Ουκρανία: Εξετάζει τη μετάβαση από το δολάριο στο ευρώ εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων

Το ενδεχόμενο να αφήσει το δολάριο και να συνδέσει το νόμισμά της πιο στενά με το ευρώ, εξετάζει η Ουκρανία

Το ενδεχόμενο να αφήσει το δολάριο και να συνδέσει το νόμισμά της πιο στενά με το ευρώ, εξετάζει η Ουκρανία, εν μέσω κατάρρευσης του παγκόσμιου εμπορίου και των αυξανόμενων δεσμών της με την Ευρώπη, όπως δήλωσε στο Reuters ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αντρίι Πίσνι.

Η πιθανή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η «ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διασφάλιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, η μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και η πιθανότητα κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου», αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να επανεξετάσει εάν το ευρώ θα πρέπει να είναι το νόμισμα αναφοράς για το χρίβνια της Ουκρανίας αντί για το δολάριο, όπως σημείωσε ο Πίσνι, προσθέτοντας ότι «αυτό το έργο είναι περίπλοκο και απαιτεί υψηλής ποιότητας, ευέλικτη προετοιμασία».

Το δολάριο κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο και αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων. Μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Χονγκ Κονγκ, συνδέουν τα νομίσματά τους με το δολάριο.

Ωστόσο, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν έναν εμπορικό πόλεμο εισάγοντας αυτό που θα μπορούσε να είναι οι υψηλότεροι δασμοί εδώ και έναν αιώνα, μια κίνηση που έχει ωθήσει ορισμένους παρατηρητές να αμφισβητήσουν τον μελλοντικό ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Πλέον, στον τέταρτο χρόνο μάχης κατά της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει δει επίσης τον Τραμπ να διακόπτει προσωρινά κάποια στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την ΕΕ, έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τον στρατό του Κιέβου για να διασφαλίσουν ότι μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μελλοντικής ασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά η πρόοδος ήταν δύσκολη.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία που δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για ορυκτά της Ουκρανίας και η οποία χρηματοδοτεί επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το δολάριο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές αποσύρονται από την κατοχή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν κατά της σύνδεσης της ισχύος του δολαρίου με την ιδιότητά του ως αποθεματικού νομίσματος. Ωστόσο, ιστορικά, το δολάριο έχει συνδεθεί με συμμαχίες ασφαλείας και στρατιωτικούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον. Οι συναλλαγές με το αμερικανικό δολάριο εξακολουθούν να κυριαρχούν σε όλα τα τμήματα της αγοράς συναλλάγματος, δήλωσε ο Πίσνιι, αλλά το μερίδιο των συναλλαγών σε ευρώ αυξάνεται στα περισσότερα τμήματα, αν και «μέχρι στιγμής μέτρια».

Η Ουκρανία καθιέρωσε ως νόμισμά της το χρίβνια το 1996 και κατά τη διάρκεια των δεκαετιών χρησιμοποιεί το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς.

Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η κεντρική τράπεζα επέβαλε ελέγχους κεφαλαίου και προσάρμοσε το χρίβνια σε επίσημη ισοτιμία περίπου 29 ανά δολάριο ΗΠΑ. Η Ουκρανία αναγκάστηκε να υποτιμήσει στη συνέχεια το νόμισμά της, λόγω συσσώρευσης δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Τον Οκτώβριο του 2023, η κεντρική τράπεζα μεταπήδησε από μια σταθερή σύνδεση σε ένα καθεστώς ελεγχόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας που χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ ως αναφορά – το μέτρο για τη μέτρηση των παρεμβάσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και για την εξομάλυνση των διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ουκρανία και συζητήσεις με ΕΕ

Η ΕΕ ξεκίνησε συνομιλίες ένταξης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, αν και υπάρχει μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά της πριν μπορέσει να ενταχθεί στο μπλοκ. Η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και δικαστικό της σύστημα με τον τρέχοντα ρυθμό.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Μολδαβία άλλαξε το νόμισμα αναφοράς της για το μολδαβικό λέι στο ευρώ από το δολάριο στις 2 Ιανουαρίου.

Μια αναβίωση των επενδύσεων και της καταναλωτικής δραστηριότητας χάρη στους στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη και την οικονομική ομαλοποίηση θα βοηθούσε την οικονομική ανάπτυξη να επιταχυνθεί ελαφρώς τα επόμενα δύο χρόνια στο 3,7-3,9%, δήλωσε ο Πίσνι, αν και μεγάλο μέρος της οικονομικής πορείας εξαρτάται από την εξέλιξη της σύγκρουσης στο πολεμικό πεδίο.

«Ένα γρήγορο τέλος του πολέμου θα ήταν σαφώς ένα θετικό σενάριο με καλά οικονομικά αποτελέσματα εάν ενσωματωθούν εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία», δήλωσε ο Πίσνι.

«Παρ’ όλα αυτά, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι τα οικονομικά οφέλη από τον τερματισμό του πολέμου πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνο για να υλοποιηθούν πλήρως».

Η Ουκρανία βασίζεται σε εξωτερική βοήθεια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας. Ο Πίσνιι δήλωσε ότι αναμένει 55 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, τα οποία όχι μόνο θα καλύψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και για να διατεθεί ένα αποθεματικό δημόσιων οικονομικών για τα επόμενα χρόνια, όταν ο όγκος της βοήθειας είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνεται.

«Προβλέπουμε ότι η Ουκρανία θα λάβει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026 και 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027», δήλωσε ο Πίσνιι.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ανεβαίνει ο χρυσός μετά τα σχόλια Πάουελ για επιτόκια και δασμούς Τραμπ – Άγγιξε τα $3.375

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ