Η Ικαρία στα 5 μέρη με τους μακροβιότερους κατοίκους παγκοσμίως – Τι κοινό έχει με τα υπόλοιπα

Τέσσερα μέρη με τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο έχουν ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό

Μετά από 20 χρόνια συνεντεύξεων με εκατοντάχρονους και μετά από πολλές επισκέψεις στις «Γαλάζιες Ζώνες» (τις περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο), ο Νταν Μπούετνερ έμαθε κάτι που δεν περίμενε.

«Όταν παίρνεις παγκόσμια δεδομένα για την ευτυχία και κάνεις την έρευνά σου, διαπιστώνεις ότι οι άνθρωποι που ζουν δίπλα στο νερό είναι… πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν ζουν κοντά στο υγρό στοιχείο», λέει ο Μπούετνερ.

Στην πραγματικότητα, τέσσερις από τις πέντε Γαλάζιες Ζώνες – Οκινάουα στην Ιαπωνία, Σαρδηνία στην Ιταλία, Ικαρία στην Ελλάδα και Νικόγια στην Κόστα Ρίκα – περιτριγυρίζονται από νερό.

Αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, το τελικό αποτέλεσμα είναι σαφές:

«Μπορεί να είναι η ηρεμιστική επίδραση του νερού ή μπορεί να είναι ότι οι ακραίες κλιματικές συνθήκες μετριάζονται εξαιτίας του νερού», λέει ο Μπούετνερ. «Φαίνεται όμως ότι μας κάνει πιο ευτυχισμένους».

Και η ευτυχία δεν είναι η μόνη θετική επίδραση της ζωής δίπλα στο νερό. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open διαπίστωσε ότι το να περνάς χρόνο κοντά σε ακτές, λίμνες ή ποτάμια «μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία και να προλαμβάνει ασθένειες».

Ο ίδιος ο Μπούετνερ ζει στο Μαϊάμι Μπιτς και λέει ότι η γεωγραφία «παίζει μεγάλο ρόλο» στην ευημερία του. «Αλλά δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το νερό», λέει. Αντίθετα, θεωρεί πως ευθύνεται εξίσου πολύ και η ελκυστική τοποθεσία και ο καιρός που τον βοηθούν να ζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

«Κοιτάζω τον ωκεανό αυτή τη στιγμή, όπου κολυμπάω κάθε μέρα, και την παραλία στην οποία περπατάω κάθε μέρα», λέει στο CNBC Make It. «Έχω επιλέξει σκόπιμα ένα μέρος σε παρακινεί να κινείς το σώμα σου όλο το χρόνο χωρίς να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια».

Στοχεύει στην καθημερινή άσκηση κάνοντας δραστηριότητες που του αρέσουν, όπως το stand-up paddle surfing, ή ασκήσεις χαμηλότερης έντασης όπως το περπάτημα.

«Το κλειδί δεν είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα. Το αντίθετο ισχύει βασικά», λέει ο Μπούετνερ. «Το νόημα είναι να μην σας κουράζει πολύ ώστε να το χαίρεστε και να είναι πιο πιθανό να το κάνετε κάθε μέρα».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Daily Mail: «Απόδραση σε φούρνο» οι διακοπές στη Μεσόγειο – Η αναφορά στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ