Του Ξένιου Μεσαρίτη
Κατά την χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου η Διοίκηση του Οργανισμού αποκάλυψε ότι έχει ολοκληρώσει μια πλήρη χαρτογράφηση της Κύπρου στην οποία καταγράφονται οι κλιματικοί κίνδυνοι, με στόχο να ενταχθούν αυτές οι πληροφορίες στη δανειακή πολιτική αλλά και στη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Πλήρης Χαρτογράφηση των κινδύνων
«Κάναμε πλήρη Business Impact Analysis. Χαρτογραφήσαμε όλους τους φυσικούς κινδύνους, σε κάθε γεωγραφική περιοχή της Κύπρου. Ξέρουμε πού είναι πιο ευάλωτα τα σημεία, πού βρίσκονται οι πραγματικοί κίνδυνοι και τους εντάξαμε στον στρατηγικό μας σχεδιασμό», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.
«Υπάρχουν δύο τρόποι που πρέπει να βλέπουμε την κλιματική αλλαγή και τους κλιματικούς κινδύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο πρώτος είναι οι φυσικοί κίνδυνοι και είναι πραγματικοί. Μιλάμε για πυρκαγιές, λειψυδρία, φυσικές καταστροφές.
Ο δεύτερος είναι οι transition κίνδυνοι, που απορρέουν από τη μετάβαση της οικονομίας προς πράσινες πρακτικές, όπως επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά πλαίσια».
Η Τράπεζα Κύπρου έχει ολοκληρώσει αποτύπωση σε όλη την επικράτεια, χαρτογραφώντας περιοχές ανά επαρχία και προσδιορίζοντας την έκθεσή τους σε φυσικούς και «μεταβατικούς» κλιματικούς κινδύνους.
Δεν μένουν στο συρτάρι αλλά εντάσσονται στην στρατηγική της Τράπεζας
Η χαρτογράφηση δεν είναι στατική, αλλά αντιθέτως υπογραμμίστηκε ότι ενσωματώνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας και χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση της δανειοδοτικής πολιτικής.
Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγούν τις αποφάσεις για δανειακές χορηγήσεις, διαφοροποίηση επιτοκίων με βάση τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και τη διαμόρφωση ειδικών ασφαλιστικών καλύψεων όπου απαιτείται.
«Έχουμε σκανάρει ολόκληρη τη χώρα και ξέρουμε ανά περιοχή ποιοι είναι οι σημαντικοί φυσικοί και μεταβατικοί κίνδυνοι. Αυτά τα δεδομένα δεν μένουν στο συρτάρι αλλά τα εντάσσουμε στη στρατηγική μας, ώστε να προστατεύσουμε και εμάς και τους πελάτες μας», σημείωσε χαρακτηριστικά o Chief Credit Officer της Τράπεζας Κύπρου, Δημήτρης Δημητρίου.
Σε πελατειακό επίπεδο, η Τράπεζα χρησιμοποιεί τη χαρτογράφηση ως βάση για να παρέχει στους πελάτες της συμβουλευτική αλλά και θα καθορίζει και εν μέρει τους όρους της χρηματοδότησης, επανέλαβε ο Πανίκος Νικολάου.
Όπως ειπώθηκε μέσα από το πρότζεκτ αναλύεται ο κλιματικός κίνδυνος ανά πελάτη και ενσωματώνεται στις αξιολογήσεις χρηματοδότησης.
Ενδεικτικά, στους δανειολήπτες που αφορούν ξενοδοχειακά δάνεια προτείνονται πρακτικές προσαρμογής, όπως συστήματα αφαλάτωσης σε ξενοδοχειακές μονάδες σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο λειψυδρίας.
Όπως σημείωσε ο Πανίκος Νικολάου υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για παροχή δανείων για τις μονάδες αφαλάτωσης, αλλά αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί στην πράξη τους επόμενους μήνες.
Οι επενδυτές βλέπουν τα κριτήρια ESG
«Πλέον, οι επενδυτές έρχονται σε εμάς με ESG ερωτήσεις και απαιτήσεις» σημείωσε η Ελίζα Λειβαδιώτου, Εκτελεστική Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.
Σημείωσε ότι πρόσφατα στο Λονδίνο, «βρεθήκαμε με μεγάλο fund και ανάμεσα στην ομάδα τους ήταν και οι αναλυτές που ήθελαν να μάθουν για τους πράσινους στόχους και τις επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου σε αυτούς».
Συνεπώς, «τα κριτήρια αυτά και η αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων λαμβάνονται πολύ σοβαρά τους μεγάλους επενδυτές».