Μείωση των επιτοκίων κάτω από το 2% βλέπει ο Βουνς της ΕΚΤ

Οι κίνδυνοι πτώσης για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, προειδοποιεί ο Πιερ Βουνς

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να μειώσει το κόστος δανεισμού «ελαφρώς κάτω» από το 2%, καθώς οι παγκόσμιοι εμπορικοί πόλεμοι απειλούν να μειώσουν τις τιμές καταναλωτή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος, Πιερ Βουνς

« Αν κοιτάξω την οικονομία — τα σοκ που αντιμετωπίζουμε και την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη — ίσως δικαιολογεί μια ελαφρώς υποστηρικτική στάση», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς, στους Financial Times σε συνέντευξή του ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου.

Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται μείωση του βασικού επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας σε «ελαφρώς κάτω από το 2%», υπογράμμισε. Η ΕΚΤ έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο επτά φορές από τον Ιούνιο από 4% σε 2,25%.

Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο και ξανά κατά το ίδιο ποσό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ώστε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να διαμορφωθεί στο 1,75%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια το 2026.

Αλλαγή πλεύσης για τον Πιερ Βουνς

Ο Βουνς, ένας εκ των γερακιών της ΕΚΤ, παραδέχθηκε ότι «δεν σοκαρίστηκε» όταν εξέτασε τις προβλέψεις της αγοράς. «Από την άποψή μου, κάπου γύρω στο τέλος του 2025, θα μπορούσαμε να είμαστε ελαφρώς υποστηρικτικοί», είπε.

Τα σχόλια του Βουνς υπέρ των περαιτέρω περικοπών σηματοδοτούν μια έντονη απόκλιση από τη σχετικά επιθετική στάση του στο παρελθόν. Τον Φεβρουάριο είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει «να υπνοβατεί προς το 2% [τα επιτόκια] χωρίς να το σκεφτεί».

Τα σχόλιά του σημαίνουν επίσης ότι η Ιζαμπέλ, το βασικό «γεράκι» της ΕΚΤ, φαίνεται να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των 26 μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που αποφασίζουν για τα επιτόκια. Η Σνάμπελ υποστήριξε σε ομιλία της στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου ότι οι παγκόσμιοι εμπορικοί πόλεμοι απειλούν να αυξήσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, περιορίζοντας το περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

Εξηγώντας την αλλαγή άποψης, ο Βουνς δήλωσε ότι οι εξελίξεις από τις σαρωτικές ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς στις 2 Απριλίου έχουν δημιουργήσει σαφείς «κινδύνους καθοδικής πορείας για τον πληθωρισμό» στην ευρωζώνη, καθώς και πρόσθετες απειλές για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ στο 2,2% τον Απρίλιο, αν και οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι παράγοντες όπως οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν έχουν ακόμη επηρεάσει τις τιμές καταναλωτή.

Ο ρόλος του ευρώ

Ο Βουνς επεσήμανε επίσης την απροσδόκητη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την αποκαλούμενη ημέρα της απελευθέρωσης, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε υψηλούς δασμούς στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων δασμών 20% σε σχεδόν όλες τις εξαγωγές από την ΕΕ. Αυτοί οι «αμοιβαίοι δασμοί» μειώθηκαν στο 10% στις 9 Απριλίου για 90 ημέρες, ώστε να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις.

Το ισχυρότερο ευρώ σημαίνει ότι οι εισαγωγές γίνονται φθηνότερες για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, υποστήριξε ο Βουνς. Η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας από τις αρχές Απριλίου και η προοπτική φθηνότερων αγαθών από την Κίνα είναι πιθανό να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις, πρόσθεσε.

Τα νέα σχέδια δαπανών της Γερμανίας, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, που χρηματοδοτούνται από χρέος, για την ενίσχυση του στρατού και των δημόσιων υποδομών της, δεν θα αντισταθμίσουν την επίδραση στον πληθωρισμό από τους πολέμους των δασμών βραχυπρόθεσμα, εκτίμησε.

Εμπορικός πόλεμος

«Η δημοσιονομική πολιτική χρειάζεται χρόνο πριν γίνει υποστηρικτική», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η ζώνη του ευρώ ενδέχεται να εκτεθεί σε ένα «αρνητικό [οικονομικό] σοκ βραχυπρόθεσμα», το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί από ένα «θετικό σοκ το 2026 και το 2027».

Ενώ υποστήριξε την υπερβολικά επιθετική στάση του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου δεν βλέπει  προς το παρόν κανένα λόγο για μια μεγαλύτερη μείωση κατά μισή μονάδα στο άμεσο μέλλον. Ο Βουνς τόνισε επίσης ότι προς το παρόν «δεν παρακαλεί» για μείωση των επιτοκίων κάτω από το 2% «αλλά είμαι ανοιχτός να εξετάσω αυτή την πιθανότητα».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η ΕΕ παραμένει «πλήρως αφοσιωμένη στην εξεύρεση διαπραγματευμένων αποτελεσμάτων με τις ΗΠΑ», αλλά το μπλοκ προετοιμάζεται για «όλα τα ενδεχόμενα».

Ο Βουνς προειδοποίησε ότι ακόμη και στην εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, ο «αμοιβαίος δασμός» του Τραμπ ήταν 10%.

«Αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε «χαμηλότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενδεχομένως υψηλότερες τιμές και λιγότερο αποτελεσματικές αλυσίδες αξίας».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Αντιφατική αλλά δικαιολογημένη η δύναμη του ευρώ - «Ευκαιρία» για την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ