Του Αδάμου Αδάμου
Με τη δημοσίευση χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας των αναθεωρημένων κανονισμών για τους όρους υπηρεσίας των εργοδοτουμένων στα ξενοδοχεία ο 13ος μισθός καθίσταται υποχρεωτικός για όλους τους εργαζομένους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Εξέλιξη, που όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου νωρίτερα φέτος, όταν οι σχετικοί κανονισμοί περνούσαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα επηρεάσει θετικά το 30% των εργαζομένων του κλάδου που δεν λαμβάνουν 13ο μισθό, οι οποίοι ανέρχονται σε σχεδόν 10.000.
Η θεσμοθέτηση του 13ου μισθού περιλαμβανόταν στην μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας που έγινε δεκτή στο τέλος του περασμένου χρόνου από την εργοδοτική και συνδικαλιστική πλευρά και οδήγησε στη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Πέραν της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του 2027 η θεσμοθέτηση του 13ου μισθού στον κλάδο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει και την ελκυστικότητα των τουριστικών επαγγελμάτων που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται χαμηλά στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων σπουδαστών, παρά τη σημασία του τουρισμού στην οικονομία.
Ο κανονισμός 25 για θεσμοθέτηση του 13ου μισθού θα τεθεί επίσημα σε ισχύ την 1η Αυγούστου, όπως αναφέρεται στους αναθεωρημένους πλέον Περί Εργοδοτουμένων σε Ξενοδοχεία για τους Όρους Υπηρεσίας Κανονισμούς.
Συγκεκριμένα με την τροποποίηση, που όπως αναφέρθηκε δημοσιεύτηκε χθες, προστίθεται στους υφιστάμενους κανονισμούς ο κανονισμός 25 για την «Καταβολή του δέκατου τρίτου (13ου) μισθού» που προβλέπει τα εξής:
- Κάθε εργοδότης υποχρεούται όπως καταβάλλει για κάθε εργοδοτούμενό του δέκατο τρίτο (13ο ) μισθό στο τέλος κάθε έτους.
- Το ύψος του δέκατου τρίτου (13ου) μισθού ανέρχεται στο ύψος ενός (1) μηνιαίου μισθού και, σε περίπτωση εργοδοτούμενου με υπηρεσία λιγότερη των δώδεκα (12) μηνών, καταβάλλεται αναλογία του δέκατου τρίτου (13ου) μισθού με βάση την υπηρεσία του κατά το τρέχον έτος.
- Σε περίπτωση που εργοδοτούμενος αποχωρεί ή απολύεται από ξενοδοχείο και έχει συμπληρώσει τουλάχιστον ένα (1) μήνα υπηρεσίας στον εργοδότη, καταβάλλεται σ’ αυτόν αναλογία του δέκατου τρίτου (13ου) μισθού για την περίοδο της υπηρεσίας του στο ξενοδοχείο.
- Ο δέκατος τρίτος (13ος) μισθός καταβάλλεται το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Με τους νέους κανονισμούς – που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο βάσει του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου - προβλέπονται επίσης και τα πιο κάτω, τα οποία επίσης επενεργούν θετικά στους εργαζομένους και στην ελκυστικότητα των ξενοδοχειακών επαγγελμάτων:
- Αύξηση του ποσοστού της συνεισφοράς του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας επί του μισθού του εργοδοτουμένου από 5% σε 5,25% από 1η Ιανουαρίου 2026 και σε 5,50% από 1η Ιανουαρίου 2027.
- Αύξηση της αποζημίωσης του εργαζομένου από ενάμισι σε δύο επιπλέον ημερομίσθια πέραν του κανονικού για την εργασία κατά τη διάρκεια των ακόλουθων εορτών/αργιών: α. 25η Δεκεμβρίου (ημέρα των Χριστουγέννων), β. 1η Ιανουαρίου (ημέρα της Πρωτοχρονιάς) και γ. Κυριακή του Πάσχα.
Παραμονεύει η κρίση
Παρά τις πιο πάνω θετικές εξελίξεις η εργασιακή ειρήνη στη ξενοδοχειακή βιομηχανία βρίσκεται σε κίνδυνο αφού οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ έχουν προχωρήσει σε εξαγγελία απεργιακών μέτρων. Κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν υπάρχει μερίδα ξενοδόχων οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε εφαρμογή προνοιών της συλλογικής σύμβασης. Για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και του Υπουργείου Εργασίας ο οποίος επιχειρεί να αποσοβήσει τη λήψη μέτρων και εργατικής αναταραχής στον κλάδο στην αιχμή της τουριστικής βιομηχανίας. Οι αποφάσεις των συντεχνιών θα εξαρτηθούν, όπως διαρρέουν και από τη μισθοδοσία αυτού του μήνα καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχουν ξενοδόχοι που δεν έχουν προχωρήσει στην καταβολή, μεταξύ άλλων, των εφάπαξ ποσών που προνοούσε η συμφωνία.
- Διαβάστε επίσης: Σε ετοιμότητα (και) οι ασφαλιστικές για την αποκατάσταση των ζημιών