«Ανάσα» για την εστίαση τα τριήμερα ενόψει αυξήσεων-φωτιά στα τέλη

Οι εστιάτορες έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν με «άριστα» - Στα σκαριά αυξήσεις στα τέλη που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες – Τι γίνεται με την έλλειψη προσωπικού

Τονωτική ένεση για τα εστιατόρια και τα κέντρα αναψυχής είναι τα τρία τριήμερα στη σειρά, με το πρώτο να προμηνύει το κλίμα που θα ακολουθήσουν τα επόμενα δύο. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, κ. Φάνος Λεβέντης, βρέθηκε καλεσμένος στο ΣΙΓΜΑ και σχολίασε σχετικά ότι «οι επιχειρηματίες έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν με άριστα».

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, ο τομέας της φιλοξενίας περιμένει με ανυπομονησία τέτοιες μέρες, ώστε να καλύπτονται οι ζημιές από την περίοδο «ισχνών αγελάδων». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει, με τον κόσμο να είναι, πλέον, πιο προσεκτικός. Αναφερόμενος στις τιμές στα εστιατόρια, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΙΚΑ εξήγησε ότι υπάρχει ένα εύρος τιμών, ανάλογα με τον χώρο που επισκέπτεται κάποιος, το επίπεδο της εξυπηρέτησης και την ποιότητα του φαγητού. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τελικής τιμής.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί για θέματα ασφαλείας του φαγητού που καταναλώνει, με τις διαφορετικές τιμές στα θαλασσινά να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η προέλευση και το μέγεθος του προϊόντος. «Υπάρχει χταπόδι και 10 ευρώ, υπάρχει και 30 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το πιο οικονομικό προϊόν δεν υπολείπεται ασφάλειας.

Πιο «τσουχτερό» από ποτέ το τραπέζι – 10-15% αύξηση μέσα σε έναν χρόνο

Ερωτηθείς πόσο έχει «ανέβει» το τραπέζι, ο κ. Λεβέντης μίλησε για αύξηση 10-15% μέσα σε έναν χρόνο. «Υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες έχουν επέλθει μαζικά σε κάποιους χώρους, οι οποίοι προσπάθησαν να απορροφήσουν προηγουμένως τις αυξήσεις στα αγαθά», είπε και συμπλήρωσε ότι για τον καθορισμό της τελικής τιμής πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν πολλοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αγοραστική δύναμη του κόσμου και τη βιωσιμότητα του χώρου. «Προσπαθούμε να παντρέψουμε αυτήν τη μαθηματική πράξη».  

Στα σκαριά αυξήσεις 14% στα τέλη που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες

Όσο για τις αλλαγές στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «η τελική μορφή που έχει πάρει σήμερα η μεταρρύθμιση που θα έχουμε ενώπιόν μας δεν είναι αυτή την οποία διαβουλευτήκαμε ως όριζε το Σύνταγμα». Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αλλαγές είναι πάρα πολλές, με την κύρια ανησυχία να είναι οι πιθανές αυξήσεις στα τέλη που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες. «Υπάρχει τώρα στον ορίζοντα η σκέψη του 14% αύξηση, η οποία ενδέχεται να απαιτηθεί και ανά έτος, κάτι το οποίο σίγουρα θα πρέπει να βρει αντιστάσεις και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του Χρίστου Μιχάλαρου αν αυτή η αύξηση θα μετακυλιστεί στον πελάτη ή θα απορροφηθεί, ο κ. Λεβέντης εξήγησε ότι, αναπόφευκτα, δεν μπορούν να απορροφούνται όλα. «Συσσωρεύονται πάρα πολλές δαπάνες που, στο τέλος της μέρας, αν μια επιχείρηση δεν μπορεί να τις κατανέμει σωστά, μένει εκτεθειμένη». Εμείς, συνέχισε, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και λέμε και στη Βουλή -η οποία ενδεχομένως να έχει συμφωνήσει μεταξύ του σώματος ότι αυτές οι αυξήσεις επιβάλλονται- ότι κινούνται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ελλείψεις προσωπικού: Από τα λόγια στην πράξη υπάρχει τεράστια απόσταση

Ερωτηθείς για τις ρυθμίσεις που αφορούν εργάτες από τρίτες χώρες και κατά πόσο αυτές μπορούν να βοηθήσουν με τα ζητήματα έλλειψης προσωπικού, ο κ. Λεβέντης απάντησε με νόημα ότι «από τα λόγια στην πράξη υπάρχει μια τεράστια απόσταση». Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι αναμένουν να δουν αν οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον τομέα της φιλοξενίας θα στελεχωθούν έγκαιρα, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη και αστοχίες της περασμένης περιόδου. «Να μπορούμε να κάνουμε και ένα βήμα εμπρός κάθε νέα τουριστική περίοδο».

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο Ισραηλινοί επενδυτές για δραστηριότητες στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ