Δεν υπάρχει καμία άμεση προοπτική για κάποιο νόμισμα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το δολάριο και τη θέση του ως παγκόσμιου αποθεματικού, όπως διαβεβαίωσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο πλαίσιο του φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.
Οι απρόβλεπτες κινήσεις του Donald Trump στο πεδίο της οικονομίας, του εμπορίου και της ασφάλειας δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με το αν το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο αποτελεί το 58% των παγκόσμιων αποθεματικών, μπορεί να παραμείνει στο επίκεντρο του διεθνούς νομισματικού συστήματος.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, η οποία έχει υποστηρίξει ότι το ευρώ μπορεί να γίνει εναλλακτική του δολαρίου αν η Ευρωζώνη προχωρήσει στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, είπε ότι το 2025 θα μπορούσε να θεωρηθεί στο μέλλον «κρίσιμο» έτος για την επίτευξη αυτού του σκοπού. «Ωστόσο, προκειμένου να συμβεί μία καίρια αλλαγή, θα χρειαστεί πολύ καιρό και πολλή προσπάθεια», είπε η ίδια σε πάνελ με τους ομολόγους της από την Αγγλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επεσήμανε ότι «οι επενδυτές κοιτούν τις επιλογές τους» σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και χαμηλή προβλεψιμότητα, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το ευρώ ευνοείται από αυτή την τάση.
«Δεν θα συμβεί έτσι απλά σε μια μέρα. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό», είπε. «Ωστόσο υπάρχει ξεκάθαρα κάτι που έσπασε. Το αν μπορεί να διορθωθεί ή αν θα παραμείνει σπασμένο, πιστεύω ότι ακόμα κρίνεται», συμπλήρωσε.
Ο Kazuo Ueda, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, τόνισε επίσης ότι κάθε σημαντική αλλαγή στο πεδίο των νομισμάτων θα εξαρτηθεί από μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. «Εξαρτάται σε έναν βαθμό από το τι θα κάνουν περιοχές όπως η Ευρώπη ή η Κίνα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της αποδοτικότητας ή της ευκολίας των νομισμάτων τους», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις προσπάθειες για ενοποίηση της κεφαλαιαγοράς στην Ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, είπε από την πλευρά του ότι απέχουμε πολύ από οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς του δολαρίου. «Δεν βλέπω…κάποια μεγάλη αλλαγή αυτή τη στιγμή», είπε, υποστηρίζοντας ότι κάθε αποθεματικό νόμισμα θα πρέπει να προσφέρει μία προμήθεια ασφαλών περιουσιακών στοιχείων στην αγορά, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν σαν εγγύηση και για ασφάλεια.
Ο Rhee Chang-yong, επικεφαλής της Τράπεζας της Κορέας, δήλωσε ότι η προοπτική μιας μόνιμης αλλαγής στάσης απέναντι στο δολάριο συζητιέται από κάποιους, οι οποίοι όμως συνεχίζουν να διακρατούν δολάρια και συνδεόμενα περιουσιακά στοιχεία. «Φαίνεται ότι ο κόσμος το συζητά. Αλλά αυτή τη στιγμή, κρατούν το μερίδιό τους σε δολάριο και αυξάνουν το ποσοστό αντιστάθμισης», είπε στο πλαίσιο του πάνελ στην Πορτογαλία.
Η Lagarde είπε πρόσφατα ότι διαφαίνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια «παγκόσμια στιγμή του ευρώ», αν καταφέρει να το αξιοποιήσει. Είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να χτίσει μία βαθύτερη κεφαλαιαγορά με μεγαλύτερη ρευστότητα, να τονώσει τα νομικά της θεμέλια και να στηρίξει τη δέσμευσή της για ελεύθερο εμπόριο με δικλείδες ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι το δολάριο αποτελεί αυτή τη στιγμή το 58% των παγκοσμίων αποθεματικών, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες. Κι όμως, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από το μερίδιο του ευρώ, στο 20%.
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank – Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο