Η αγορά των πολυτελών σκαφών αναψυχής βρίσκεται σε τροχιά εντυπωσιακής ανάπτυξης, καθώς η παγκόσμια ελίτ αναζητά ολοένα και μεγαλύτερα και πολυτελέστερα «πλωτά παλάτια».
Η Πάολα Τριφιρό, δικηγόρος και συλλέκτρια σκαφών μαζί με τον σύζυγό της, έχει αποκτήσει περισσότερα από δώδεκα και περιγράφει τα σκάφη της ως ξενοδοχεία πέντε αστέρων στη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στον άνετο χώρο για την κουζίνα του πληρώματος.
Η ίδια δηλώνει: «Όταν έχεις συνηθίσει να τρως καλά, δεν μπορείς να βασίζεσαι σε τυχαία εστιατόρια», ενώ θεωρεί ότι το μεγάλο μέγεθος προσφέρει ασφάλεια σε ταξίδια ακόμα και δίπλα σε φάλαινες ή απομονωμένα νησιά.
Σύμφωνα με το Boat International, ένα σούπερ γιοτ είναι ιδιωτικό, πολυτελές σκάφος μήκους άνω των 24 μέτρων με επαγγελματικό πλήρωμα. Η πανδημία ενίσχυσε τη ζήτηση καθώς τα lockdowns έκλεισαν τα ξενοδοχεία, οδηγώντας τους υπερπλούσιους να στραφούν στη θάλασσα. Το 2022 καταγράφηκαν 1.024 νέες παραγγελίες, αύξηση 25% σε σχέση με το 2021, ενώ το 2023 το νούμερο εκτινάχθηκε στις 1.203.
Η Μπάρμπαρα Αρμέριο, συνιδιοκτήτρια της ιταλικής ναυπηγικής εταιρείας Amer, υπογραμμίζει ότι οι δισεκατομμυριούχοι εκτιμούν πλέον ακόμη περισσότερο την ιδιωτικότητα και την επαφή με τη φύση: «Ζήτησαν μεγαλύτερα παράθυρα, περισσότερο ανοιχτό χώρο και άμεση πρόσβαση στο νερό».
Μεγαλύτερα σκάφη, μικρότερη παραγωγή
Το 2025, ο συνολικός αριθμός νέων γιοτ προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς στις 1.138 μονάδες. Ωστόσο, τα σκάφη γίνονται πιο ογκώδη: 61 μονάδες έχουν μήκος άνω των 76 μέτρων, από 55 το 2024, ενώ στην κατηγορία 46–60 μέτρων παρατηρείται αύξηση από 159 σε 175. Αντίθετα, τα μικρότερα σκάφη (24–27 μέτρα) σημειώνουν πτώση από 321 σε 286 μονάδες.
Η Αρμέριο επιβεβαιώνει τη στροφή της νέας πελατείας στα πιο μεγάλα και πολυτελή σκάφη, ενώ ο αρχισυντάκτης του Boat International, Στιούαρτ Κάμπελ, εξηγεί ότι οι σχεδιαστές αξιοποιούν πλέον πιο έξυπνα τον εσωτερικό χώρο, προσφέροντας περισσότερες πολυτελείς ανέσεις, από ελικοδρόμια μέχρι κινηματογράφους και σάουνες.
Οι τιμές εκτοξεύονται – Η Ιταλία πρωταθλήτρια κατασκευής
Τα ποσά που δαπανώνται για τα σούπερ γιοτ είναι εντυπωσιακά: οι τιμές ξεκινούν από 36 εκατ. ευρώ και φθάνουν έως τα 295 εκατ. ευρώ για σκάφη 105 μέτρων με όλα τα εξτρά.
Η Ιταλία κατέχει την πρωτοκαθεδρία, με ναυπηγεία που εργάζονται σε σκάφη συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων. Το 2023, τα ιταλικά ναυπηγεία κατέγραψαν έσοδα 8,3 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ακολουθούν η Τουρκία, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ταϊβάν και η Κίνα.
Η Αρμέριο περιγράφει τα γιοτ της ως μοναδικά έργα τέχνης, ενώ εξηγεί ότι το μυστικό της ιταλικής επιτυχίας είναι το ισχυρό δίκτυο τοπικών τεχνιτών και πρώτων υλών. «Αν χρειαστεί μάρμαρο, μπορώ να οδηγήσω από τη Λιγουρία μέχρι τα λατομεία της Τοσκάνης», λέει χαρακτηριστικά.
Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών σούπερ γιοτ προέρχεται από τις ΗΠΑ, ωστόσο υπάρχει αύξηση σε πελάτες από αναδυόμενες οικονομίες όπως η Τουρκία, η Ινδονησία και το Μεξικό. Αντίθετα, οι Ρώσοι πελάτες έχουν μειωθεί λόγω των κυρώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για την Τριφιρό, τα γιοτ είναι κάτι πολύ περισσότερο από πολυτέλεια – είναι ένα μέσο εξερεύνησης. «Η περιέργειά μου για τον κόσμο με ωθεί να ταξιδεύω», λέει, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πλήρωμα, το οποίο πληρώνει με διπλάσιες αμοιβές ώστε να παραμένει ευχαριστημένο. «Ο καπετάνιος μας είναι μαζί μας εδώ και 22 χρόνια».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Έτοιμοι για μακρά περίοδο μεταβλητότητας οι επενδυτές (πίνακες)