Λόγω των οικονομικών προκλήσεων, οι Κινέζοι καταναλωτές δεν αγοράζουν πια τόσα σπίτια. Αγοράζουν, όμως, κούκλες Labubu, χρυσά κοσμήματα και bubble tea, τραβώντας την προσοχή των επενδυτών.
Αυτές οι τάσεις έχουν αναδείξει νέες επενδυτικές προτιμήσεις στο χρηματιστήριο, προκαλώντας άλματα στις μετοχές της Pop Mart που κατασκευάζει τις Labubu, της εταιρείας κοσμημάτων Laopu Gold και της αλυσίδας ροφημάτων Mixue. Στην Κίνα μάλιστα οι εταιρείες αυτές είναι γνωστές ως «τα τρία χρυσά λουλούδια» λόγω της υπεραπόδοσής τους, δίνοντας μία καλή εικόνα για τον τρόπο που οι Κινέζοι ξοδεύουν πια τα χρήματά τους. «Οι κινεζική καταναλωτική αγορά εξελίσσεται, με αναδυόμενα “μοτίβα νέας κατανάλωσης”, δημιουργώντας συναρπαστικές ευκαιρίες σε τομείς όπως οι συλλεκτικές μάρκες και τα φρέσκα ροφήματα», είπε η Agnes Ng, αναλύτρια στην T. Rowe Price.
Πρόκειται πράγματι για αξιοσημείωτη στροφή στα καταναλωτικά μοτίβα, δεδομένου ότι τα κινεζικά νοικοκυριά έτειναν ανέκαθεν προς την αποταμίευση. Για τη μεταβολή αυτή ευθύνεται εν μέρει το δημογραφικό, αλλά και η αλλαγή στην προσέγγιση της κοινωνικής ασφάλειας όταν η οικονομία «άνοιξε» προς τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι κακές προοπτικές στην αγορά εργασίας και η ύφεση στον τομέα των ακινήτων, όπου είχαν επενδύσει πολλοί, αποθάρρυνε περαιτέρω τα μεγάλα έξοδα.
Λόγω των οικονομικών προβλημάτων, οι καταναλωτές και κυρίως οι νέοι, βάζουν πια διαφορετικές προτεραιότητες στους προϋπολογισμούς τους. Ειδικότερα, δίνουν περισσότερη σημασία σε προϊόντα και υπηρεσίες που εξυπηρετούν τα ενδιαφέροντά τους και την ψυχολογική τους ευεξία, αντί να εστιάζουν στην πρακτικότητα ή σε βασικές ανάγκες, σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας αγοράς Daiwa. Αντί να αποταμιεύουν για μεγάλες αγορές όπως σπίτια ή οικιακές συσκευές, οι καταναλωτές αγοράζουν όσα τους κάνουν χαρούμενους εκείνη τη στιγμή, όπως κούκλες Labubu, χρυσά κοσμήματα και τσάι. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν αυτές τις τάσεις μαγνητίζουν εύκολα πελάτες και επενδυτές.
Οι κούκλες Labubu (φωτ. shutterstock)
Οι εταιρείες τσαγιού στην Κίνα λανσάρουν συνεχώς νέα ποτά που γίνονται αμέσως δημοφιλή. Η αλυσίδα Mixeu, η οποία είναι γνωστή για τα ροφήματα κάτω του 1 δολαρίου, διαχειριζόταν 46.000 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2024. Επίσης, η Laopu έχει αποκτήσει δικό της κοινό, αξιοποιώντας στα κοσμήματα παραδοσιακά μοτίβα με ισχυρή πολιτιστική απήχηση. Το βασικό της κατάστημα στην πλατφόρμα της Alibaba πούλησε 200.000 χρυσά κομμάτια το τελευταίο εξάμηνο και αποσπά μερίδιο από ξένες μάρκες στην Κίνα. Τέλος, οι πωλήσεις της Pop Mart, του κατασκευαστή των λούτρινων Labubu που έχουν γίνει «μανία» της ποπ κουλτούρας ή ακόμα και σύμβολο του στάτους, αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 50% πέρυσι και κατά σχεδόν 100% το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, οι μετοχές της Laopu ανέβηκαν τουλάχιστον 250%, με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα 19 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Mixue υπερδιπλασιάστηκε από την εισαγωγή της τον Μάρτιο με την κεφαλαιοποίηση να φτάνει τα 24 δισ. δολάρια, ενώ της Pop Mart ξεπερνά τα 42 δισ. με τη μετοχή να εκτινάσσεται σχεδόν 180%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng, όπου είναι και οι τρεις εταιρείες εισηγμένες, έχει ανέβει 22% από την αρχή του έτους.
Η μακροοικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι αβέβαιη και ο ευρύτερος καταναλωτικός τομέας εξασθενημένος, αλλά σύμφωνα με αναλυτές της HSBC αυτές οι νέες καταναλωτικές τάσεις δημιουργούν ευκαιρίες διαρθρωτικής ανάπτυξης. Πάντως, όσο εκτινάσσονται οι πωλήσεις τσαγιού και κουκλών Labubu, οι πιο παραδοσιακές κατηγορίες προϊόντων φαίνεται να χάνουν έδαφος. Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις στην Κίνα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρότι το Πεκίνο διοχετεύει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για ηλεκτρονικά είδη, αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ
Διαβάστε επίσης: Στάση εμπορίου λόγω δασμών Τραμπ φοβάται η Ευρώπη