UBS: Tι σημαίνουν οι απειλές του Τραμπ για δασμούς 30% στην Ε.Ε.

Το βασικό σενάριο των αναλυτών της UBS παραμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από την 1η Αυγούστου ή ότι η προθεσμία θα παραταθεί εκ νέου ενώ οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη

Ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ από την 1η Αυγούστου, παράλληλα με μια παρόμοια ανακοίνωση που αφορά το Μεξικό. Η ανακοίνωση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς επιστολών του Προέδρου, καθώς έληξε η αναστολή των δασμών της «Ημέρας της Απελευθέρωσης». Επιπλέον, είναι υψηλότερη από τον αρχικό δασμολογικό συντελεστή που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν 20%.

Στο παρόν στάδιο, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για μια ακόμη τακτική «κλιμάκωσης των διαπραγματεύσεων» εκ μέρους του προέδρου ή εάν οι δασμοί αυτοί θα εφαρμοστούν.

Οι συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αν και λίγα είναι γνωστά για το πιθανό αποτέλεσμα, το κλίμα είχε πρόσφατα βελτιωθεί, με ενδείξεις ότι η ΕΕ ετοιμαζόταν να αποδεχτεί μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα εφαρμοζόταν δασμός 10% στα περισσότερα προϊόντα, με δασμολογικές ποσοστώσεις για ορισμένους τομείς. Η τελευταία αυτή παρέμβαση του προέδρου ενδέχεται να ωθήσει την ΕΕ να επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές της και να προετοιμαστεί για αντίποινα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Το βασικό σενάριο των αναλυτών της UBS παραμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από την 1η Αυγούστου ή ότι η προθεσμία θα παραταθεί εκ νέου ενώ οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτό θα οδηγήσει πιθανώς σε μια συμφωνία όπου οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ σε ποσοστό περίπου 10%. Ορισμένοι τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και ο χαλκός, θα υπόκεινται σε υψηλότερους δασμούς. Προς το παρόν, βασικοί τομείς όπως η φαρμακευτική βιομηχανία αναμένεται να εξαιρεθούν, αλλά ενδέχεται να επιβληθούν δασμοί στο εγγύς μέλλον. Κατά την άποψή των αναλυτών του κολοσσού, αυτό το αποτέλεσμα θα επιβραδύνει τη δραστηριότητα στους τομείς που σχετίζονται με τις εξαγωγές και θα επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, διατηρώντας τη ανάπτυξη σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, το νέο δημοσιονομικό πακέτο από τη Γερμανία, σε συνδυασμό με μια ελαφρώς πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης, θα συμβάλει στην αντιστάθμιση μέρους των αρνητικών επιπτώσεων από το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, τα ήδη χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη, η ισχυρή αγορά εργασίας και τα υψηλά επίπεδα προληπτικών αποταμιεύσεων θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αναμένουν ότι η ετήσια ανάπτυξη θα κυμανθεί λίγο υψηλότερα από 1% και ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά φέτος, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, εάν οι δασμοί 30% επιβληθούν την 1η Αυγούστου και, κυρίως, διατηρηθούν, οι οικονομικές προοπτικές θα γίνουν πιο δύσκολες, με πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης. Οι φαινομενικά μαξιμαλιστικές και επιθετικές απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της αντίδρασης της ΕΕ. Υπάρχει πλέον ένας μη αμελητέος κίνδυνος κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, κάτι που θα ήταν επιζήμιο και για τις δύο οικονομίες. H Polymarket εκτιμά ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι ελαφρώς χαμηλότερες του 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του έτους θα μπορούσε εύκολα να καταστεί αρνητική, καθώς η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και η περαιτέρω μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και των προσλήψεων θα επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον Ιούνιο, αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι προβλέπεται σήμερα, ενδεχομένως πλησιάζοντας το 1% τους επόμενους μήνες.

Οι συστάσεις της τράπεζας

Για τους επενδυτές, η διατήρηση της διαφοροποίησης των επενδύσεων παραμένει βασική προτεραιότητα. Οι περίοδοι μεταβλητότητας πρέπει να θεωρούνται ευκαιρίες για σταδιακή είσοδο σε μετοχές και μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά θέματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ενέργεια και οι πόροι, καθώς και η μακροζωία, ιδίως για όσους έχουν περιορισμένη έκθεση σε αυτούς τους τομείς. Με τα επιτόκια των καταθέσεων να εξακολουθούν να είναι πιθανό να μειωθούν και ενδεχομένως να μειωθούν ταχύτερα σε περίπτωση κλιμάκωσης των δασμών, τους επόμενους μήνες θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η αναζήτηση βιώσιμων πηγών εισοδήματος σε διαφοροποιημένα ομόλογα υψηλότερης ποιότητας.

Η UBS συνιστά ομόλογα με διάρκεια τεσσάρων έως πέντε ετών σε δολάρια ΗΠΑ και τεσσάρων έως επτά ετών σε ευρώ, στερλίνες και ελβετικά φράγκα.

Ειδικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, πιστεύουν ότι ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών ΗΠΑ-ΕΕ είναι διαχειρίσιμος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του 25% των ευρωπαϊκών εσόδων που προέρχεται από τις ΗΠΑ αποτελείται από υπηρεσίες ή αγαθά που δεν επηρεάζονται και παράγονται τοπικά. Από το 5-10% των ευρωπαϊκών εταιρικών εσόδων που ενδέχεται να επηρεαστούν, ένα μεγάλο μέρος θα αφορά επίσης τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία δεν επηρεάζονται από αυτή τη συγκεκριμένη κλιμάκωση. Επομένως, αναμένουν ότι ο αντίκτυπος στα κέρδη από τις άμεσες επιπτώσεις θα είναι μονοψήφιος. Ωστόσο, ο έμμεσος αντίκτυπος μέσω της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο, δεδομένης της κυκλικής φύσης των ευρωπαϊκών μετοχών.

Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές μετοχές βραχυπρόθεσμα, αλλά πιστεύουν ότι οι επενδυτές θα ξεπεράσουν γρήγορα τις ανησυχίες για μια τεχνητή επιβράδυνση, γι’ αυτό συνιστούν την αξιοποίηση της πτώση των μετοχών ως ευκαιρία για επενδύσεις ευρωπαϊκές μετοχές υψηλής ποιότητας, που θα επωφεληθούν από τις θετικές πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς και από τις ευκαιρίες μετασχηματισμού που μπορούν να στηρίξουν τους ευρωπαϊκούς κλάδους της βιομηχανίας και της πληροφορικής.

Όσον αφορά τα νομίσματα, η περαιτέρω βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα είναι πιθανό να στηρίξει τα νομίσματα και τις πρώτες ύλες που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο (και σε κάποιο βαθμό το γιεν) και ο χρυσός έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το ευρώ έχει αποτελέσει το κύριο νόμισμα για πολλούς που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και του δολαρίου ΗΠΑ. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς, οι προοπτικές για χαμηλότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και το περιθώριο της Fed για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ευνοούν την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, επιθυμούν να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε υποχώρηση του EURUSD για να τοποθετηθούν σε θέση που θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από μια μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας προς τα 1,20 δολάριο/ευρώ ή υψηλότερα κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Δασμοί Τραμπ: «Συναγερμός» στην ΕΕ - Στο τραπέζι ο «εμπορικός μπαζούκας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ