Η δυναμική εργοδοτών και εργαζόμενων είναι ένα πολύπλοκο πεδίο

Οι διαφορές εργοδοτών και εργαζόμενων δεν πρέπει να θεωρούνται αντικρουόμενες, αλλά περισσότερο ως στοιχεία που μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν, προσφέροντας ένα ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον, δηλώνει η Μαριάννα Χατζηαντωνίου, ιδρύτρια και διευθύντρια του Ομίλου Perha.

Ο διάλογος ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες αλλά και η συμφωνία σε κοινές αξίες βοηθούν στην επίτευξη αρμονίας αναφέρει, στο Economy Today, η ιδρύτρια και διευθύντρια του PERHA Group, Μαριάννα Χατζηαντωνίου. Σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η «επανάσταση» που επέφερε ο κορωνοϊός στην παραδοσιακή εργασία, θα αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα, αφού η τηλεργασία και η υβριδική εργασία αναδεικνύονται ως σημαντικά κριτήρια για να επιλέξει ένας υποψήφιος μια θέση εργασίας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στα θέλω των εργοδοτών και των εργαζόμενων;

Η δυναμική μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων αποτελεί ένα πολύπλοκο πεδίο, καθώς οι δύο αυτές πλευρές συγκρούονται στον στόχο της επίτευξης διαφορετικών στόχων. Ενώ οι εργοδότες επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα, τα κέρδη και τον ανταγωνισμό, οι εργαζόμενοι αναζητούν ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, καθώς και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αυτές οι διαφορές δεν πρέπει να θεωρούνται αντικρουόμενες, αλλά περισσότερο ως στοιχεία που μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν, προσφέροντας ένα ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον. Ο διάλογος και η συμφωνία σε κοινές αξίες βοηθούν στην επίτευξη αρμονίας στον εργασιακό χώρο.

Οι όροι τηλεργασία και υβριδική εργασία απαιτούνται πλέον από τους εργαζόμενους;

Οι εργοδότες πώς το αντιμετωπίζουν; «Οδεύουμε πίσω στο 2019 και στους όρους προ-πανδημίας» ή πλέον αποτελούν τη νέα πραγματικότητα;

Αναμφισβήτητα η πανδημία έφερε μια νέα πραγματικότητα και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους χώρους εργασίας. Η πιο μεγάλη και εμφανής αλλαγή ήταν η τηλεργασία και το υβριδικό μοντέλο δουλειάς. Θεωρώ ότι η «επανάσταση» που επέφερε ο κορωνοϊός στην παραδοσιακή εργασία, θα αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στις αρχές της πανδημίας η τηλεργασία ήταν αναγκαίο κακό και μέτρο προστασίας, ενώ τώρα προωθείται σαν προνόμιο που προσφέρει η εταιρεία στους υπαλλήλους της. Η τηλεργασία και η υβριδική εργασία αναδεικνύονται ως σημαντικά κριτήρια για να επιλέξει ένας υποψήφιος μια θέση εργασίας, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως οι εργαζόμενοι που είναι δυσαρεστημένοι με το εργασιακό τους μοντέλο είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την επιχείρηση που δουλεύουν τον επόμενο χρόνο σε σύγκριση με εκείνους που ήταν ικανοποιημένοι.

Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν τις ορθές προσλήψεις και πώς οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τη νέα τους επαγγελματική σταδιοδρομία;

Όσον αφορά τις ορθές προσλήψεις, αυτό προκύπτει από τον συνδυασμό εμπειρίας του εργοδότη και τις στρατηγικές που ακολουθεί σε όλα τα στάδια της πρόσληψης. Κάποιες από αυτές τις στρατηγικές αφορούν τον προσεκτικό σχεδιασμό στη διαμόρφωση κριτηρίων, ανάλυση βιογραφικών και χρήση αντικειμενικών διαδικασιών αξιολόγησης, όπως τεστ προσωπικότητας, συμπεριφοράς και δεξιοτήτων.  Όσον αφορά τη λήψη σωστών αποφάσεων από πλευράς εργαζόμενων για τη νέα τους επαγγελματική σταδιοδρομία, η συμβουλή μου είναι ο καθορισμός των στόχων τους, η δικτύωση και η συνεχής εκμάθηση. Η διαρκής εκπαίδευση και η προσαρμογή στις αλλαγές ενισχύουν την ικανότητά τους να λαμβάνουν ορθότερες επαγγελματικές αποφάσεις.

Ποιο είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ένας εργαζόμενος, ο οποίος σκέφτεται να λάβει μία απόφαση για την επαγγελματική του σταδιοδρομία;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις ενός εργαζόμενου σχετικά με την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως που καλείται να απαντήσει είναι το εξής : «Ποιοι είναι οι μακροχρόνιοι στόχοι μου σχετικά με την καριέρα μου και πώς η συγκεκριμένη απόφαση βοηθά στην επίτευξή τους;». Απαντώντας αυτή την ερώτηση, ο εργαζόμενος καθορίζει τον μακροχρόνιο σκοπό του, τις δεξιότητες που θα ήθελε να αναπτύξει και το κατά πόσο η συγκεκριμένη θέση καλύπτει αυτές του τις ανάγκες. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το ερώτημα: «Πώς οι προσωπικοί μου στόχοι συνταιριάζουν με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης;». Αυτή η προσέγγιση επικεντρώνεται στη σύγκλιση των προσωπικών στόχων με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία μιας αλληλένδετης επαγγελματικής πορείας που συνδυάζει την ατομική ανάπτυξη με την επιτυχία της επιχείρησης.

Ποιο είναι το κλειδί για μια επιχείρηση, για να αποφασίσει σε ποιον υποψήφιο θα κάνει πρόταση πρόσληψης;

Κατά την επιλογή υποψήφιων, η επιχείρηση δίνει έμφαση στη συνολική αξιολόγηση, συνδυάζοντας τεχνικές δεξιότητες και soft skills. Η συνοχή με την εταιρική κουλτούρα είναι κρίσιμη, καθώς και η ικανότητα προσαρμογής στο επαγγελματικό περιβάλλον. Επιπλέον, το να ταιριάζει στην ομάδα το κατάλληλο άτομο αποτελεί κλειδί για τον εργοδότη για να αποφασίσει σε ποιον υποψήφιο θα κάνει πρόταση πρόσληψης.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν απόφοιτο πανεπιστημίου ή ένα νέο εργαζόμενο ή έναν εργαζόμενο με πείρα σε ό,τι αφορά την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας ή τη διαδικασία συνέντευξης με έναν/ μια HR manager;

Στον απόφοιτο ή νέο εργαζόμενο, προτείνω να έρθει σε επαφή με εταιρείες που τον ενδιαφέρουν και κατά τη συνέντευξη, να επικεντρωθεί στη σύνδεση των δεξιοτήτων του με τα καθήκοντα τής διαθέσιμης θέσης αλλά και την κουλτούρα τής επιχείρησης. Κατά τη συνέντευξη προτείνεται να προετοιμάσει ερωτήσεις που θα αφορούν τον ρόλο αλλά και οτιδήποτε ερωτήσεις έχει για την κουλτούρα της εταιρείας. Η προετοιμασία και η αυθεντικότητα ενδυναμώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας στην αναζήτηση εργασίας.

Προφίλ εταιρείας

Ο Όμιλος PERHA ιδρύθηκε με σκοπό να είναι επιχειρηματικός εταίρος σε εταιρείες με υψηλές φιλοδοξίες για δέσμευση και αποτελέσματα των εργαζόμενων. Είναι μια boutique εταιρεία συμβούλων Ανθρώπινου Δυναμικού, η οποία προσφέρει μια πληθώρα Υπηρεσιών που περιλαμβάνουν τη στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού και την ανάλυση Ανθρώπινου Δυναμικού, τη Μάθηση και την Ανάπτυξη, την Οργανωτική Ανάπτυξη, το HR Coaching και Μentoring και το HR Branding. Πρόσφατα, η PERHA επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο Ντουμπάι, ιδρύοντας την PERHA Middle East, με άδεια παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το όνομα PERHA αντιπροσωπεύει τους Ανθρώπους (People), τη Δέσμευση (Engagement), τις Σχέσεις (Relationships), την Ευτυχία (Happiness) και τα Επιτεύγματα (Achievements).

Διαβάστε επίσης: Αντιμέτωποι με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ υπάλληλοι εταιρειών παροχής υπηρεσιών 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ