Η τελευταία περίοδος παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην νομισματική πολιτική με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού έχει «ολοκληρωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, Φλιλιπ Λέιν, στο CNBC την Τρίτη.
«Πιστεύουμε ότι ο τελευταίος κύκλος έχει ολοκληρωθεί, με τον πληθωρισμό να μειώνεται από το υψηλό επίπεδο του 10% στο 2%. Αυτό το στάδιο έχει τελειώσει, αλλά με βάση τις προοπτικές για το μέλλον, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε απόκλιση παρατηρήσουμε δεν θα εδραιωθεί και δεν θα αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη εικόνα», δήλωσε ο Λέιν στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα, αλλά δεν θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε μεμονωμένη «απόκλιση» του πληθωρισμού στο μέλλον, δήλωσε.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9% για τον Μάιο, κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Το βασικό επιτόκιο της έχει εν τω μεταξύ μειωθεί στο 2% από το υψηλό του 4% κατά το τελευταίο έτος, με τις τιμές της χρηματαγοράς να υποδηλώνουν επί του παρόντος προσδοκίες για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο του ποσοστού στο 1,75% μέχρι το τέλος του έτους.
Επίσης στη Σίντρα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Ουνς, δήλωσε στο CNBC ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι πλέον αρνητικοί.
«Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι είμαστε πολύ κοντά στον στόχο [του 2% για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ] τώρα, το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ουνς το βράδυ της Δευτέρας. Η Ευρώπη έχει βιώσει δύο χρόνια «σχετικά αργής ανάπτυξης», αλλά οποιαδήποτε ανάκαμψη ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας, σημείωσε επίσης.
Πρόσθεσε ότι «αν πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω, πιθανότατα θα είναι προς τα κάτω, με περαιτέρω μείωση. Δεν το ζητώ, αλλά νομίζω ότι αν υπάρξει κάποια συζήτηση, θα είναι περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση».
Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες για να δει αν υπάρχουν βελτιώσεις στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, ιδίως στην παραγωγή — και η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να είναι «λίγο πιο υποστηρικτική» αν δεν υπάρχουν, δήλωσε ο Ουνς.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Νάγκελ (ΕΚΤ): Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα ληφθούν με βάση τα στοιχεία του φθινοπώρου