Χώρες που.. γερνάνε: Οι θλιβερές πρωτιές και η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Σήμερα το 23,5% του πληθυσμού στην χώρα είναι άνω των 65 ετών - Οι τρεις χώρες με την θλιβερή πρωτιά το 2050.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος τις επόμενες δεκαετίες είναι η σταδιακή και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη στροφή σε έναν γηρασμένο πληθυσμό.

Σύμφωνα με το Τμήμα Πληθυσμού του ΟΗΕ ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες, φτάνοντας τα 1,6 δισεκατομμύρια το 2050.

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα του Statista, η Ασία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της τάσης, με το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω έως το 2050, παγκοσμίως.

Ενώ η Ιαπωνία φημίζεται για τον γηρασμένο πληθυσμό της και επί του παρόντος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 30,2%, άλλες ασιατικές χώρες, που αποτελούν ταυτόχρονα και ισχυρές οικονομίες, βρίσκονται εν μέσω μια σημαντικής αλλαγής, καθώς το προσδόκιμο ζωής βελτιώθηκε ταχύτατα τις τελευταίες δεκαετίες και η τάση αυτή συνεχίζεται.

Μέχρι το 2050, περίπου το 40% του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας αναμένεται να είναι 65 ετών γεγονός που αποτελεί τεράστια διαφορά στα επίπεδα που παρατηρούνται σήμερα σε ιδιαίτερα ανεπτυγμένες περιοχές.

Η Ιαπωνία το 2050 θα έχει περάσει στην τρίτη θέση με το 37,5% του πληθυσμού της να είναι άνω των 65%.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, για το 2024 η Ιταλία συνεχίζει να διατηρεί την θλιβερή πρωτιά με το 24,9% του πληθυσμού της να είναι ηλικίας ανω των 65 ετών ενώ το 2050 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 37,1%.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα το ποσοστό των άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από 23,5% σήμερα σε 34,5% και στη Πορτογαλία από 23,7% σε 34,3%.

«Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια καθοριστική παγκόσμια τάση της εποχής μας», γράφει το Υπουργείο Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Παγκόσμια Κοινωνική Έκθεσή του για το 2023, αποκαλώντας τη «major success story» που φέρνει προκλήσεις και ευκαιρίες.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης: Από τον πληθωρισμό της ζήτησης σε αυτόν του κόστους, ένας.. πόλεμος δρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ