Αν υπάρχει ένα τυρί που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως «διπλωμάτης», αυτό είναι το χαλλούμι.
Μοναδικό στην υφή, ανθεκτικό στη φωτιά, φτιαγμένο με βάση την κυπριακή παράδοση αλλά με διεθνή απήχηση, το χαλούμι έχει γίνει ένα από τα πιο πολύτιμα εξαγώγιμα προϊόντα της Κύπρου.
Σήμερα, ωστόσο, στην παραγωγή του έχουν εισέλθει δυναμικά και ελληνικά ονόματα.
Όχι ως ανταγωνιστές, αλλά ως στρατηγικοί επενδυτές που βλέπουν στο χαλλούμι μια «λευκή χρυσή» ευκαιρία.
Δύο κορυφαίες εταιρείες – ΟΜΗΡΟΣ και Ελληνικά Γαλακτοκομεία – φέρνουν ελληνική τεχνογνωσία, κεφάλαιο και όραμα στη μεγαλόνησο, μετατρέποντας το παραδοσιακό τυρί σε σύμβολο ελληνοκυπριακής επιχειρηματικής συνεργασίας.
Η ΟΜΗΡΟΣ
Η εταιρεία ΟΜΗΡΟΣ, με πολυετή παρουσία στον χώρο των ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδας, ανακοινώνοντας την εξαγορά της κυπριακής Hadjipieris Dairy, μιας από τις πιο ιστορικές και καθιερωμένες εταιρείες παραγωγής χαλλουμιού και πρόβειου γιαουρτιού.
Μέσω της θυγατρικής της OMIROS Dairies Cyprus, η εταιρεία προχωρά σε εκτενές επενδυτικό πλάνο που προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Το άμεσο πλάνο περιλαμβάνει επένδυση 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στους 5.500 τόνους χαλουμιού ετησίως.
Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου, δυναμικότητας 12.000 τόνων, μέσα στην επόμενη τριετία.
Η στρατηγική αυτή κίνηση δεν αποτελεί απλώς μια επιχειρηματική επέκταση αλλά ενισχύει τον διεθνή προσανατολισμό της ΟΜΗΡΟΣ και αναδεικνύει τον σεβασμό της στην κυπριακή γαστρονομική παράδοση.
Ελληνικά Γαλακτοκομεία – Όλυμπος
Από την άλλη πλευρά, η Όλυμπος, του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ελληνική επένδυση στον κυπριακό γαλακτοκομικό τομέα: 70 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής χαλλουμιού στην επαρχία Λευκωσίας, με εμβαδόν 12.000 τ.μ. και παραγωγική ικανότητα 18.000 τόνων τον χρόνο – ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της συνολικής ετήσιας παραγωγής της Κύπρου.
Το νέο εργοστάσιο δημιουργήθηκε από το μηδέν, σε ένα χωράφι 88 στρεμμάτων, που μεταμορφώθηκε σε λίγα μόλις χρόνια σε μία από τις πλέον προηγμένες παραγωγικές μονάδες χαλλουμιού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, οι Σαράντηδες, τιμώντας την καταγωγή τους, ονόμασαν τον δρόμο μπροστά από τη μονάδα «Οδός Τρικάλων 10».
Η πρώτη τους επαφή με την παραγωγή χαλλουμιού ήρθε το 2022, με την εξαγορά του 49% της τοπικής επιχείρησης Κουρούσιης. Με την ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου, η παλιά μονάδα σταμάτησε να λειτουργεί και ο όμιλος ετοιμάζεται να αποκτήσει το υπόλοιπο 51%.
Το παραγόμενο χαλλούμι από τη νέα μονάδα προορίζεται κυρίως για εξαγωγές, με το γάλα να προέρχεται από Κύπριους παραγωγούς, διασφαλίζοντας έτσι την αυθεντικότητα του ΠΟΠ προϊόντος αλλά και στηρίζοντας την τοπική κτηνοτροφία.
Χαλλούμι: ο στυλοβάτης των κυπριακών εξαγωγών
Η επενδυτική δυναμική των ελληνικών ομίλων δεν είναι καθόλου τυχαία.
Το χαλλούμι αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου, με συνολική αξία εξαγωγών που ξεπέρασε τα €323,9 εκατ. το 2024 – αριθμός που αντιστοιχεί στο 13,4% των συνολικών εξαγωγών εγχώρια παραγόμενων προϊόντων.
Ο όγκος των εξαγωγών της Κύπρου ξεπέρασε τους 42.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 8,6% σε σχέση με το 2023. Πρώτη αγορά απορρόφησης παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο, με 18.558 τόνους, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (3.376 τόνοι χαλουμιού αξίας άνω των €24,5 εκατ.), η Γερμανία (3.256 τόνοι αξίας άνω των €24,8 εκατ.), η Σουηδία (3.247 τόνοι αξίας πέραν των €25,3 εκατ.), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η μακρινή Αυστραλία με 2.041 τόνους χαλουμιού με αξία που ξεπερνά τα €15,6 εκατ., η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστραλία.
Οι εξελίξεις αυτές αναδιαμορφώνουν το επιχειρηματικό τοπίο στον τομέα του χαλουμιού, με την είσοδο ισχυρών ελληνικών παικτών να προσδίδει νέα δυναμική στο προϊόν.
Ο συνδυασμός κυπριακής παράδοσης και ελληνικής τεχνογνωσίας δημιουργεί προοπτικές για διεθνή εδραίωση του χαλουμιού ως premium ΠΟΠ προϊόντος με σταθερή εξαγωγική πορεία.
Πηγή: ot.gr/Νατάσα Σινιώρη