Νερό στο κρασί τους φαίνεται ότι ρίχνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το ενδεχόμενο ολοκληρωμένων αμοιβαίων εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, επιδιώκοντας πλέον πιο περιορισμένες συμφωνίες.
Τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες δηλώνουν στους Financial Times, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν σταδιακές συμφωνίες με τις χώρες που συμμετέχουν περισσότερο, καθώς στις 9 Ιουλίου εκπνέει η 90ήμερη αναστολή που έδωσε ο Τραμπ, στους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου. Αδιαμφισβήτητα το πιο στενό, αποσπασματικό σχέδιο για νέεα deals σηματοδοτεί μια υποχώρηση από την υπόσχεση του Λευκού Οίκου να συνάψει 90 εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της 90ήμερης παύσης .
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει «συμφωνίες επί της αρχής» σε έναν μικρό αριθμό εμπορικών διαφορών πριν από την προθεσμία, ανέφεραν οι πηγές.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι χώρες που θα αποδεχθούν το πλαίσιο αυτό θα γλιτώσουν τους αυστηρότερους αμοιβαίους δασμούς, αλλά θα παραμείνουν με έναν υφιστάμενο δασμό 10%, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για πιο ακανθώδη ζητήματα. Υπογράμμισαν επίσης, ότι συνομιλίες παραμένουν περίπλοκες και, παράλληλα με την πιο στενή προσέγγισή της, η κυβέρνηση εξέταζε εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε κρίσιμους τομείς.
Η διπλή προσέγγιση
Η διπλή αυτή προσέγγιση, που περιλαμβάνει την απειλή νέων δασμών παράλληλα με το άνοιγμα σε συμφωνίες, υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές με τον Τραμπ, ο οποίος εργαλειοποιεί το εμπόριο για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά, ωθώντας την Οτάβα να ακυρώσει αμέσως έναν φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, με τον οποίο η Ουάσινγκτον διαφωνούσε.
Ο Τραμπ πυροδότησε μια παγκόσμια πτώση στα χρηματιστήρια στις αρχές Απριλίου, μετά από εβδομάδες μιας χαοτικής εφαρμογής εμπορικής πολιτικής που χαρακτηρίστηκε από ανατροπές.
Αν και έκτοτε έχει ανακαλέσει μερικούς από τους πιο τιμωρητικούς δασμούς, μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν υπογράψει μια προσωρινή εκεχειρία με την Κίνα.
Αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα
Οι ξένοι διαπραγματευτές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν τι θα ακολουθήσει.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει έρευνες εθνικής ασφάλειας — έρευνες του Άρθρου 232 — για αγαθά όπως χαλκός, ξυλεία, εξαρτήματα αεροδιαστημικής, φαρμακευτικά προϊόντα, τσιπς και κρίσιμα ορυκτά.
Αρκετές χώρες που βρίσκονται σε σοβαρές εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ έχουν ζητήσει ανακούφιση από τους υφιστάμενους τομεακούς δασμούς ύψους 25% στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματά τους και 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει μια περιορισμένη ποσόστωση χαμηλότερων δασμών για τα βρετανικά αυτοκίνητα και δεσμεύεται να διαπραγματευτεί άλλες εξαιρέσεις για τα φαρμακευτικά προϊόντα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε επίσης χαμηλότερους δασμούς σε χάλυβα και εξαρτήματα αεροδιαστημικής.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται κυρίως στους αμοιβαίους δασμούς και θα αφήσουν τους τομεακούς δασμούς για αργότερα.
«Το Άρθρο 232 χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εφαρμοστεί, οπότε θα δούμε τι θα συμβεί με αυτά», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
Δεν είναι επίσης σαφές πώς ο Τραμπ θα ορίσει τυχόν νέους δασμολογικούς συντελεστές σε χώρες με τις οποίες δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις 9 Ιουλίου.
Τη Δευτέρα, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, δήλωσε ότι ο Τραμπ συναντήθηκε με την εμπορική του ομάδα για να καθορίσει τους δασμολογικούς συντελεστές για «πολλές από αυτές τις χώρες, εάν δεν προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».
Απειλές
Ο πρόεδρος αργότερα υπαινίχθηκε στον λογαριασμό του στο Truth Social ότι στην Ιαπωνία θα επιβαλλόταν νέος δασμολογικός συντελεστής, παρά τις εβδομάδες εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ τους.
«Για να δείξω στους ανθρώπους πόσο κακομαθημένες έχουν γίνει οι χώρες σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και τρέφω μεγάλο σεβασμό για την Ιαπωνία, δεν δέχονται το ΡΥΖΙ μας, κι όμως έχουν τεράστια έλλειψη ρυζιού», έγραψε ο Τραμπ.
«Με άλλα λόγια, θα τους στείλουμε απλώς μια επιστολή και θα χαρούμε να τους έχουμε ως Εμπορικό Συνεργάτη για πολλά χρόνια ακόμα.»
Ορισμένοι άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες δήλωσαν επίσης ότι υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με το εάν ο Τραμπ θα τηρήσει το πρόγραμμά του σχετικά με τον τερματισμό της 90ήμερης παύσης.
Ο Μπέσεντ δήλωσε επίσης στο Bloomberg TV ότι τυχόν παρατάσεις στην προθεσμία της 9ης Ιουλίου θα εξαρτηθούν από τον πρόεδρο, αλλά ότι αναμένει να δει «πληθώρα» συμφωνιών πριν από την προθεσμία. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει στο Fox News ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με 18 εμπορικούς εταίρους και ότι συμφωνίες θα μπορούσαν να συναφθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τον Μάιο, δύο δικαστικές αποφάσεις κήρυξαν παράνομη τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από τον Τραμπ για την επιβολή αμοιβαίων δασμών. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση, αλλά οι αποφάσεις είχαν επίσης προκαλέσει αβεβαιότητα στις συνομιλίες, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.
Τι θα κάνει η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει καθολικούς δασμούς 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της ένωσης, αλλά θέλει οι ΗΠΑ να δεσμευτούν για χαμηλότερους δασμούς σε βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΕ πιέζει επίσης τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις, ώστε να μειωθεί αποτελεσματικά ο δασμός 25% της Ουάσινγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς και ο δασμός 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Κομισιόν, θεωρεί αυτή τη ρύθμιση ως ελαφρώς ευνοϊκή για τις ΗΠΑ, αλλά παρόλα αυτά κάτι με το οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει.
Το 2024, η ΕΕ εξήγαγε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων αξίας 52,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (62,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΕ και αναλυτές της ING Groep NV. Το μπλοκ εξήγαγε χάλυβα και αλουμίνιο αξίας 24 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο βέβαιες ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία έως τις 9 Ιουλίου, ώστε να επιτραπεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και πέραν της προθεσμίας, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Οποιαδήποτε συμφωνία θα καλύπτει επίσης δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, αγορές βασικών αμερικανικών αγαθών και θα περιγράφει πρόσθετους τομείς συνεργασίας, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, θα ηγηθεί αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να προωθήσει τις συνομιλίες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Το μπλοκ εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια κατ’ αρχήν συμφωνία παραμένει το καλύτερο σενάριο, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να διευκρινίσουν για πόσο καιρό θα διαρκέσουν τέτοιες προσωρινές ρυθμίσεις καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Πτωτικά περιμένοντας αύξηση της παραγωγής