Στα €355 εκατ. οι ζημιές για τη Ryanair

Η Ryanair μειώνει τις ετήσιες απώλειες καθώς αίρονται τα lockdown

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας Ryanair ανακοίνωσε τη Δευτέρα μεγάλη μείωση στις ετήσιες καθαρές απώλειες καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών ανέκαμψε από τα lockdown της πανδημίας.

Οι ζημιές μετά από φόρους μειώθηκαν στα 355 εκατομμύρια ευρώ τους 12 μήνες έως το τέλος Μαρτίου, σε σύγκριση με καθαρή ζημία 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος.

"Αυτή η ανάκαμψη, ωστόσο, παραμένει εύθραυστη" μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο' Λίρι σε δήλωσή του.

"Δεδομένου του συνεχιζόμενου κινδύνου ροών δυσμενών ειδήσεων" στην Ουκρανία και του κορωνοϊού, "δεν είναι πρακτικό - μπορεί και αδύνατο - να παρέχουμε ένα εύλογο ή ακριβές εύρος για τα κέρδη αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε.

Ενώ η Ryanair αναμένει αυξήσεις κόστους ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου που τροφοδοτείται από τον πόλεμο, ελπίζει «να επιστρέψει σε λογική κερδοφορία» στο τρέχον οικονομικό έτος.

Προέβλεψε επιβατική κίνηση 165 εκατομμυρίων για το τρέχον έτος, σε σύγκριση με 149 εκατομμύρια πριν την πανδημία.

Η αεροπορική εταιρεία μετέφερε περισσότερους από 97 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι σε σύγκριση με 27,5 εκατομμύρια κατά τους προηγούμενους 12 μήνες όταν ξέσπασε η πανδημία. Τα έσοδα του ομίλου σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, καθώς η ταξιδιωτική ζήτηση ανέκαμψε.

Παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η Ryanair είπε ότι οι μέσοι ναύλοι της μειώθηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο στα 27 ευρώ.

Η Ryanair περίμενε πολύ μικρότερη απώλεια μέχρι που η Όμικρον κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021, σημειώνοντας πτώση στα ναύλα και προκαλώντας νέα αναστάτωση στα ευρωπαϊκά της δρομολόγια.

Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι παρέμεινε δεσμευμένη στην αποκατάσταση των μισθών πριν από τον κορωνοϊό για όλο το προσωπικό της μόλις επιστρέψει στα επίπεδα κερδοφορίας που παρατηρήθηκαν πριν χτυπήσει η πανδημία.

Εκτός από τη μείωση των μισθών, η Ryanair απέκοψε 3.000 θέσεις πιλότων και πληρώματος καμπίνας, ή το 15 τοις εκατό του προσωπικού, στον απόηχο της πανδημίας.

Καθώς τα ταξίδια ανακάμπτουν, ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε έντονο ανταγωνισμό για την πρόσληψη προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρουν μπόνους πρόσληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αιμορραγία» 11 τρισ. δολ. στις αγορές έφερε ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ