Σε νέες περιπέτειες ο Μάντης της Ομάχα - Κατηγορίες για «συνωμοσία» στο real estate

Στο επίκεντρο οι υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι μεσίτες στην αγορά ακινήτων - Ο Μπάφετ εμπλέκεται στην υπόθεση με τη θυγατρική της Berkshire Hathaway Energy

Νέες εξελίξεις έχουν προκύψει στο νομικό τοπίο του κλάδου των ακινήτων, με την Berkshire Hathaway Energy του γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ να εμπλέκεται σε μια αγωγή, με την κατηγορία ότι μαζί με άλλους βασικούς παίκτες του real estate συνωμότησαν για να διατηρήσουν τεχνητά υψηλά ποσοστά προμήθειας σε εθνικό επίπεδο.

Αυτή η προσθήκη στη μήνυση υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια των προμηθειών ακινήτων.

Η μήνυση, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, εμπλέκει την Berkshire Hathaway Energy, μεταξύ άλλων επιφανών μεσιτών ακινήτων, σε μια συνωμοσία την οποία οι επικριτές υποστηρίζουν ότι διογκώνει το κόστος αγοράς και πώλησης ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο επίκεντρο αυτής της νομικής διαμάχης βρίσκεται η πρακτική του κλάδου όπου οι πωλητές κατοικιών επωμίζονται το κόστος της προμήθειας τόσο όσον αφορά το δικό τους μερίδιο όσο και των αντιπροσώπων του αγοραστή, που συνήθως ανέρχονται στο 5% έως 6% της τιμής πώλησης του σπιτιού. Και ο Γουόρεν Μπάφετ εμπλέκεται στην υπόθεση με τη θυγατρική της Berkshire Hathaway Energy, HomeServices of America.

Στο στόχαστρο ο ίδιος ο Μπάφετ
«Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε είναι ότι αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός σε κάποιο εταιρικό γραφείο. Μας πηγαίνει στην κορυφή της Berkshire Hathaway», αναφέρει  στη Wall Street Journal, ο Michael Ketchmark, δικηγόρος των εναγόντων.

Η Berkshire ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2023 ότι η HomeServices θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απώλειες λόγω της ετυμηγορίας του Οκτωβρίου, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των αμοιβών των δικηγόρων και άλλων πιθανών δαπανών.

«Η HomeServices σκοπεύει να ασκήσει έφεση για πολλαπλούς λόγους», έγραψε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία προσφυγών και οι περαιτέρω ενέργειες θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια».

Οι συνέπειες για την Berkshire Hathaway
Αυτή η νέα δικαστική διαμάχη έρχεται στον απόηχο προηγούμενης απόφαση στο Μιζούρι, όπου ένα δικαστήριο διέταξε την HomeServices και άλλους κατηγορούμενους να πληρώσουν 1,78 δισ. δολ. ως αποζημίωση. Μάλιστα, το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να τριπλασιάσει. Ενώ η HomeServices σχεδιάζει να ασκήσει έφεση σε αυτήν την ετυμηγορία, η μητρική της εταιρεία Berkshire Hathaway, γνωστή για τα σημαντικά χρηματοοικονομικά της αποθέματα, αντιμετωπίζει έντονο έλεγχο και πιθανή οικονομική έκθεση. Και καθώς το real estate αποφέρει δισεκατομμύρια έσοδα για την Berkshire, η έκβαση αυτής της δίκης θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις για τον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων.

Ευρύτερος αντίκτυπος στον κλάδο
Η αγωγή κατά της Berkshire Hathaway Energy και άλλων κολοσσών ακινήτων υπογραμμίζει μια αυξανόμενη κίνηση για μεταρρύθμιση στον τρόπο δομής των προμηθειών ακινήτων. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το τρέχον σύστημα ωφελεί δυσανάλογα τους μεσίτες σε βάρος των αγοραστών και των πωλητών, οι οποίοι μένουν με λιγότερες επιλογές και υψηλότερο κόστος. Αυτή η υπόθεση, επομένως, δεν επηρεάζει μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά σηματοδοτεί επίσης μια πιθανή αλλαγή στις πρακτικές του κλάδου, με πιθανές συνέπειες για τα ποσοστά προμήθειας και τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς. 

Berkshire Hathaway
Η  Berkshire Hathaway είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρύθηκε το 1839 ως κατασκευαστής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποβλήθηκε σε μια δραστική αναδιάρθρωση σε όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων ξεκινώντας το 1965 υπό την ηγεσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Warren Buffett και του αντιπροέδρου Charlie Munger . Η κύρια δραστηριότητα και πηγή κεφαλαίου της εταιρείας είναι οι ασφάλειες , από τις οποίες επενδύει το διακύβευμα (τα παρακρατηθέντα ασφάλιστρα) σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο θυγατρικών, μετοχικών θέσεων και άλλων τίτλων.

Οι μάρκες ασφάλισης της εταιρείας περιλαμβάνουν την ασφαλιστική εταιρεία αυτοκινήτων GEICO και την αντασφαλιστική εταιρεία Gen Re . Οι μη ασφαλιστικές θυγατρικές της δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως η ζαχαροπλαστική , το λιανικό εμπόριο , οι σιδηρόδρομοι , τα έπιπλα σπιτιού , τα μηχανήματα, τα κοσμήματα , η ένδυση, η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επίσης έχει σημαντικά μερίδια σε εταιρείες όπως οι Pilot Flying J (80%), Kraft Heinz Company (26,7%), American Express (18,8%), Paramount Global (15,4%), Bank of America (11,9%), the Coca-Cola Company (9,32%) και Apple (5,57%).

Η Berkshire είναι ένα από τα δέκα κορυφαία στοιχεία του δείκτη S&P 500 και ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες εργοδότες αμερικανικής ιδιοκτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες . Οι μετοχές της κατηγορίας Α έχουν την υψηλότερη τιμή ανά μετοχή από οποιαδήποτε δημόσια εταιρεία στον κόσμο, ξεπερνώντας τις 600.000 $.

Η ιστορία της Berkshire
Η άνοδος της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ είναι μια αξιοσημείωτη ιστορία ανατροπής, δήλωσε ένας χρονογράφος των πρώτων ημερών της εταιρείας.

«Η Berkshire που γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε από τρεις αποτυχημένες επιχειρήσεις», δήλωσε προσφάτως στο Business Insider, ο Τζέικομπ ΜακΝτόνα, συγγραφέας του βιβλίου “Capital Allocation: The Financials of a New England Textile Mill 1955 – 1985”,

Αναφερόταν στις εταιρείες Diversified Retailing, Blue Chip Stamps και την Berkshire, η οποία ήταν εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας όταν την απέκτησε ο Μπάφετ το 1965.

Ο Μπάφετ και ο αείμνηστος συνέταιρός του, Τσάρλι Μάνγκερ, συγχώνευσαν τις δύο πρώτες στην Berkshire το 1978 και το 1983 αντίστοιχα, αφού οι δραστηριότητες λιανικής πώλησης και εμπορίας γραμματοσήμων συρρικνώθηκαν. Έκλεισαν την παραπαίουσα επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας της Berkshire το 1985.

Πού πόνταρε
Αυτό άφησε τον Μπάφετ και τον Μάνγκερ σε μια κατάσταση όπου τρεις εταιρείες, στις οποίες είχαν ποντάρει πολλά, ήταν ουσιαστικά άχρηστες μόλις δύο δεκαετίες αργότερα. Ωστόσο, «ο Μπάφετ όχι μόνο διέσωσε την επένδυσή του σε αυτές τις 3 επιχειρήσεις, αλλά τις μετέτρεψε σε μία εταιρεία που πλησιάζει την αποτίμηση του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων», δήλωσε ο ΜακΝτόνα.

«Μόνο και μόνο η επιβίωση μέχρι σήμερα θα ήταν εντυπωσιακή αν σας έδιναν μια εταιρεία με υφάσματα, εμπορικά γραμματόσημα και πολυκαταστήματα, αλλά η επιτυχία που επιτεύχθηκε παρά τις δυσκολίες αυτές είναι απλά ακόμη πιο δύσκολο να κατανοηθεί», πρόσθεσε.

Η επιτυχία
Ο ΜακΝτόνα απέδωσε την απίθανη επιτυχία της Berkshire στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των αφεντικών της. Ο Μπάφετ και ο Μάνγκερ μετακινούνταν από επιχείρηση σε επιχείρηση ανάλογα με τις ανάγκες. Τελικά δημιούργησαν ένα εκτεταμένο δίκτυο θυγατρικών που καλύπτει τις ασφάλειες, την ενέργεια, τους σιδηροδρόμους, τη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες και άλλους κλάδους.

Η Berkshire κατέχει σήμερα επιχειρήσεις όπως η Geico και η Dairy Queen, καθώς και συμμετοχές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Apple, την Kraft Heinz και άλλες δημόσιες εταιρείες.

Τελευταία συμφωνία
Ο ΜακΝτόνα χαιρέτισε την τελευταία συμφωνία της Berkshire, την αγορά του υπολοίπου 20% της Pilot Travel Centers. Η αλυσίδα εγκαταστάσεων στάθμευσης φορτηγών απέφερε έσοδα περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 – περισσότερα από τη Nike, την Coke ή τη Netflix.

Ο ιδρυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της McDonough Investments υπογράμμισε τα σχόλια του Μπάφετ για την ακίνητη περιουσία της Pilot κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Berkshire πέρυσι. Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire περιέγραψε τις «εκατοντάδες εκατοντάδων τοποθεσιών της στην εθνική οδό», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο».

«Δεν πρόκειται να μετακινήσουν τον αυτοκινητόδρομο δύο μίλια προς τα δεξιά ή κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Μπάφετ.

«Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν πιθανότατα να ταξιδεύουν στους αυτοκινητόδρομους για πολλές δεκαετίες και η Pilot θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιες καλές τοποθεσίες για να εξυπηρετεί αυτούς τους πελάτες», δήλωσε ο ΜακΝτόνα, συμπληρώνοντας ότι «Αυτό είναι ένα διαρκές πλεονέκτημα που θα ήταν δύσκολο να χαθεί».

Επισήμανε επίσης το ισχυρό εμπορικό σήμα της Pilot και τη σταθερή ποιότητα της εμπειρίας που παρέχει σε σύγκριση με άλλους σταθμούς φορτηγών.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η διαδρομή των κεφαλαίων της Ουκρανής - Διερευνάται ύπαρξη κυκλώματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ