Γιώργος Χρυσοχός: Διαρκής η εξέλιξη του ομίλου μας Cyfield

Όραμά μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους με πρωτοποριακά έργα και να γίνουμε ένας από τους περιφερειακούς ηγέτες στον τομέα μας.

«Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε έργα που ωφελούν άτομα και εταιρείες και καθορίζουν τη μελλοντική πορεία, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινότητά μας», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο Director του Ομίλου Cyfield Γιώργος Χρυσοχός. Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, ο κ. Χρυσοχός σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή ο Όμιλος διαθέτει προς πώληση περισσότερα από 35-40 έργα σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Αθήνα» ενώ σχολιάζοντας τις νέες τάσεις στα ακίνητα, προσθέτει πως «σήμερα οι αγοραστές προτιμούν τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα κτήρια με ενεργειακή απόδοση Α’».

Πώς έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τον τομέα των ακινήτων και ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός;

Οι πρώτοι έξι μήνες του 2022 ήταν  εξαιρετικοί για τον τομέα των ακινήτων, παρόλες τις συνθήκες που βιώνουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια και την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων. Οι λόγοι είναι ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν φερέγγυους αγοραστές με ευκολία και παρατηρήθηκε υψηλή ζήτηση λόγω αύξησης του πληθυσμού, κάθοδος ξένων εταιρειών και επαγγελματιών από το εξωτερικό, αξιοποιώντας τα πολλά ωφελήματα που τους προσφέρει η χώρα μας. Σημαντικός λόγος είναι και οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης που βιώνουμε στην Κύπρο, οι οποίες δίνουν μια ασφάλεια στον ευρύτερο πληθυσμό για να προχωρά σε επενδύσεις για την κατοικία τους.

Εμείς παρατηρήσαμε μεγάλη ζήτηση πέραν από τα οικιστικά διαμερίσματα και σπίτια, στα επαγγελματικά κτήρια. Οι κυπριακές εταιρείες που αναπτύσσονται ψάχνουν μεγαλύτερη και πιο μοντέρνα στέγη, το κράτος θέλει να μετακινηθεί σε πιο ενεργειακά κτήρια και  ξένες εταιρείες που έρχονται στην Κύπρο για headquartering αναζητούν έδρα.

Ποιο είναι το όραμα του Ομίλου σας;

Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε έργα που ωφελούν άτομα και εταιρείες και καθορίζουν τη μελλοντική πορεία, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινότητά μας. Ο Όμιλος Cyfield εξελίσσεται διαρκώς, αξιοποιεί ευκαιρίες, προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές και τις προκλήσεις που επιβάλλει η αγορά. Όραμά μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους με πρωτοποριακά έργα και να γίνουμε ένας από τους περιφερειακούς ηγέτες στην Ανάπτυξη Ακινήτων, την Κατασκευή Έργων Υποδομής και την Ενέργεια.

Ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο τομέας των ακινήτων; Ως Όμιλος πώς ανταποκρίνεστε στις προκλήσεις αυτές;

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τον κλάδο μας, οι υποψήφιοι αγοραστές οι οποίοι κατά πλειοψηφία παίρνουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες  είναι αβέβαιοι για το τελικό ποσό που θα πληρώνουν για τη δόση τους. Μπορεί η εξαγγελμένη αύξηση να είναι μόνο 0,75% αλλά οι πληθωριστικές τάσεις μπορεί να επιφέρουν και μεγαλύτερη αύξηση. Η εταιρεία προσπαθεί σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και τις τράπεζες, να βρεθούν σωστοί όροι χρηματοδότησης οι οποίοι να μειώνουν σημαντικά το ρίσκο του αγοραστή. Χρησιμοποιούμε ουσιαστικά την εμπειρία μας προς όφελος των αγοραστών.

Άλλη μια πρόκληση είναι η συνεχιζόμενη αύξηση τιμών των οικοδομικών υλικών και το κατασκευαστικό κόστος. Σε οικοδομές και έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει πριν τη ραγδαία αύξηση σήμερα παρατηρείται πρόβλημα  βιωσιμότητας, ενώ καινούργια έργα και πωλήσεις ακινήτων έχουν αυξημένες τιμές, αναγκάζοντας τους αγοραστές να ψάχνουν πιο οικονομικές λύσεις με μικρότερα εμβαδά. Παρόλο που ο τζίρος μπορεί να φαίνεται ο ίδιος, ο κύκλος εργασιών μας μειώθηκε. Η εταιρεία μας προσπαθεί να προσφέρει οικονομικές λύσεις με σωστό σχεδιασμό για όλες τις εισοδηματικές τάξεις.

Τέλος, σοβαρότατη πρόκληση είναι η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, η οποία μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στα ακίνητα από τη νέα χρονιά, γι’ αυτό καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προχωρήσουν σε άμεσες αγορές για να επωφεληθούν του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για τους επαγγελματίες του κλάδου και ποιες οι προτάσεις σας για απάμβλυνση των προβλημάτων αυτών;

Μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων ετών στη βιομηχανία μας είναι η έλλειψη προσωπικού, τόσο τεχνικού όσο και εργατικού προσωπικού. Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες για εξεύρεση προσωπικού από το εξωτερικό αλλά δυστυχώς οι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μας επέτρεπαν να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Προτείνουμε να δοθούν προσωρινές άδειες για εργάτες από τρίτες χώρες με επιβεβαιωμένη πείρα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ένα άλλο διαχρονικό πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στις εκδόσεις πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, πρότασή μας είναι να εφαρμοστεί αυτό που γίνεται και στην Ελλάδα όπου οι αρχιτέκτονες μπορούν να εκδώσουν από μόνοι τους πολεοδομικές άδειες σε συγκεκριμένες κατηγορίες μετά από έγκριση των όρων δόμησης από την πολεοδομία.

Επίσης διαχρονικό πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στις εκδόσεις τίτλων ιδιοκτησίας, ένα θέμα το οποίο θα λυθεί με την ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας στο Κτηματολόγιο και η συμβολή των ιδιωτών επαγγελματιών του κλάδου.

Πόσα έργα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου και ποια είναι η στρατηγική σας προσέγγιση σε ό,τι αφορά την περαιτέρω επέκταση/διεύρυνση των εργασιών σας;

O  Όμιλος Cyfield αυτή τη στιγμή διαθέτει προς πώληση περισσότερα από 35-40 έργα σε Λευκωσία Λάρνακα, Λεμεσό και Αθήνα.

Διαθέσιμα προς άμεση παράδοση διαμερίσματα δύο και τριών υπνοδωματίων στις καλύτερες περιοχές της Λευκωσίας:

• Lykavitos Heights A & B στο Λυκαβηττό,

• Nefeli Residence στο Λυκαβηττό,

• Apollo Heights στην Αγλαντζιά

• Εrato Residence στη Δασούπολη

Στα αρχικά στάδια κατασκευής είναι οι πολυκατοικίες:

•  Αglantzia Hills στην Αγλαντζιά

•  Myrto Residence στην Αγλαντζιά

•  Panorama Residence στην Αγλαντζιά

•  Engomi Residences στην ΄Εγκωμη

Και άλλες πέντε πολυκατοικίες είναι υπό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν υπό ανέγερση συγκροτήματα κατοικιών τα οποία διαθέτουν από τρία μέχρι και  πέντε υπνοδωμάτια, ευρύχωρους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με προαιρετική πισίνα σε προσεκτικά επιλεγμένες περιοχές της Λευκωσίας, όπως: 

• River Houses στον Στρόβολο,

• Limni και Lake View στον Αρχάγγελο,

• Eleonon  στον Στρόβολο,

• Gardens στα Λατσιά,

• Luxury Home 50 στα Λατσιά,

• Εva Residences στα Λατσιά

• Grace Luxury Houses στα Λατσιά,

• Alexandroupolis στη Λακατάμια,

Επιπρόσθετα,  είναι υπό σχεδιασμό δύο νέες πολυκατοικίες  στη Λεμεσό στο εν εξελίξει έργο Limassol Hill Residences στον Άγιο Αθανάσιο.

Στη Λάρνακα είναι υπό σχεδιασμό το νέο έργο Twins, που σύντομα θα ξεκινήσει και η κατασκευή του.

Σε εμπορικά κτήρια έχουν ολοκληρωθεί τα έργα «360 offices» δίπλα από το 360 Nicosia,  το έργο «Metropolitan» που βρίσκεται στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού και είναι υπό ανέγερση τα έργα: «Τhe Cross Point» στην περιοχή Λυκαβηττού, «The Square» και «The Hill Business Center» στη Λεωφόρο Αθαλάσσας και «Μark Business Center» σε πάροδο της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού.

Επιπλέον είναι υπό σχεδιασμό ακόμα τρία εμπορικά κτήρια σε κεντρικά σημεία της Λευκωσίας 

Στην Αθήνα, έχουν παραδοθεί τους τελευταίους 6 μήνες τα έργα:

• Kousidi  στην Ζωγράφου

• Τerpsitheas στην Αγ. Παρασκευή, 

• Patriarhou Ιeremiou στην περιοχή Γκύζη,

• Υpatis 1 & Ypatis 2 στους  Αμπελόκηπους

• Dafni  στην περιοχή Δάφνης

Υπό κατασκευή είναι τα έργα:

• Κερασούντος 20, Αμπελόκηποι

• Χαλκηδόνος 61, Αμπελόκηποι

• Καλαφάτη & Βαλέστρα, Καλλιθέα

Και υπό μελέτη άλλα 6 κτήρια στις καλύτερες περιοχές της Αθήνας.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα; Για ποιους λόγους διακρίνονται τα έργα σας;

Ο νούμερο ένα κανόνας του Real Estate όπως είναι  γνωστό είναι η τοποθεσία στην οποία αναπτύσσεται ένα ακίνητο και το είδος του, δηλαδή αν είναι εμπορικό ακίνητο, οικιστικό ακίνητο κ.τλ. Σαν Cyfield γενικότερα στον τομέα ανάπτυξης γης,  κύριο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι οι τοποθεσίες των έργων μας. Τα έργα μας βρίσκονται πάντοτε σε προσεκτικά επιλεγμένες περιοχές με εύκολες προσβάσεις, κοντά σε σχολεία, υπηρεσίες, καταστήματα, γραφειακά συγκροτήματα και πολύ κοντά στο εμπορικό κέντρο της πόλης με εύκολη πρόσβαση προς όλα τα σημεία και τον αυτοκινητόδρομο.

Άλλα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ομίλου είναι η σύγχρονη αρχιτεκτονική, η λειτουργικότητα και τα άριστα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση του κάθε κτηρίου. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι όλα τα έργα φέρουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Α’ και προδιαγραφές τελευταίας τεχνολογίας, γι’ αυτό τον λόγο και ξεχωρίζουν από άλλα.

Ποιες είναι σήμερα οι τάσεις/προτιμήσεις των αγοραστών σε θέματα ιδιοκατοίκησης και επαγγελματικής στέγης;

Έχει παρατηρηθεί ότι ο κόσμος προτιμά μεγαλύτερους χώρους, έναν κήπο και ένα γραφείο για να δουλεύει όταν χρειάζεται. Αυτή είναι μία τάση που παρατηρήθηκε στην τοπική αγορά μετά τις καραντίνες του covid -19. Η Cyfield, αναπτύσσει ήδη περισσότερες κατοικίες για όλους τους προϋπολογισμούς για τον ντόπιο αγοραστή, σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Όσον αφορά στους ξένους αγοραστές, εξακολουθούν να  θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο, είτε για εξοχική κατοικία, είτε για να εκμεταλλευτούν το επενδυτικό πρόγραμμα μόνιμης παραμονής στη Δημοκρατία.  Οι προσπάθειες για headquartering στην Κύπρο είναι επιτυχημένες και με την κάθοδο ξένων εταιρειών έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στη ζήτηση γραφείων αλλά και οικιστικών μονάδων. Γενικά, σήμερα οι αγοραστές προτιμούν τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα κτήρια με πολύ καλή ενεργειακή απόδοση.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση. Πώς μπορεί ο τομέας των ακινήτων να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή και ποια μέτρα λαμβάνονται στον Όμιλό σας;

Η κλιματική αλλαγή είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γενιά μας. Οι επιπτώσεις της στην ανθρωπότητα και στην οικονομία θα είναι καταστροφικές. Από τη στιγμή που  το 65% της κατανάλωσης ενέργειας στην Κύπρο είναι από κτήρια, δεν θα μπορούσαμε σαν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να απέχουμε από τη συλλογική προσπάθεια καταπολέμησής της. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει όλες οι καινούργιες αναπτύξεις τόσο σε οικιστικά αλλά και εμπορικά ακίνητα να είναι ενεργειακής απόδοσης Α’. Ο Όμιλος μας υιοθέτησε αυτή την πρακτική από το 2010. Αυτό συνεπάγεται με επιλογή ανθεκτικών υλικών τα οποία είναι θερμομονωτικά με μακράν διάρκεια ζωής και να προέρχονται από πηγές που η επεξεργασία τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης όλα μας τα ακίνητα συνοδεύονται με σύστημα φωτοβολταϊκών για υψηλή ενεργειακή απόδοση και χαμηλότερο κόστος ηλεκτρισμού.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ

«360»

Το  «360», το ψηλότερο κτήριο στo κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο είναι ένα κόσμημα 34 ορόφων που αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις τόσο για Κύπριους όσο και για ξένους, που επιθυμούν να αποκτήσουν στέγη στο κέντρο της πρωτεύουσας.  Το 360 διαθέτει 117 διαμερίσματα σε 27 ορόφους, όροφο για αποκλειστική χρήση από τους ένοικους με spa (sauna & steam bath) residents club, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και πισίνα με χώρο ηλιοθεραπείας, υπηρεσίες θυρωρού 24/7 και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Το κτήριο επίσης διαθέτει 5 καταστήματα και δύο καφε-εστιατόρια στο ισόγειο και εστιατόριο – lounge bar στους ορόφους 33-34.  Είναι το πιο καινοτόμο και ασφαλές κτήριο αυτή τη στιγμή στην Λευκωσία με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, φτιαγμένο από υψηλής ποιότητας υλικά πολυτελείας, σύμφωνα πάντα με τις επιλογές και  τις ανάγκες του πελάτη.

METROPOLITAN 

Ακόμα ένα σημαντικό έργο του Ομίλου είναι το  METROPOLITAN  ένα γραφειακό συγκρότημα 19 ορόφων, που είναι στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσής του και προσφέρει σύγχρονες και τελευταίας τεχνολογίας λύσεις.

«Stasikratous Residences»

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου «Stasikratous Residences» στο κέντρο της Λευκωσίας, ενός κτηρίου 23ων επίπεδων με 40 διαμερίσματα ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων και καταστήματα στο ισόγειο.

Power Energy Cyprus Ltd (PEC.)

Φυσικά το πιο σημαντικό έργο των τελευταίων χρόνων που κατασκευάζει η εταιρεία μας είναι ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο, Power Energy Cyprus Ltd (PEC.), που στόχο έχει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλότερου κόστους στους Κύπριους καταναλωτές.

Cyfield Tower, 132 Limassol Avenue,  2015 NICOSIA - CYPRUS

T: +357-22427230 | 80005757

[email protected]

www.cyfieldgroup.com

www.facebook.com/cyfieldgroup

www.instagram.com/cyfieldgroup

www.linkedin.com/company/cyfield-group

1990 έτος ίδρυσης

600+ αριθμός προσωπικού

2500+ έργα

35-40 έργα προς πώληση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ