head of operations της PwC;

Σε ένα μεγάλο Οργανισμό όπως η PwC είναι φυσικό να υπάρχουν καθημερινά απαιτήσεις και πολλές προκλήσεις. Το τμήμα των operations είναι ένα βασικό κομμάτι της λειτουργίας του Οργανισμού και το κύριο μέλημά μου είναι να προσφέρουμε ένα ασφαλές, ευχάριστο και άνετο εργασιακό περιβάλλον σε οποιονδήποτε εργάζεται στην PwC αλλά και σε όσους επισκέπτονται τα γραφεία μας. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να διασφαλίσω ότι η ομάδα μου λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, κάτω από όλες τις συνθήκες, καινοτομώντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας και παρέχοντας υψηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών.

 Ποιους προσωπικούς στόχους έχετε θέσει σε επαγγελματικό επίπεδο;

Πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησα να συζητώ με την ομάδα μου την πιστοποίηση του Οργανισμού με το ISO 41001, το οποίο είναι το πρότυπο διαχείρισης των υπηρεσιών των εγκαταστάσεων μας. Μετά από εντατικές προσπάθειες καταφέραμε να πιστοποιηθούμε με το συγκεκριμένο πρότυπο και είμαι ιδιαίτερα περήφανη, αφού είμαστε ο πρώτος Οργανισμός στην Κύπρο που πιστοποιείται με το ISO 41001. Επόμενος μεγάλος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο προϊόν συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση των εγκαταστάσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πληροφορίες για την πολιτική διαχείρισης, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαφόρων λύσεων, την αξιολόγηση απόδοσης και τη συνεχή βελτίωση. Σε πιο προσωπικό επίπεδο ένας διαρκής στόχος μου είναι να εφευρίσκω τρόπους ώστε να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα και να βελτιώνομαι.

Πώς αποτιμάτε το έργο που έχει επιτευχθεί στο Τμήμα σας και τι θα περιλαμβάνει το στρατηγικό σας πλάνο στο προσεχές μέλλον;

Αν και στην PwC το οικονομικό μας έτος έχει ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2023 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024, θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα ότι όλοι οι στόχοι μας για την περασμένη χρονιά έχουν επιτευχθεί. Οι στόχοι μας για τη φετινή οικονομική χρονιά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την εισαγωγή ακόμη περισσότερων καινοτόμων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος όπως προνοεί η «Net Zero» δέσμευση του Οργανισμού καθώς επίσης και στη βελτίωση των πρακτικών που έχουμε ήδη εντάξει στην καθημερινότητα για την ευεξία του προσωπικού.

Ποιοι σταθμοί καθόρισαν την επαγγελματική σας πορεία;

Πιστεύω ότι η επαγγελματική μου πορεία καθορίστηκε μέσα από τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τη συνεργασία με τους εκάστοτε διευθυντές και chief operations executives. Τα σχόλια και η ανατροφοδότηση που μου παρείχαν ήταν πολύτιμα και οδήγησαν στη βελτίωσή μου. Η σχέση που διατηρώ τόσο με την ομάδα μου όσο και με τους υπόλοιπους επαγγελματίες του Οργανισμού μού μαθαίνει καθημερινά κάτι καινούριο σ’ αυτό το μεγάλο σχολείο που λέγεται PwC. «Kindness is Magic!». Με αυτό το μότο πορεύομαι εξάλλου στον επαγγελματικό μου τομέα. Η αλήθεια είναι ότι όταν μιλώ στην ομάδα μου, αυτό που τους λέω πάντοτε είναι ότι η καλοσύνη κάνει θαύματα. Η καλοσύνη δεν είναι ούτε αδυναμία ούτε σημαίνει να λες πάντα ναι. Καλοσύνη είναι να ακούς, να συμμερίζεται και να προσπαθείς να «μπεις στα παπούτσια του άλλου», έτσι ώστε να αισθανθείς και να καταλάβεις τις ανάγκες του. Ζούμε όλοι σε γρήγορους ρυθμούς και η καθημερινότητά μας είναι πολύ απαιτητική τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, οπότε πιστεύω ότι η καλοσύνη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επιπρόσθετα, αυτό που με έχει καθορίσει ως άνθρωπο και επαγγελματία τα τελευταία χρόνια είναι το πάθος μου για τον εθελοντισμό και η αγάπη μου για το τρέξιμο και τη γυμναστική. Μαζί με την οικογένειά μου, αυτοί είναι οι πυλώνες που καθοδηγούν τη ζωή μου!

Ποιες νέες συνήθειες έχετε αποκτήσει στη μετά Covid-19 εποχή;

Παρόλο που ο Οργανισμός μας είχε ήδη εντάξει τη φιλοσοφία του Working from Home και πριν την Covid-19 εποχή, παρατηρούμε ότι αυτό το φαινόμενο έχει πλέον εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας. Γενικά το εργασιακό μοντέλο έχει διαφοροποιηθεί και ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην τεχνολογία και σε λύσεις που υποστηρίζουν και διευκολύνουν τη διαδικτυακή επικοινωνία. Βαρύνουσα σημασία δίνεται επίσης σε παροχή υπηρεσιών που αφορούν την υγεία, την ψυχολογία αλλά και την ευεξία των υπαλλήλων με παροχή υπηρεσιών και δραστηριοτήτων είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά. Σε προσωπικό επίπεδο δουλεύω περισσότερο από το γραφείο επειδή θέλω να βρίσκομαι κοντά στην ομάδα μου, η οποία λόγω του ρόλου της εργάζεται ως επί το πλείστον από το γραφείο. Η καθημερινότητά μου όμως εξακολουθεί να περικλείει διαδικτυακές συναντήσεις και αμέτρητα μηνύματα επικοινωνίας στο εσωτερικό chat room του Οργανισμού.

WhoisWho

Εργάζομαι στην PwC Κύπρου από το 2007, τη χρονιά που δημιουργήθηκε η ομάδα των operations για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες του Οργανισμού. Σκοπός αυτής της ομάδας είναι η διαχείριση των κτηρίων αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσα σ’ αυτά. Επιπρόσθετα, στις ευθύνες του τμήματος εμπίπτει και το τμήμα αγορών όπως επίσης και τα συστήματα διαχείρισης που αφορούν την ασφάλεια και υγεία, την επιχειρησιακή συνέχεια και την περιβαλλοντική διαχείριση. Προσωπικά, έχω ξεκινήσει από τη θέση του senior associate και πρόσφατα έχω προαχθεί σε head of operations.

Η προηγούμενή μου εμπειρία αφορά και πάλι στον τομέα των operations σε εταιρεία παροχής virtual και serviced offices, σε παγκόσμιο Οργανισμό ταχυμεταφορών και σε εταιρείες πώλησης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λογισμικών.

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Αγαπημένο βιβλίο: Γλάρος - Ιωνάθαν Λίβινγκστον

Αγαπημένη ταινία: The Green Mile

Προσωπικότητα που θαυμάζω: Eliud Kipchoge

Κάτι που θα ήθελα να αποκτήσω: Ένα σπιτάκι μέσα στο δάσος, λατρεύω τη φύση

Κάτι που δεν αποχωρίζομαι ποτέ: Το κινητό μου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Διαβάστε επίσης: Τρ. Κύπρου: Στηρίζουμε τους πελάτες μας και την οικονομία της Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ