RSM Cyprus – Υπερήφανος υποστηρικτής του 7ου Cyprus International Tax Conference

Η RSM Cyprus, για ακόμη μια χρονιά, ήταν επίσημος υποστηρικτής του 7ου Cyprus International Tax Conference, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2024 στη Λευκωσία.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας διακεκριμένους επαγγελματίες και ειδικούς αναλυτές που ειδικεύονται στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου, όπως και επαγγελματίες που ειδικεύονται στο διεθνές φορολογικό δίκαιο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες φορολογικές εξελίξεις καθώς και για τις Ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Παράλληλα, διατυπώθηκαν απόψεις για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έπονται.    

Ο Ιάκωβος Θεμιστοκλέους, Senior Tax Manager and Board Member της RSM Cyprus στην παρουσίασή του με θέμα «Ο νέος κόσμος των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων: Ο αντίκτυπος της DAC8», επεσήμανε ότι η δίκαιη και η αποτελεσματική φορολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των δημόσιων επενδύσεων και των εσόδων από υπηρεσίες για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος όπου η καινοτομία μπορεί να ευδοκιμήσει. Επίσης, αναφέρθηκε στις συνέπειες της 8ης Τροποποίησης της Οδηγίας για τη Διοικητική Συνεργασία (DAC8) κάνοντας αναφορά σε ορισμένες απαιτήσεις της. Παράλληλα, επισήμανε «Ωστόσο, οι φορολογικές αρχές της ΕΕ δεν διαθέτουν σχετικές πληροφορίες με τα έσοδα από συναλλαγές που δημιουργούνται από τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρόσφατα ενέκρινε την 8η Τροποποίηση στην Οδηγία για τη Διοικητική Συνεργασία, γνωστή ως DAC8, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και την ενδυνάμωση της φορολογικής διαφάνειας στα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».  

Επιπλέον, καταξιωμένοι επαγγελματίες προσκλήθηκαν σε μια συζήτηση-πάνελ για να ανταλλάξουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους στο θέμα «Τα βήματα της Κύπρου προς την πλήρη φορολογική διαφάνεια και η οπτική των επαγγελματιών του τομέα». Ο Γιώργος Θεμιστοκλέους, Managing Partner, CEO της RSM Cyprus, σε σχετική ερώτηση που αφορούσε τη φορολογική διαφάνεια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Επιπρόσθετα από την υιοθέτηση όλων των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν παγκόσμια, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να πετύχουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη φορολογική συμμόρφωση και διαφάνεια, στην Κύπρο οι περισσότερες εταιρείες υποχρεούνται να ετοιμάζουν εξελεγμένες οικονομικές καταστάσεις. Αυτές δίνουν επιπρόσθετη διασφάλιση, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Τμήμα Φορολογίας για περαιτέρω επεξεργασία». Επιπλέον, σε σχετική ερώτηση που αφορούσε την άποψή του για τον εταιρικό φόρο, εάν ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής του 12,5% στην Κύπρο υπονομεύει τη διαφάνεια και κατά πόσο θεωρεί οτι το φορολογικό μας σύστημα είναι δίκαιο, απάντησε ότι «Δεν πιστεύω ότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής από μόνος του μπορεί να χαρακτηρίσει ολόκληρο το φορολογικό μας σύστημα ως διαφανές ή όχι. Κατά την άποψή μου πρέπει να επικεντρωθούμε στη μεγαλύτερη εικόνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει αυτόν το συγκεκριμένο φορολογικό συντελεστή. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συζητήσεις για την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, θα πρέπει να εστιάσουμε στο πως προχωράμε και εφαρμόζουμε αυτά που χρειάζονται για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και διαφανές φορολογικό πλαίσιο που μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί. Σκοπός θα πρέπει να είναι επιπρόσθετα και η διασφάλιση της φήμης της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός για να μπορούμε να συνεχίσουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την ευημερία της χώρας μας».    

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που ήδη υπάρχουν αλλά και αυτές που έπονται, οι φορολογικοί μας σύμβουλοι ενημερώνονται διαρκώς έτσι ώστε να σας προσφέρουν προσαρμοσμένες φορολογικές λύσεις οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το Κυπριακό αλλά και Ευρωπαϊκό φορολογικό νομοθετικό πλαίσιο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ