Η εμπορική συμπόρευση με την Κίνα συνεπάγεται περισσότερες ευκαιρίες

Η αχανής αγορά της Κίνας εξακολουθεί να απελευθερώνει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική

Υπό τις σημερινές συνθήκες της υποτονικής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, της ανόδου του μονομερισμού, καθώς και της αναδιάρθρωσης των διεθνών οικονομικών και εμπορικών κανόνων, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας διοργάνωσε πρόσφατα τη συνάντηση με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Έστειλε εκ νέου ένα σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη δέσμευσή της να υπερασπίζεται τον πολυμερισμό και να συνεχίσει να δημιουργεί ένα παγκόσμιας κλάσης επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η προσπάθεια αυτή αντικατοπτρίζει επίσης τη αμετάβλητη στάση της Κίνας υπέρ της εμβάθυνσης θεσμικού ανοίγματος και της διαφύλαξης ενός εμπορικού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς.

Η Κίνα αποτελεί πάντοτε μια στρατηγική πλατφόρμα για τις ξένες επιχειρήσεις να αποκτήσουν αμοιβαία οφέλη και win-win αποτελέσματα.

Εδώ και 40 χρόνια μετά το άνοιγμα της χώρας, οι ξένες επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί παράλληλα με την Κίνα, συμβάλλοντας στο ένα τρίτο των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών καθώς και στο ένα τέταρτο της προστιθέμενης αξίας της κινεζικής βιομηχανίας, δημιουργώντας άνω των 30 εκατομμύριων θέσεων εργασίας.

Την περσινή χρονιά που οι παγκόσμιες άμεσες επενδύσεις παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις, 59.000 νέες ξένες εταιρίες ιδρύθηκαν στην Κίνα με ετήσια αύξηση 9,9%. Κατά την ίδια περίοδο, η απόδοση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα παρέμεινε σε υψηλό παγκόσμιο επίπεδο με ποσοστό 9%.

Προς το παρόν, οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα καλύπτουν 20 τομείς και 115 κύριους κλάδους της οικονομίας, με δημιουργία συνολικά 1,24 εκατομμύριων επιχειρήσεων σε ποσό ύψους 3 τρισεκατομμύριων δολαρίων.

Οι ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα έχουν συμβάλει σημαντικά στην τεχνολογική πρόοδο και στον εμπλουτισμό των γνώσεων και των εμπειριών για καλύτερη διοίκηση επιχειρήσεων, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, διαδραματίζοντας ένα καταλυτικό ρόλο στη μεταρρύθμιση και στο άνοιγμα της χώρας.

Η εμπιστοσύνη αυτή επί 40 έτη αφενός αναδεικνύει την αναβάθμιση της κινεζικής αγοράς προς ένα βαθύτερο άνοιγμα, και αφετέρου τεκμηριώνει την πεποίθηση ότι «συμπορεύεται με την Κίνα, συμπορεύεται με τις ευκαιρίες».

Η αχανής αγορά της Κίνας εξακολουθεί να απελευθερώνει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Η καταναλωτική αγορά που διαθέτει πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων 400 εκατομμύρια πολίτες αποτελούν τη μεσαία τάξη, σε συνδυασμό με θεσμικές καινοτομίες σε νέους τομείς όπως η ψηφιακή και η πράσινη οικονομία, υποδηλώνει τη διπλή ελκυστικότητα της κινεζικής αγοράς τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα.

Η διαφάνεια, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα των πολιτικών της κινεζικής κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό πόλο έλξης. Ενδεικτικά, η αρνητική λίστα πρόσβασης για τις ξένες επενδύσεις μικραίνει συνεχώς.

Το «Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την Τόνωση της Κατανάλωσης» εισάγει 30 δράσεις σπεύδοντας να οικοδομήσει έναν θετικό κύκλο μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Ταυτόχρονα, υλοποιείται πληθώρα κρατικών μέτρων στον χρηματοπιστωτικό τομέα που βελτιώνουν σημαντικά την διασυνοριακή κίνηση των διεθνών κεφαλαίων.

Τo εύφορο έδαφος που προσπαθεί να προσφέρει η Κίνα για ξένες επενδύσεις διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τη στιγμή που ορισμένες χώρες υψώνουν εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, η Κίνα συνεχίζει να ενισχύει τις εμπορικές της σχέσεις με περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές.

Όταν ο προστατευτισμός έπληττε το πολυμερές σύστημα, η Κίνα υπέβαλε αίτηση για τη συμμετοχή της στη «Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την Ψηφιακή Οικονομία» συμβάλλοντας στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου διακυβέρνησης.

Καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της «αποσύνδεσης», οι ξένες επενδύσεις καλύπτουν 31 κύριους τομείς και 548 επιμέρους κλάδους της κινεζικής βιομηχανίας, γεγονός που καταδεικνύει την αμετάκλητη τάση της Κίνας προς βαθιά διασύνδεση.

Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, η σταθερότητα αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολο της κινεζικής οικονομίας.

Όταν η αντίληψη ότι «επενδύστε στην Κίνα είναι να επενδύστε στο μέλλον» αποτελεί την κοινή πεποίθηση μεταξύ των 500 κορυφαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως, αυτή η χώρα που χαρακτηρίζεται από την αρχαιότητα και την ζωτικότητα γράφει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης.

Εδώ, το θεσμικό πλεονέκτημα συντονίζεται με τη δυναμική της αγοράς, το ασφαλές περιβάλλον ευνοεί την τεχνολογική καινοτομία, και οι οικονομίες κλίμακας συμπίπτουν με τον ποιοτικό της μετασχηματισμό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ποια παγκόσμια έλλειψη προκαλεί η σοκολάτα Dubai

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ