Το ηλεκτρονικό χρήμα είναι μέρος της ανάπτυξης της Κύπρου

Οι εταιρείες ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο πλέον είναι αρκετές για να την καταστήσουν ένα από τα σημαντικά κέντρα ανάπτυξης του τομέα στην Ευρώπη.

Του Γιάννη Γεωργούλα*

Το 2023 ήταν μια χρονιά που έδειξε τη σταθερότητα, την ανθεκτικότητα και την προοπτική της Κύπρου. Ήταν η χρονιά που αναβαθμίστηκε η κυπριακή οικονομία και πλέον όλοι οι οίκοι την κατατάσσουν σε επενδυτική βαθμίδα. Ήταν η χρονιά που δόθηκε πραγματική έμφαση από το κράτος και τις επιχειρήσεις στην αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, ώστε να δοθεί έμφαση στον τομέα της Τεχνολογίας, ο οποίος ήδη προσθέτει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει θέσει ένα μεγάλο στόχο. Την ψηφιοποίηση του κράτους. Αυτό δυνητικά μπορεί να έχει δυο αποτελέσματα. Πρώτον τη διευκόλυνση και ευημερία των πολιτών, όπου πλέον θα μπορούν να ζουν και να συναλλάσσονται σε ένα σύγχρονο περιβάλλον και δεύτερον θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, που έμφαση θα έχει πλέον η ψηφιοποίηση, η έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και η προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών και εξειδικευμένου Ανθρώπινου Δυναμικού από το εξωτερικό. Εδώ, ο τομέας του Ηλεκτρονικού Χρήματος μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μας δίνεται η δυνατότητα ως κράτος μέλος της να συναλλασσόμαστε σε 27 χώρες χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς. Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για τον τομέα. Αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες, μπήκαμε στη φάση όπου το ηλεκτρονικό ευρώ δοκιμάζεται από Οργανισμούς και επιχειρήσεις με σκοπό να καθοριστούν οι κανόνες που θα ρυθμίσουν την κυκλοφορία του σε μερικά χρόνια αλλά το πιο σημαντικό για εμάς είναι, ότι οι εταιρείες ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο πλέον είναι αρκετές για να την καταστήσουν ένα από τα σημαντικά κέντρα ανάπτυξης του τομέα στην Ευρώπη.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Ποιο είναι όμως το μέλλον του ηλεκτρονικού χρήματος; Αυτό θα διαμορφωθεί από τη σύγκλιση των διαφόρων τεχνολογιών και της προσέγγισης των Ρυθμιστικών Αρχών. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών μεθόδων πληρωμών με πιο αποτελεσματικές, ασφαλείς και καινοτόμες λύσεις που δίνουν οι νέες πλατφόρμες πληρωμών, αναμένεται να διαμορφώσει ένα οικοσύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι συσκευές πληρωμών αναμένεται να χρησιμοποιούνται όλο και από περισσότερους. Μέσω της χρήσης smartphones, η ενσωμάτωση τεχνολογιών NFC (Near Field Communication) επιτρέπει στους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές με ένα απλό άγγιγμα. Αυτή η ευκολία και η ταχύτητα αναμένεται να αυξήσει την αποδοχή των ψηφιακών πληρωμών και το 2024.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Επιπλέον, η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης στον τομέα των Πληρωμών ανοίγει νέους ορίζοντες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο από ποτέ, αφού μπορεί να ανιχνεύει ανωμαλίες στις συναλλαγές, ενώ η αυτόματη επεξεργασία και η πρόβλεψη των συνηθισμένων συναλλαγών μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία πληρωμών. Η εφαρμογή του blockchain από την άλλη σε διάφορους τομείς των Πληρωμών αναμένεται να αυξήσει τη διαφάνεια και την ταχύτητα των συναλλαγών. Το blockchain διασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων και την ανταλλαγή πληροφοριών χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσων φορέων. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το 2024 θα φέρει μια μικρή επανάσταση στον τομέα των Ηλεκτρονικών Πληρωμών αφού θα εφαρμοστούν τεχνολογίες που ακούμε ότι υπάρχουν αλλά δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει. Εμείς εδώ στην Κύπρο έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέρος αυτής της επανάστασης. Με μεθοδικότητα, σύνεση και πίστη στις ικανότητές μας είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στο 2024. 

*Προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών (ΑCEMPI)

Διαβάστε επίσης: Σε τροχιά ανάπτυξης οι υπηρεσίες - Ποιοι τομείς πρωτοπορούν

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ