Ταϊβάν: Kαλεί ξένους επενδυτές να σταματήσουν να παραβιάζουν τα capital controls

H προειδοποίηση της Ταϊβάν έρχεται καθώς οι αρχές επιδιώκουν να περιορίσουν την αστάθεια στο ταχέως ανατιμώμενο νόμισμά της

Η κεντρική τράπεζα της Ταϊβάν προειδοποίησε «μερικούς ξένους επενδυτές» να μην παραβιάζουν τα capital controls, καθώς επιδιώκει να περιορίσει την αστάθεια στο ταχέως ανατιμώμενο νόμισμά της.

Σε δήλωσή της στους Financial Times, η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Κίνας (το επίσημο όνομα της χώρας) δήλωσε ότι «ενίσχυσε την επικοινωνία με μερικούς ξένους επενδυτές» και «τους ζήτησε να αυτορρυθμιστούν και να κάνουν τις απαραίτητες βελτιώσεις» αφού διαπίστωσε ότι οι εισροές ξένων κεφαλαίων δεν επενδύονταν σε εγχώριους τίτλους. Δεν κατονόμασε τους επενδυτές.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να περιορίσει την απότομη άνοδο του νέου δολαρίου της Ταϊβάν χωρίς να χαρακτηριστεί ως χειραγωγός νομίσματος από τις ΗΠΑ. Το δολάριο της Ταϊβάν έχει ενισχυθεί περισσότερο από 10% φέτος, απειλώντας ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στο τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας.

Η Ταϊβάν βρίσκεται επί του παρόντος στον κατάλογο παρακολούθησης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για χειραγώγηση νομίσματος. Οι μεγάλες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ανατίμησης του δολαρίου της Ταϊβάν θα διακινδύνευαν να χαρακτηριστεί ως πλήρως χειραγωγητικό, δήλωσε στους FT ο Λέμον Ζανγκ, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος και αναδυόμενων αγορών στην Barclays.

Προκειμένου να μειώσει τις πιέσεις ανατίμησης χωρίς να παρέμβει, η κεντρική τράπεζα εντείνει τις προσπάθειες για να «κλείσει τα κενά και να αποθαρρύνει τις κερδοσκοπικές πωλήσεις», δήλωσε ο Ζανγκ.

Η Ταϊβάν απαιτεί από τους ξένους επενδυτές που μετατρέπουν χρήματα σε δολάρια Ταϊβάν να χρησιμοποιούν τα μετρητά για επενδύσεις. Η παραβίαση των κανονισμών μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα των επενδυτών να εργαστούν στη χώρα, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα ένα έμμεσο κανάλι για να επηρεάσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δήλωσαν οι αναλυτές, αν και οι κανονισμοί συναλλάγματος της τράπεζας αναφέρουν ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχουν capital controls στην Ταϊβάν».

«Δεν είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αντιταχθούν ανοιχτά στην [κεντρική τράπεζα]», δήλωσε στους FT ο Κιγιόνγκ Σεόνγκ, επικεφαλής μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής για την Ασία στην Société Générale.

«Δεν μπορείς να λειτουργήσεις αποτελεσματικά στην Ταϊβάν αν δεν έχεις μια υγιή σχέση με την κεντρική τράπεζα», πρόσθεσε ο Μπραντ Σέτσερ, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Απότομη ανατίμηση του δολαρίου Ταϊβάν

Το νόμισμα της Ταϊβάν άρχισε να παρουσιάζει αστάθεια στις αρχές Μαΐου, όταν ανατιμήθηκε περισσότερο από 9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε διάστημα τριών ημερών διαπραγμάτευσης.

Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους εξαγωγείς της χώρας που επαναπατρίζουν περιουσιακά στοιχεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής με μεγάλες αμερικανικές συμμετοχές που έσπευσαν να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους σε ένα αποδυναμωμένο αμερικανικό νόμισμα.

Η οικονομία της Ταϊβάν που εξαρτάται από τις εξαγωγές έχει τεράστια αποθέματα σε δολάρια ΗΠΑ. Οι εξαγωγές πέρυσι έφτασαν στο ρεκόρ των 475 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτελούσαν περίπου το 60% του ΑΕΠ, διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ένα απότομο ανατιμημένο εγχώριο νόμισμα απειλεί να διαβρώσει την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων και να καταστήσει τα προϊόντα της Ταϊβάν λιγότερο ανταγωνιστικά παγκοσμίως μακροπρόθεσμα.

Η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές αποθαρρύνοντας την κερδοσκοπία σε συναλλαγματικές ισοτιμίες. Προειδοποίησε τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς τον περασμένο μήνα να μην κερδοσκοπούν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τάχθηκε κατά των επενδυτών που χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό χρηματιστηριακών αμοιβαίων κεφαλαίων και αντίστροφων ETF για να λάβουν θέσεις στο δολάριο της Ταϊβάν.

Τον Μάιο, ξεκίνησε έρευνες στον τοπικό τραπεζικό τομέα για να αποθαρρύνει την κερδοσκοπία. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής καθυστερήσεων στις συναλλαγές σε ξένους επενδυτές που θεωρούνται ότι κερδοσκοπούν στο νόμισμα.

Αλλά αγωνίζεται ενάντια σε αυτό που οι παρατηρητές της αγοράς περιγράφουν ως διαρθρωτική ανατίμηση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

«Η ανατίμηση του δολαρίου της Ταϊβάν δεν προέρχεται αποκλειστικά από κερδοσκοπία», δήλωσε ο Σεόνγκ. Οι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι οι συναλλαγές των ασφαλιστών ζωής και των εξαγωγέων, μαζί με τις κερδοσκοπικές χρηματοοικονομικές ροές, ενισχύουν το νόμισμα.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ