Έχουν περάσει 45 ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια παύση 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον εταίρων σε όλο τον κόσμο, αλλά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει ούτε εκατοστό σε αυτό το διάστημα.
Μια εβδομάδα αφότου οι δύο πλευρές έστειλαν η μία στην άλλη επιστολές με τις αντίστοιχες προσφορές τους, ο Τραμπ απείλησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει - την Παρασκευή- ότι θα επιβάλει «ευθέως δασμούς 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση» από την 1η Ιουνίου 2025.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΕΜΠΟΡΙΟ, ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Οι ισχυροί εμπορικοί φραγμοί τους, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, οι μη νομισματικοί εμπορικοί φραγμοί, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές εναντίον αμερικανικών εταιρειών και πολλά άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων (sic) ετησίως, ένα νούμερο που είναι εντελώς απαράδεκτο».
Η ΕΕ ανέκαθεν απέρριπτε τους υπολογισμούς των ΗΠΑ για το εμπορικό έλλειμμα, επισημαίνοντας το πλεόνασμα των ΗΠΑ στις υπηρεσίες και συμπεραίνοντας ως εκ τούτου ότι υπάρχει εμπορικό πλεόνασμα που δεν υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ΕΕ.
Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 25% στο αλουμίνιο, τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα της ΕΕ και γενικούς δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται τις εμπορικές συμφωνίες για λογαριασμό των 27 κρατών μελών, έλαβε επιστολή από την αμερικανική κυβέρνηση στην οποία απάντησε.
Οι αξιωματούχοι που είδαν και τις δύο προσφορές είδαν λίγες ελπίδες να δουν τις διαπραγματεύσεις να προχωρούν μέχρι τη λήξη της περιόδου παύσης των 90 ημερών, όχι μόνο επειδή οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πολυάριθμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους τους σε όλο τον κόσμο, αλλά και επειδή και οι δύο προσφορές απείχαν ριζικά μεταξύ τους.
Η ΕΕ προτείνει έως μηδενικούς δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά και αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, τεχνολογίας AI και μη ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων, όπως η σόγια. Ελπίζει επίσης ότι η πρότασή της να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση σε ορισμένα κοινά ζητήματα έναντι της Κίνας, όπως οι πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων.
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο euronews ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες η ΕΕ να καταφέρει να επιστρέψει στο επίπεδο των δασμών που ίσχυε πριν από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, ακόμη και αν η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ εξακολουθεί να ελπίζει σε αυτό.
Η ίδια η Κομισιόν έχει προτείνει ένα πακέτο αντιμέτρων ύψους 95 δισ. ευρώ για την «εξισορρόπηση» των εμπορικών σχέσεων σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης. Θα έρθει στην κορυφή ενός πρώτου καταλόγου αμερικανικών προϊόντων αξίας 21 δισ. ευρώ που θα πληγούν από τους δασμούς της ΕΕ και ο οποίος ανεστάλη μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας από τον Τραμπ.
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς έχει ταξιδέψει τρεις φορές στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομολογό του Χάουαρντ Λάτνικ και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ. Η ΕΕ ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γυρίσουν τον τροχό συμφωνώντας σε μια συνάντηση μεταξύ του Σέφτσοβιτς και των Αμερικανών ομολόγων του τον Ιούνιο με την ευκαιρία μιας συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, δηλαδή «εντός έδρας».
Επί εβδομάδες, η Επιτροπή έλεγε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε «τεχνικό» επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Όμως η διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει.
Πηγή: euronews.gr