Πλατίνα: Γιατί η Κίνα εισήγαγε μεγάλες ποσότητες – Ο ρόλος του χρυσού

Οι εισαγωγές πλατίνας στην Κίνα ανήλθαν σε 11,5 τόνους τον Απρίλιο

Τη μεγαλύτερη ποσότητα πλατίνας σε διάστημα ενός έτους  εισήγαγαν τον περασμένο μήνα οι Κινέζοι κοσμηματοπώλες και επενδυτές καθώς η σταθερότητα του πολύτιμου μετάλλου ενίσχυσε την ελκυστικότητά του έναντι του χρυσού που γίνεται πιο ακριβός.

Οι εισαγωγές πλατίνας στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως, ανήλθαν σε 11,5 τόνους τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Η παγκόσμια ζήτηση για το μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε καταλυτικούς μετατροπείς και εργαστηριακό εξοπλισμό, αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

Η  αγορά Shuibei στο Shenzhen είναι ένα σημαντικό κέντρο για κοσμηματοπωλεία με περισσότερους από 10.000 λιανοπωλητές. Ο αριθμός των λιανοπωλητών πλατίνας στην αγορά έχει τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια ενός μήνα, σύμφωνα με τον Γιανγκ Γιανγκ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα στην αγορά.

«Ορισμένα εργαστήρια χρυσού προσπαθούν τώρα να εκμεταλλευτούν την αύξηση της ζήτησης» εξηγεί. «Αλλά η μετάβαση δεν είναι εύκολη, καθώς τα δύο μέταλλα απαιτούν πολύ διαφορετική δεξιοτεχνία». Τα εργαστήρια κατασκευής πλατίνας είναι φορτωμένα, με τους λιανοπωλητές να αντιμετωπίζουν τώρα πρωτοφανείς χρόνους αναμονής που έχουν διπλασιαστεί, πρόσθεσε.

Πώς ο χρυσός οδηγεί στην πλατίνα

Σύμφωνα με τον Deng Weibin, επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Επενδύσεων Πλατίνας για την περιοχή Ασία- Ειρηνικού, η ύφεση στις πωλήσεις χρυσών κοσμημάτων που ξεκίνησε πέρυσι λόγω των υψηλών τιμών ανάγκασε τους εμπόρους να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους.

«Οι έμποροι χρυσών κοσμημάτων που ασχολούνται επί μακρόν με τον χρυσό αλλάζουν ταχύτητα και στρέφονται στα προϊόντα πλατίνας, καθώς ο χρυσός έχει γίνει πολύ ακριβός και ασταθής» τονίζει ο Deng, ο οποίος θα είναι μεταξύ των εμπόρων, των μεταλλωρύχων και των αναλυτών που έχουν συγκεντρωθεί από την Τρίτη στο Λονδίνο  για την ετήσια συνάντηση της Εβδομάδας Πλατίνας. «Η πλατίνα ήρθε για να εξισορροπήσει τους κινδύνους και τις διακυμάνσεις των τιμών του χρυσού».

Αν και οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2021, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η έξαρση των κλοπών έστειλε το μέταλλο στα ύψη, η πλατίνα έχει σημειώσει άνοδο 10% μέχρι στιγμής φέτος, εν μέρει λόγω των προσδοκιών για μια πιο σφιχτή αγορά.

Είναι πιθανό τα αποθέματα να έχουν πιάσει πάτο και κάποιοι κερδοσκοπικοί αγοραστές να έχουν παρέμβει, τονίζει ο Νίκος Καβαλής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Metals Focus Ltd. «Είναι ασυνήθιστο, διότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών περίπου, κάθε φορά που η τιμή βρισκόταν στα σημερινά επίπεδα υπήρχε πολύ μικρή όρεξη».

Με τη ζήτηση να είναι υψηλή, η έλλειψη είναι πιθανό να διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα,υπογράμμισε ο Γιανγκ Γιανγκ. «Αναμένω ότι η περιορισμένη προσφορά θα συνεχιστεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Zorlu: Πώληση ακινήτων και 2.000 απολύσεις για να μειώσει χρέος $4,9 δισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ